Nu e o întrebare retorică, pentru că fiecare dintre noi își poate răspunde sieși de ce iubește România. Pentru unii, răspunsul poate sta într-un răsărit sângeriu surprins la malul mării, pentru alții în liniile generoase ale munților îmbrăcați în verde. Unii găsesc răspunsul în ochii senini ai unui copil îmbrăcat în costum tradițional, alții în atingerea aspră a mâinii unei bunici. Unii iubesc România pentru tradițiile ei, alții pentru orașele moderne și vibrante.
Avem atât de multe motive să ne îndrăgostim de România iar și iar, în fiecare zi. Hai să pornim împreună în această călătorie prin România autentică!
Vacanță la malul Mării Negre
“Mă-ntorc la tine iar și iar, mare albastră”. E un vers care ne face sufletul să vibreze și în mijlocul celei mai cumplite ierni, când abia așteptăm să vină anotimpul în care punem stăpânire pe plajele cu nisip fin. Litoralul românesc este una dintre cele mai frumoase regiuni ale țării; începând din Năvodari și până la Vama Veche, cei 82 de kilometri de plajă atrag turiști români și străini deopotrivă.
Mamaia, supranumită Ibiza României, este principala atracție de pe litoralul românesc. E stațiunea în care apusul soarelui nu pune punct distracției la malul mării, iar turiștii se pot bucura de nopți albe la fel ca în celebra stațiune spaniolă.
La polul opus, atât din punct de vedere geografic, cât și ca atmosferă, sunt stațiunile din sudul litoralului, cu toponimele lor care fac trimitere la planetele din Sistemul Solar. Nu întâmplător Venus, care amintește de Zeița Frumuseții și a Iubirii, este una dintre cele mai frumoase stațiuni din sudul litoralului, mai ales datorită investițiilor făcute în ultimii ani. Hoteluri care oferă servicii de calitate, restaurante ce satisfac toate gusturile, plaje frumos amenajate fac din Venus o destinație completă, care îl mulțumește chiar și pe cel pretențios turist.
Recomandare: Bucurați-vă de o vacanță pe litoralul românesc și în lunile mai-iunie, nu doar în vârf de sezon, perioadă în care macii pictează în roșu spațiile verzi din jurul hotelurilor, iar marea este de albastru incredibil. Un colț de Rai pe Pământ!
Excursii Montane
De la frumusețea inefabilă a peisajelor de pe litoral, schimbăm cadrul și mergem la munte, pentru că pământul românesc a fost binecuvântat cu toate formele de relief.
Fără drept de apel, Valea Prahovei se află pe primul loc în topul celor mai căutate destinații de vacanțe din zona montană. Pârtiile frumos amenajate iarna, aerul curat și liniștea vara sunt doar două motive care explică de ce stațiunile de pe Valea Prahovei sunt atât de populare în preferințele turiștilor români. La acestea se adaugă moștenirea culturală – e de ajuns să pomenim Castelul Cantacuzino din Bușteni sau Palatul Peleș din Sinaia – și evenimentele artistice, sportive și culturale organizate constant. Festivalul “Sinaia Forever” este unul dintre ele.
Și iată că am menționat deja câteva dintre premisele unei vacanțe reușite la Sinaia. Orașul din Bucegi a fost construit în jurul Mănăstirii Sinaia, care a inspirat și numele localității. Lăcașul de cult, ridicat la 1695, a fost denumit astfel după Muntele Sinai, locul în care Moise a primit Decalogul. La sfârșitul secolului al 19-lea, Regele Carol I a dat ordin să-i fie construită aici reședința de vara, rezultând una dintre cele mai impresionante bijuterii arhitecturale din România: Palatul Peleș.
În timpul verilor toride din Capitală, și compozitorul George Enescu se retrăgea tot în Sinaia, unde se caza la Vila Luminiș.
Părăsim Sinaia și ne îndreptăm spre Predeal, singura stațiune din județul Brașov aflată pe Valea Prahovei. De altfel, denumirea localității vine din cuvântul slav “predel”, care înseamnă graniță. Orașul, aflat la cea mai mare altitudine din țară, este căutat, în egală măsură, de turiștii care vor să facă drumeții montane sau sunt mari amatori ai sporturilor de iarnă, precum și de cei care își doresc, pur și simplu, să se relaxeze în mijlocul naturii. O plimbare până la Cabana Trei Brazi, unde puteți savura o cafea pe terasă, având sub priviri marea verde a brazilor și piscurile montane sigur vă vor rupe de agitația cotidiană.
Relaxare în stațiunile balneare
România este binecuvântată cu ape minerale, iar cei care vor să facă o cură de sănătate sunt așteptați în orice anotimp în stațiunile balneare pentru a-și încărca bateriile. În vestul țării, la doar 9 kilometri de Oradea, se află una dintre cele mai bune idei pentru un concediu relaxant, un răgaz pe care să vi-l acordați: Băile Felix. Este cea mai mare stațiune balneoclimaterică din România, cu o tradiție de câteva veacuri. Startul l-a dat în secolul al 18-lea un anume Felix Helcher, călugăr la la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, după al cărui nume a fost botezată stațiunea din Transilvania.
