Manastirea Curtea de Arges

City break în Curtea de Argeș: Care sunt principalele obiective pe care trebuie sa le vizitezi

Prima pagină » Vacante in Romania » City break în Curtea de Argeș: Care sunt principalele obiective pe care trebuie sa le vizitezi

Orice călătorie în Argeș ar trebui sa includă Curtea de Argeș, considerat cel mai vechi oraș din Valahia. Acest loc este cunoscut în special pentru legenda meșterului Manole, însă adevărul este că are mult mai multe mistere care așteaptă să fie deslușite.

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges

Dacă ești pregătit pentru un city break aici, iată care sunt principalele obiective turistice pe care nu ar trebui să le ratezi sub nicio formă:

Mănăstirea Curtea de Argeș

Construită între 1515-1517 la ordinul lui Neagoe Basarab, mănăstirea este unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Țara Românească.

Conform legendei, constructorul ctitoriei voievodului a fost meșterul Manole, un erou al mai multor balade. Pentru a duce la bun sfârșit proiectul clădirii, acesta și-ar fi zidit soția în pereți, deoarece, în mod inexplicabil, tot ceea ce era construit în timpul zilei era dărâmat în timpul nopții.

În apropiere de mănăstire se află fântâna meșterului Manole, care are și ea o legendă misterioasă în spate. Se pare că dorința voievodului Neagoe Basarab era aceea de a construi o mănăstire de o frumusețe care nu poate fi întrecută, iar când cei 10 meșteri i-au înșelat așteptările și i-au răspuns că se poate construi o mănăstire mai frumoasă, acesta a încercat să împiedice acest lucru. A poruncit ca schelele pe care se urcaseră meșterii să fie dărâmate, pentru ca aceștia să rămână blocați pe acoperiș.

Pentru a scăpa de acolo, muncitorii și-au făcut aripi din șindrile și s-au aruncat spre pământ, în speranța că vor ajunge nevătămați jos, însă cu toții au murit. În locul în care a căzut meșterul Manole a apărut un izvor care s-a transformat în fântână.

Muzeul de Etnografie, Casa Norocea

Dacă vizitezi strada Victor Ștefănescu, parte a străvechiului drum ce pornea de la poarta de nord a Curții Domnești către Sibiu, te vei putea găsi în fața uneia dintre cele mai interesante case-monument din Curtea de Argeș.

Realizată în stil românesc, clădirea datează din anii 1923-1924, atunci când au început lucrările la construirea sa. Aceasta a fost locuința pictorului și restauratorului Dumitru Norocea.

În prezent, clădirea găzduiește secția de etnografie a Muzeului Municipal, iar la etaj se află o expoziție cu tablourile pictorului și alte obiecte care i-au aparținut.

Biserica Domneasca, Curtea de Arges

Biserica Domneasca, Curtea de Arges

 Biserica Domneasca

Ctitorită de Basarab I, această biserică se păstrează excelent până în prezent, avand elemente deosebite. Arhitectura în formă de cruce neagră este păstrată în forma originală, cu excepția ornamentelor din jurul ferestrelor, adăugate la restaurarea din secolul VII.

Pictura murala care acoperă pereții bisericii este absolut facinantă și atrage privirile turiștilor, tranformând în același timp clădirea într-un monument de artă ecleziastică.

Restaurarea a fost realizată de Dumitru Norocea, cel care a descoperit pe peretele de nord al naosului o inscripție cu anul morții lui Basarab I.

Descoperă și tu misterul și frumusețea acestui oraș plin de povești și legende. Alege-ți din timp locul ideal de cazare de pe helloromania.eu și profită de cele mai bune oferte!

Autor: Nicoleta Ungureanu