Maramureș a fost considerat întotdeauna un colț de Rai, în care tradițiile românești se păstrează intacte și nu se lasă afectate de trecerea timpului. Baia Mare, considerat inima acestui ținut magic, este un oraș impresionant, în care valorile românești sunt promovate din plin, iar oamenii sunt întotdeauna veseli și binevoitori.
Motivele pentru care ar trebui să vizitezi Baia Mare sunt nenumărate, însă noi îți vom prezenta doar câteva dintre ele. Pe restul sperăm că le vei afla singur în următoarea ta vacanță aici.
Istorie și povești care dăinuie de sute de ani
În anul 1446, orașul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara, ca recompensă pentru lupta împotriva turcilor, iar în anul 1469, în timpul domniei lui Matia Corvinul, acesta a fost fortificat.
Plasarea istorică a orașului Baia Mare aparține Epocii Bronzului, fiind menționat pentru prima dată în 1142, în perioada regelui Geza al II-lea, sub numele de Asszonypataka.
De-a lungul timpului, orașul maramureșean a cunoscut tumultul războiului. Anul 1703 a fost unul important, deoarece, pentru o scurtă perioadă, a scăpat de sub controlul Imperiului Austriac, atunci când Pintea Viteazul a participat cu trupele sale, alături de Francisc Rakoczki al II-lea, la preluarea orașului.
Unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice este Turnul lui Ștefan, construit la inițiativa lui Iancu de Hunedoara. Acesta intenționa să ridice o clopotniță pentru catedrala Sf. Ștefan, însă aceasta a fost distrusă ulterior într-un incendiu.
Dacă mergi într-un city break aici, nu rata Turnul Ștefan, deoarece acesta oferă o panoramă superbă asupra orașului, de la o înălțime de 45 de metri.
Cultură și tradiție la orice pas
Baia Mare se mândrește cu o mulțime de clădiri vechi impresionante, iar locul perfect unde poți admira splendoarea unor stiluri arhitecturale diverse este Piața Libertății. Aici vei descoperi peste 20 de edificii medievale gotice, precum și principalele clădiri ale cetății.
Printre cele mai frumoase clădiri se numără Casa Elisabeta, construită de Iancu de Hunedoara în secolul al V-lea, și Hanul Vulturul Negru, care datează din secolul al XIII-lea, fiind în trecut casă a primăriei și ulterior a judecătoriei.
Dacă vrei să redescoperi tradițiile românești moștenite de sute de ani, atunci Muzeul de etnografie trebuie să se afle pe lista ta. Aflat în fosta clădire a Teatrului de vară, acesta adăpostește exponate reprezentative pentru meșteșugurile tradiționale, pentru portul popular și ocupațiile vechi.
Vei găsi aici obiecte provenite din principalele zone etnografice, acestea fiind Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Codrului. Dacă te vei uita cu atenție, vei găsi cea mai veche piesă din muzeu, o lingură care datează din anul 1734.
Mâncăruri gătite după rețete secrete păstrate din strămoși
Un lucru este sigur atunci când vorbim de maramureșeni: ei știu cum să-și înceapă ziua. Totul pare că va merge mai bine după ce guști mic dejunul format din coleșele cu brânză, lapte acru, slănină și ”mâncărușa”.
Nu vei găsi nicăieri altundeva caș, urdă și jintiță ca cele gătite de bacii de pe plaiurile maramureșene. Secretul constă în atenția pe care o acordă fiecărui pas și în faptul că brânza este păstrată bine închisă ermetic, înfundată cu bărbânță.
În toate restaurantele din Baia Mare vei putea mânca gulaș, supă de găină, gătită din păsările crescute sănătos în curțile maramureșenilor, și tochitură cu mămăligă fierbinte.
Ți-am deschis apetitul și dorința de a explora plaiurile românești? Atunci hai în ”inima Maramureșului”! Prinde din timp cele mai bune prețuri de pe HelloRomania.eu.
Autor: Nicoleta Ungureanu