România are plaiuri mioritice superbe, cetăți medievale desprinse din basm, orașe încărcate de istorie, sătucuri în care tradiția se păstrează intactă și o mulțime de locuri în care distracția pare să fie la ea acasă. Pe lângă toate acestea însă, țara noastra iubită are și locuri magice. Cel mai bun exemplu este Timișoara, care te îmbie cu peisaje feerice și parfumuri prețioase de flori.
Povestea celebrilor florari din familia Mühle
Timișoara este cunoscută ca fiind un oraș al parcurilor și al trandafirilor, iar acest lucru i se datorează lui Wilhelm Mühle, cel care a devenit unul dintre cei mai cunoscuși și importanți florari ai Imperiului Austro-Ungar.
Născut în anul 1844 la Kulm, în Boemia, acesta s-a stabilit în Timișoara în anul 1876, după ce a urmat studii de specialitate privind creșterea florilor, în Cehia și Germania. La venirea sa aici, și-a deschis o florărie pe strada Alba Iulia, unde astăzi se află Restaurantul cu Flori, și nu a durat mult până când florile sale au ajuns să fie vândute în toată Europa de Sud-Est.
Coroanele regale din Ungaria și România comandau des flori din grădina sa, iar în semn de apreciere l-au decorat cu ordinul ”Crucea de aur cu coroană”, primind în același timp titlul de furnizor de flori al Curții Imperiale și Regale.
În cadrul unei importante Expoziții Agricole din Timișoara, organizată în anul 1891, Wilhelm Mühle a donat un parc cu peste 300 de varietăți de trandafiri. În prezent, acesta este cunoscut sub numele de Parcul Rozelor și este casă pentru peste 1200 de specii de trandafiri.
După moartea sa, tradiția familiei a fost dusă mai departe de fiul său, Arpad Mühle, care a fost furnizor al Caselor Regale ale României şi Bulgariei şi consultant ştiinţific pentru realizarea planului peisagistic al parcurilor Cişmigiu din Bucureşti, Parcul Public din Sinaia şi a unui parc public din Sofia.
Parcul Rozelor expune în prezent busturile celor doi florari din familia Mühle, în semn de mulțumire pentru faima de ”Orașul Florilor” pe care aceștia i-au dat-o frumosului oraș Timișoara.
Frumusețea celor 11 parcuri din Timișoara
Cel mai vechi parc din oraș este Parcul Poporului, care a avut în trecut mai multe denumiri, precum Coronini, Regina Maria sau Tineretului. Acest parc te va impresiona încă de la intrarea dinspre Podul Decebal, unde vei întâlni o impozantă poartă arcuită și două sculpturi mari din piatră reprezentând vulturi.
Plimbările de pe aleile șerpuite îți vor oferi un peisaj superb asupra copacilor seculari, precum stejari sau pini.
Parcul Central are o poveste misterioasă în spate, fiind realizat pe locul unui fost cimitir, unde erau înmormântați peste 10.000 de localnici. În trecut, acesta a fost amenajat în stil englezesc, cu peluze pe care erau plantate adevărate covoare de flori și alei unitare. După cele două războaie mondiale însă, a fost reorganizat, fiind sădiți numeroși copaci.
Cel mai reprezentativ pentru Timișoara va rămâne întotdeauna Parcul Rozelor, care în prezent se întinde pe 90.000 de metru pătrați. Influența florarilor din familia Mühle se simte încă în fiecare colțișor al acestei guri de rai.
Baldachinele și rondourile artistice, pline cu trandafiri de toate culorile, te vor îmbia la promenadă, creând un spațiu romantic în care te vei pierde cu orele.
Nu sunt de neglijat nici Parcul Justiției, Parcul Doina, Parcul Pădurea Verde, Parcul Alpinet, Parcul Botanic, Parcul Civic, Parcul Gheorghe Doja și Parcul Copiilor.
Sursa: YouTube, Mihai Jurchescu
Pregătește-ți din timp vacanța în acest oraș feeric și asigură-te că beneficiezi de cele mai bune oferte de cazare din Timișoara! Pe helloromania.eu vei găsi exact ceea ce îți dorești!
Autor: Nicoleta Ungureanu