Lefkada mancare si bautura

Mancare si bautura

Bucataria mediteraneana din care face parte si cea greceasca este una dintre cele mai bune din lume.

Diferitele feluri de peste proaspat, fructe de mare, musaca, tsatsiki si portokalopita, combinate cu un vin bun, specialitatea casei, retsina, te fac sa revi an de an ca un magnet in aceasta tara minunata.

Restautrante

Tavernele, caci asa se numesc restaurantele in Grecia, sunt nenumarate, cu terase spre mare sau spre un punct de atractie deosebit. Nenumarate taverne gasim in statiunea Nidri, dar si in capitala Lefkas si in Vasiliki.

Taverna Symposio
Taverna Symposio
Specific, mediteranean, grecesc si international
Situata in orasul Nidri din Lefkada, Taverna Symposio este una dintre cele mai bune taverne de pe insula. Organizeaza de trei ori pe saptamana seri grecesti si pentru turistii Christian Tour are o reducere de 10%.
Raki Restaurant
Raki Restaurant
Specific, international, mediterranean, european
Unul dintre cele mai vestite restaurante de pe insula este restaurantul Raki. Situat in satul Raki din varful muntelui este locul ideal poentru a urmarii apusul de soare. Aici se poate sta doar cu o programare in prealabil. To aici este locul de unde poti sa te dai cu parapanta si sa aterizezi pe plaja Katisma.
Citește mai mult
La familia Restaurant
La familia Restaurant
Specific grecesc si mediteranean
La familia este locul din Nidri pe care il cunosc toti romanii care vin in vacanta aici. Patronul a avut o taverna in Romania si aici se vorbeste romana. Preparatele sunt cu specific grecesc mediteranean si international. Aici puteti manca cele mai bune preparate asiatice dar si un Tajim de exceptie. Fructele de mare proaspete sunt si ele preferatele turistilor.
Citește mai mult

Preparate traditionale

Preparatele specifice greciei sunt Bougatsa, Kolokitkoftedes, Dolmadakia, Moussaka, Souvlaki, Horiatiki Salata, Soutzoukakia, brânză Saganaki, Fava si tsatsiki.

Bougatsa
Bougatsa

Bougatsa este o plăcintă tradițională cu cremă de griș, originile sale regăsindu-se, conform specialiștilor, în zona Bizanțului. Este un desert cu o aromă subtilă orientală care este servit de către localnici, cel mai des, la micul dejun. Se servește caldă și poate fi „condimentată” cu scorțișoară, alune sau coajă de lămâie – depinde de localul pe care l-ai ales.

Kolokitkoftedes
Kolokitkoftedes

Kolokithokeftedes se numără printre cele mai populare mâncăruri grecești tradiționale. Aceste aperitive specifice sunt insulei Creta, iar termenul se traduce, în mod direct, drept „chifteluțe din zucchini”. După cum probabil ți-ai dat seama deja, acestea se prepară în mod similar chiftelelor românești, dar carnea tocată este înlocuită de zucchini ras. În general, sunt servite de către localnici alături de tradiționalul sos tsatsiki.

Dolmadakia
Dolmadakia

Cunoscute în Grecia și sub numele de Dolma, acestea nu sunt altceva decât frunze de viță de vie umplute cu diverse ingrediente, rețeta clasică fiind cu orez și carne tocată. În funcție de localul pe care îl vei alege pentru a le degusta, acestea pot fi servite reci sau la temperatura camerei și pot conține și alte ingrediente tradiționale, precum sos tzatziki, măsline sau brânză feta.

Moussaka
Moussaka

În bucătăria grecească, este realizată din vinete, cartofi și carne tocată. Este în general servită rece, de aici provenindu-i și numele. În general, în Grecia este folosit ca topping sosul bechamel. Dacă îndrăgești lasagnia, cu siguranță nu vei vrea să îți închei vacanța pe tărâmurile grecești fără să deguști și „ruda” sa orientală. Atena și Fira, capitala insulei Santorini, sunt două dintre orașele cunoscute pentru acest preparat.

Souvlaki
Souvlaki

Souvlaki este un fel de mâncare tradițională din Grecia tip „street food” înrudită cu gyros-ul, foarte populară în toate orașele din Grecia. Rețeta tradițională este bazată pe carnea marinată de pui, vită sau porc, prăjită la grătar și servită pe frigărui alături de legume și sos.

Horiatiki Salata
Horiatiki Salata

Horiatiki Salata sau Salata Greceasca este un preparat racoritor si sanatos, ideal de consumat în zilele toride de vară. În general este realizată din roșii, castraveți, ceapă roșie, măsline kalamata și brânză feta, însă în funcție de locul unde o vei servi, rețeta poate să fie ușor diferită. Dressing-ul clasic este compus din oregano, suc de lămâie și ulei de măsline. Conform tradiției grecești este consumată, în general, la prânz și cină, însă mulți localnici aleg acest preparat și la micul dejun.

Soutzoukakia
Soutzoukakia

Soutzoukakia sunt niște chifteluțe tradiționale preparate din carne de vită tocată, ouă, ceapă, usturoi și condimentate în stil mediteranean. Sunt, de regulă, în formă ovală și coapte în sos cremos de roșii. În Grecia, sunt în general servite ca aperitiv sau ca fel principal, alături de salata horiatiki, de obicei la cină.

Brânză Saganaki
Brânză Saganaki

Brânza Saganaki este un preparat realizat din lapte de oaie și de vacă, prăjit într-o tigaie specifică. În Grecia, este în general servită ca aperitiv sau ca parte dintr-un platou de tip meze (mici platouri ce conțin o gamă diversă de preparate în cantități mici, degustate de regulă alături de băuturi alcoolice).

Cafenele

Foarte multe cafenele gasim in Thassos, practic la fiecare colt de strada gasim cate o cafenea, fiecare oferindu-ti o gama variata de cafele, capuccino, ciocolata calda si traditionala cafea cu gheata capuccino fredo sau fredo frape

Cafe Di Pari
Cafe Di Pari
Cafenea, bar
Situata chiar pe faleza portului din Nidri, Lefkada, cafeneau di Pari, ofera o gama larga de bauturi alcolice si cafele dar puteti savura aici si un mic dejun interesant.
Karma Cafe
Karma Cafe
Cafenea, bar, mic dejun
Karma cafe este una dintre cele mai bune cafenele din Lefkas. Situata in port, la intrarea pe strada pietonala din centru este una dintre cafenelele ce au un progam pana in zorii zile.

Mancaruri ieftine

Chiar daca in grecia gasim o gama larga de preparate pe baza de fructe de mare sau o bucatarie gtreceasaca cu diverse preparate. putem gasi si mancare de street food ieftina pe care o putem cumpara in drum spre un obiectiv spre care mergem sa il vizitam.

Giros
Giros

De pui sau de porc, giros-ul este un fel de kebab dar servit cu sos tsatsiki si cartofi prajiti, intr-o lipie mai groasa decat cea obisnuita de kebab