Timișoara este ca un muzeu în aer liber, unde poți admira în libertate splendoarea vremurilor de altădată. Vei fi prins de magia acestui oraș, oferită mai ales de palatele vechi de sute de ani, străzile înguste pavate cu piatră și piețele colorate.
Iată care sunt cele mai importante atracții turistice:
Centrul Timișoarei
Primul loc în care îți vei dori să ajungi imediat ce ajungi în Timișoara este centrul orașului, cunoscut și sub numele de Piața Victoriei sau Piața Operei. Acest loc dezvăluie un amestec uimitor de istorie și actualitate, fiind bogat în clădiri care continuă să își păstreze arhitectura de pe vremuri.
Palatele impresionante și colorate, realizate în principal în stilul baroc vienez și neo-bizantin, oferă o atmosferă de poveste, fiind parcă o pictură în ulei. Ia-ți tot timpul necesar, pentru a putea admira în liniște Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz, Palatul Marbl, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Szechenyi și Palatul Weiss.
Un alt obiectiv turistic reprezentativ pentru Centrul Timișoarei este Clădirea Palatului Culturii, care adăpostește Opera Națională, Teatrul Național Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și Teatrul German de Stat.
Această clădire a fost construită în stilul renascentist, însă, în urma marilor incendii din 1880 și 1920, au mai rămas intacte doar aripile. În urma reconstrucției, clădirea a căpătat un stil neo-bizantin, stilul renascentist rămânând prezent doar pe laterale.
Piața Unirii
Această piață este cea mai veche din oraș, iar dezvoltarea sa este strâns legată de istoria orașului și de scoaterea Timișoarei de sub stăpânire otomană. Amenajată în prezent în stil Baroc, Piața Unirii a suferit modificări de-a lungul timpului, cele mai multe dintre aceste clădirii fiind refăcute.
Vei rămâne mut în fața frumuseții și a spectacolului oferit de Domul Catolic, Palatul Baroc, Casa cu Lei, Casa Bruck sau Casa Prenner.
Străduțele înguste care pornesc din Piața Unirii sunt perfect integrate în această atmosferă istorică și te vor umple de romantism. Te poți opri la unul dintre localurile aflate la parterul clădirilor superbe aflate de-a lungul acestora.
Bastionul Maria Theresa
Nu putem vorbi de Timișoara fără să ne gândim la Bastionul Maria Theresa, un monument în stil baroc cu o însemnătate istorică deosebită. Numele său provine de la Maria Theresa, care a fost încoronată ca regină a Ungariei în 1741. Aceasta era considerată cea mai frumoasă femeie a secolului XVIII-lea, la fel ca fiica sa, Maria Antoaneta.
Bastionul reprezintă cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea cetate a Timișoarei, alte bucăți putând fi găsite în Parcul Botanic și pe Calea Alexandru Ioan Cuza.
Acesta a fost construit cu scopul de a apăra cetatea de pericolul otomanilor, însă aceștia nu au atacat-o niciodată. În prezent este folosit ca un pasaj de trecere pentru oameni și pentru autoturisme.
Muzeul Satului Bănățean
Situat în extremitatea nordică a orașului, Muzeul Satului Bănățean redă în mod perfect viața bănățenilor din secolele trecute. Te vei pierde în acest cadru pitoresc și vei fi fascinat de frumusețea copacilor seculari, de romantismul oferit de lacul pe care se află o mică insulă cu pavilion de lemn și de unicitatea porții de lemn sculptată în stil tradițional.
În interiorul caselor, vei putea admira țesături populare, războaie de țesut, instrumente de olărit, farfurii de ceramică pictate și diverse elemente de mobilier.
Nu uita să vizitezi și magazinele cu produse artizanale ale meșterilor populari, pentru a pleca acasă cu o mulțime de suveniruri unice.
Castelul Huniade
Această clădire este cea mai veche din Timișoara, fiind construită între anii 1443 – 1447 de către Ioan de Hunedoara. Pe locul în care a fost ridicat Castelul Huniade, s-au aflat ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea.
Unicitatea acestui loc este dată de istoria sa și de stilul arhitectonic deosebit. Poți vizita atât curtea, cât și interiorul castelului, așa că pregătește-te de o călătorie în trecutul de basm al Timișoarei.
De asemenea, castelul adăpostește și Muzeul Banatului, unde poți vizita secțiunile Istorie, Arheologie și Științele Naturii.
Sursa: YouTube, EYEINTHESKY.ro
Asigură-te că beneficiezi de cele mai bune oferte de cazare și rezervă din timp o cameră pe gustul tău! Te așteptăm pe helloromania.eu!
Autor: Nicoleta Ungureanu