Artificii, Piata Centrala din Cracovia, Polonia

Spune “LA MULȚI ANI, 2017!” din Cracovia

Prima pagină » Articole » Spune “LA MULȚI ANI, 2017!” din Cracovia
Artificii, Piata Centrala din Cracovia, Polonia

Artificii, Piata Centrala din Cracovia, Polonia

Revelionul, prilej de voie bună și distracție cât cuprinde, îți deschide apetitul pentru călătorii și nou mai mult ca oricând. Iar dacă nu ai reușit să pleci într-un sejur în 2016, nu mai sta pe gânduri și începe anul 2017 cu o petrecere în stil polonez. Spune “LA MULȚI ANI, 2017!” din Cracovia.

Cracovia este unul dintre cele mai vechi și mai mari orașe din Polonia, fostă reședință a regilor polonezi, un muzeu “viu” ce figurează pe lista Patrimoniului UNESCO cu 55 de clădiri și monumente de cea mai înaltă clasă. 18 muzee cracoviene dețin peste două milioane de opere de artă, etalând o gamă uluitoare de teme, unele destul de rare (de exemplu, muzeul farmaciei și al asigurărilor).

Sunt atâtea de făcut în Cracovia, încât vei avea nevoie de o săptămână să vizitezi orașul așa cum trebuie, fiind un amestec de atracții culturale, atât pentru cei cu pretenții cât și pentru cei fără.

Castelul Regal Wawel, Cracovia, Polonia

Castelul Regal Wawel, Cracovia, Polonia

Pe colina Wawel, situată deasupra Vistulei, vei putea vizita cel mai important complex arhitectonic, aparținând fostei reședințe regale: Castelul Wawel și Catedrala fortificată Wawelska. În interiorul cetății se ascund structuri și clădiri impozante, turnuri de apărare, apartamente regale, încăperi administrative, un muzeu de artă, trezorerie, armurăria și Catedrala Wawelska – locul de încoronare a regilor Poloniei și al înregistrării unor momente istorice legate de Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul al 2-lea). De pe zidul cetății se înfățișează panorama uluitoare a orașului și râului Vistula, cu malurile sale ușor înghețate și lebedele care-l populează.

Cum mergi spre Rynek, vei găsi principala piață din Orașul vechi și cea mai importantă atracție turistică din centrul orașului. Piața, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, datează din secolul al XIII-lea și are o suprafață de aproximativ 40.000 m2, fiind cea mai mare piață medievală din Europa. Casele istorice, palatele și bisericile aflate de o parte și de alta a pieții constituie decorul ideal pentru organizarea petrecerii în aer liber la cumpăna dintre ani. Lângă Hala Postăvarilor, cea mai impozantă clădire a pieței se așează anual scena dedicată spectacolului de Revelion. În noaptea de Anul Nou, ciocnește o cupă de șampanie alături de turiștii sosiți aici din toate colțurile lumii, într-o atmosferă de voie bună și spune: LA MULȚI ANI, 2017!

După o noapte de pomină, a doua zi relaxează-te într-o excursie la Czestochowa și vizitează Mănăstirea Jasna – Gora, celebră în lume pentru icoana „Madona Neagră”. Se spune că această icoană „este atât de veche, încât nu i se cunoaște originea, de parcă ar fi picat chiar din cer”. Mănăstirea devine anual loc de pelerinaj pentru aproximativ 5 milioane de oameni.

Oprește-te și în Katowice, capitala Voievodatului Silezia. Este un oraș modern care se mândrește cu rolul său jucat în perioada industrializării dar care a știut să se încadreze în tendințele arhitecturii moderne – Arena Spodek. În centrul orașului vei putea admira Catedrala și clădirea Teatrului Wyspiański.

Nu pleca din Cracovia fără să vizitezi Mina Wieliczka – „Catedrala de sare subterană din Polonia”, tranzitata anual de 1.2 milioane de turiști atrași de zecile de statui, cele 3 capele și catedrala, toate sculptate în sare de mineri. Există și săli dedicate personalităților religioase și politice ale Poloniei, cea mai impresionantă fiind sala Kunegunda, pe podeaua căreia sunt sculptați diverși pitici, care imită munca minerilor, un omagiu adus acestora și folclorului polonez.

Petrece un Revelion de poveste și spune “LA MULȚI ANI, 2017!” din Cracovia! Achiziționează cel mai avantajos pachet de AICI!

Autor: Loredana Ciubuc