Descoperă Insula Creta, leagănul culturii și civilizației minoice și locul unde s-a născut legendarul Zeus, învață să dansezi ca Zorba Grecul, află de ce sunt cretanii atât de îndrăgostiți de viață și gustă delicii culinare elene, atât de proaspete și sănătoase.
Deși are o climă blândă şi soare strălucitor aproape tot anul, mulți dintre noi suntem tentați să vizităm Creta, vara, pentru a ne bronza pe plajele sale exotice cu nisip roz și palmieri, și a ne scălda în apele cristaline ale Mării Egee. Însă, Creta te invită să-i descoperi și încântătoarele oraşe care te vor surprinde cu minuni ale naturii și dovezi istorice ale unor civilizații din perioade de mult uitate.
Mergi în capitala insulei, Heraklion, oraș cu plaje frumoase, plantații de vită-de-vie și măslini, și locul unde se află majoritatea siturilor arheologice care constituie leagănul civilizației minoice. Începe cu portul Heraklion, dominat de fortăreaţa Koules ridicată de veneţieni undeva prin secolul al XIII-lea. Tot aici se mai pot vedea câteva ruine din perioada veneţiană, câteva monumente, situri arheologice, biserici şi muzee.
Aeroportul din Creta-Heraklion, poartă numele renumitului scriitor elen, Nikos Kazantzakis. În Heraklion, în satul Mirtia, vei găsi casa în care a trăit acesta, transformată astăzi în muzeu, precum și mormântul scriitorului.
Află tainele civilizațiilor din vremuri străvechi, la Muzeul de Arheologie din Heraklion, care adăpostește piese arheologice prețioase, unele datând chiar din neolitic. Se pot vedea frescele minoice din Palatul Knosos, din perioada 1600-1400 Î.Hr. cum ar fi: Săritura peste taur, La Parisienne, Prințul crinilor, Culegătoarele de șofran și Pasarea albastră.
Nu rata principala atracție turistică a Cretei – Palatul Regal minoic de la Knossos, construit pe locul altor vestigii din perioada neolitică (6000 i.e.n) și întinzându-se pe o suprafță de 75 ha. Vei putea vedea faimosul simbol ale Knossosului, Coarnele Taurului Sacru. Situl din Knossos este cunoscut și ca Labirintul, grație legendelor în care e învăluit. Palatul ar fi fost construit de arhitectul Daedalus și de fiul său Icarus, la ordinul regelui Minos, pentru a închide aici Minotaurul.
Oprește-te și la: Palatul Phaestos, despre care se spune că ar fi fost fondat de către fiul lui Zeus; Situl minoic de la Archanes, aflat între satele gemene Kato și Archanes, la sud de Knossos; Peștera Dikteon Andron (Grota Idi), unde s-ar fi născut Zeus Olimpianul.
Călătorește spre unul dintre cele mai cunoscute oraşe din Creta – Agios Nikolaos, un port vechi cu restaurante pline de eleganţă și comercianți care își întind mărfurile încântătoare. Te va vrăji cu superba lagună Voulismeni și satele tradiţionale de pescari ce-și mențin vii obiceiurile.
Nu vei regreta dacă te oprești în Hersonissos. Vei avea parte de peisaje pitoreşti spectaculoase cu sate micuţe, cochete, unde domneşte liniştea, fiind perfect și pentru familiile cu copii sau pentru seniori. Iar dacă cauți lux și distracție, vei fi fascinat de Anissaras, o suburbie a orașului Hersonissos, recunoscut pentru viața de noapte bogată. Localurile și cluburile de noapte sunt pline.
Poți surprinde în vacanța ta, Creta de vest, o zonă mai putin modernizată, unde se găsesc sate izolate cu tradiții bine păstrate. Stațiunile, aglomerate vara, au plaje frumoase și mici golfulete. Cele mai importante orașe ale zonei sunt Chania și Rethimno.
Situat în Portul Venețian, un sejur cu adevărat impresionant din orașul Chania. Arhitectura veche a clădirilor în stil venețian și turcesc îți oferă o priveliște rar întâlnită. Chania este și un important centru comercial, cu magazine de lux care împânzesc străzile. Îți recomandăm vizite la Moscheea ienicerilor, Fortăreața Firkas, Muzeul Naval și Far.
Explorează frumusețile din Insula Creta, alegând un sejur de pe www.christiantour.ro. Rezervă de AICI.
Autor: Loredana Ciubuc