Bucataria mediteraneana din care face parte si cea greceasca este una dintre cele mai bune din lume.
Diferitele feluri de peste proaspat, fructe de mare, musaca, tsatsiki si portokalopita, combinate cu un vin bun, specialitatea casei, retsina, te fac sa revi an de an ca un magnet in aceasta tara minunata.
Tavernele, caci asa se numesc restaurantele in Grecia, sunt nenumarate, cu terase spre mare sau spre un punct de atractie deosebit. Nenumarate taverne gasim in orice staiunede pe Riviera Olimpului.
Preparatele specifice greciei sunt Bougatsa, Kolokitkoftedes, Dolmadakia, Moussaka, Souvlaki, Horiatiki Salata, Soutzoukakia, brânză Saganaki, Fava si tsatsiki.
Bougatsa este o plăcintă tradițională cu cremă de griș, originile sale regăsindu-se, conform specialiștilor, în zona Bizanțului. Este un desert cu o aromă subtilă orientală care este servit de către localnici, cel mai des, la micul dejun. Se servește caldă și poate fi „condimentată” cu scorțișoară, alune sau coajă de lămâie – depinde de localul pe care l-ai ales.
Kolokithokeftedes se numără printre cele mai populare mâncăruri grecești tradiționale. Aceste aperitive specifice sunt insulei Creta, iar termenul se traduce, în mod direct, drept „chifteluțe din zucchini”. După cum probabil ți-ai dat seama deja, acestea se prepară în mod similar chiftelelor românești, dar carnea tocată este înlocuită de zucchini ras. În general, sunt servite de către localnici alături de tradiționalul sos tsatsiki.
Cunoscute în Grecia și sub numele de Dolma, acestea nu sunt altceva decât frunze de viță de vie umplute cu diverse ingrediente, rețeta clasică fiind cu orez și carne tocată. În funcție de localul pe care îl vei alege pentru a le degusta, acestea pot fi servite reci sau la temperatura camerei și pot conține și alte ingrediente tradiționale, precum sos tzatziki, măsline sau brânză feta.
În bucătăria grecească, este realizată din vinete, cartofi și carne tocată. Este în general servită rece, de aici provenindu-i și numele. În general, în Grecia este folosit ca topping sosul bechamel. Dacă îndrăgești lasagnia, cu siguranță nu vei vrea să îți închei vacanța pe tărâmurile grecești fără să deguști și „ruda” sa orientală. Atena și Fira, capitala insulei Santorini, sunt două dintre orașele cunoscute pentru acest preparat.
Souvlaki este un fel de mâncare tradițională din Grecia tip „street food” înrudită cu gyros-ul, foarte populară în toate orașele din Grecia. Rețeta tradițională este bazată pe carnea marinată de pui, vită sau porc, prăjită la grătar și servită pe frigărui alături de legume și sos.
Horiatiki Salata sau Salata Greceasca este un preparat racoritor si sanatos, ideal de consumat în zilele toride de vară. În general este realizată din roșii, castraveți, ceapă roșie, măsline kalamata și brânză feta, însă în funcție de locul unde o vei servi, rețeta poate să fie ușor diferită. Dressing-ul clasic este compus din oregano, suc de lămâie și ulei de măsline. Conform tradiției grecești este consumată, în general, la prânz și cină, însă mulți localnici aleg acest preparat și la micul dejun.
Soutzoukakia sunt niște chifteluțe tradiționale preparate din carne de vită tocată, ouă, ceapă, usturoi și condimentate în stil mediteranean. Sunt, de regulă, în formă ovală și coapte în sos cremos de roșii. În Grecia, sunt în general servite ca aperitiv sau ca fel principal, alături de salata horiatiki, de obicei la cină.
Brânza Saganaki este un preparat realizat din lapte de oaie și de vacă, prăjit într-o tigaie specifică. În Grecia, este în general servită ca aperitiv sau ca parte dintr-un platou de tip meze (mici platouri ce conțin o gamă diversă de preparate în cantități mici, degustate de regulă alături de băuturi alcoolice).
Foarte multe cafenele gasim in Halkidiki, practic la fiecare colt de strada gasim cate o cafenea, fiecare oferindu-ti o gama variata de cafele, capuccino, ciocolata calda si traditionala cafea cu gheata capuccino fredo sau fredo frape
Chiar daca in grecia gasim o gama larga de preparate pe baza de fructe de mare sau o bucatarie gtreceasaca cu diverse preparate. putem gasi si mancare de street food ieftina pe care o putem cumpara in drum spre un obiectiv spre care mergem sa il vizitam.
De pui sau de porc, giros-ul este un fel de kebab dar servit cu sos tsatsiki si cartofi prajiti, intr-o lipie mai groasa decat cea obisnuita de kebab
de la
de la
de la
din 284 evaluari
9.0
de la
de la
de la