Astăzi, Băile Felix înseamnă pentru turiști un adevărat centru spa și de tratament, cu hoteluri excelente, condiții de cazare foarte bune și posibilități multiple de relaxare.
Cuvintele de mai sus pot fi folosite și pentru a descrie stațiunea Sovata. Aflată într-un cadru natural răpitor, înconjurată de dealuri împădurite, Sovata este o idee perfectă pentru o vacanță liniștită. Multe din hotelurile din această stațiune au fost renovate, condițiile de cazare sunt mult îmbunătățite, iar stațiunea în sine este foarte interesantă și pentru cei care vin ca exploratori, nu doar ca turiști care caută tratamente de sănătate. Recomandăm plimbări la Lacul Ursu, la Muntele de Sare ori în satul Corund din apropiere, cunoscut pentru faptul că fiecare gospodărie este organizată ca un mic atelier de olărit sau de cioplit, de unde puteți cumpăra suveniruri pentru cei dragi.
Tradiții în Maramureș
Nu există om care să fi călcat pe plaiurile maramureșene și să nu fi fost cucerit definitiv de acest tărâm de basm, al oamenilor așezați la vorbă și la port, cu sufletul curat asemeni cerului într-o zi de iunie.
Peisajele fermecătoare ale Maramureșului pot fi admirate de turiști și în ritmul tărăgănat al Mocăniței din Vișeu de Sus. Trenulețul cu aburi şi vagoanele de lemn circulă pe linia ferată îngustă pe o rută de aproape 60 de kilometri și traversează o zonă împădurită care pare nesfârșită. Numită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus se află la graniţa cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural.
Pe de altă parte, putem afirma fără greș că umorul negru a fost inventat la Săpânța. Cu această impresie rămân toți cei care vizitează ineditul Cimitir Vesel din localitatea maramureșană. Însăși contradicția în termeni dintre “cimitir” și “vesel” îi incită pe turiști, români și străini, care se înghesuie printre crucile vopsite în albastru pentru a fotografia mesaje precum acesta: “Sub această cruce grea, zace biata soacră-mea, trei zile de mai trăia zăceam eu și cetea ea”.
Cimitirul din Săpânța este o operă a meșterului Stan Pătraș, iar crucile gravate și colorate de acesta și de ucenicii lui descriu în versuri simple viața celui răposat, cu faptele bune și obiceiurile mai puțin lăudabile.
O vacanță pe plaiuri moroșene nu e completă fără o vizită la Cimitirul Vesel.
Trăiește Istoria în Bucovina
Zice-se că albastrul de Voroneț este unic în lume. Cert este că nuanța de albastru specifică frescei exterioare a mănăstirii din nordul Moldovei are la bază o rețetă secretă, care face ca ploile, ninsorile ori arșița soarelui să nu afecteze picturile, astfel că după atâtea secole de la ridicarea lăcașului de cult, în anul 1488, chipurile sfinților ne privesc la fel de limpede. Nuanța de albastru, asemănătoare cerului senin al Bucovinei, i-a adus bisericii supranumele “Capela Sixtină a Răsăritului”.
Mănăstirea Voroneț este unul dintre highlight-urile Bucovinei, cunoscută și ca Ținutul Mănăstirilor.
Având același numitor comun, respectiv pe domnitorul Ștefan cel Mare, un turist care ajunge în Bucovina trebuie neapărat să viziteze nu doar Voronețul, ci și orașul Suceava, cu a sa Cetate de Scaun, locul care nu a fost niciodată cucerit prin forța armelor. Suceava este unul dintre cele mai vechi orașe ale țării, fapt căruia i se datorează numeroasele obiective turistice pe care turiștii le pot vizita aici: lăcașuri de cult ortodoxe, armenești, romano-catolice, evreiești, muzee, case memoriale, vestigii.
Descoperă Delta Dunării
“Paradisul dintre ape”. Este o metaforă des folosită pentru a descrie în câteva cuvinte frumusețea incredibilă a Deltei Dunării, rezervație unică în Europa. Dar adevărul este că realitatea face ca orice figură de stil să fie insuficientă pentru a reda pitorescul peisajelor dominate de sălcii plângătoare și nuferi.
Localitatea Murighiol din județul Tulcea este una dintre căile de acces către acest paradis. Se află la 4 kilometri de Uzlina și la 38 de Tulcea, iar cei care ajung aici se pot bucura și de frumusețea Lacului Murighiol sau pot vizita ruinele orașului antic roman Halmyris, fost port la brațul Sf. Gheorghe, unde vor vedea zidul de apărare masiv, cu turnuri și porți, băi romane, ruinele unei basilici paleocreștine, dar și lacurile rezervații naturale.
Un alt loc senzațional pentru o escapadă în Delta Dunării este Crișan, aflat pe cel mai circulat canal din Deltă – Sulina. Odinioară doar un mic sat pescăresc, astăzi Crișan este o destinație de vacanță foarte populară datorită poziției sale geografice. Crișan este și un punct de plecare către unele dintre cele mai interesante locuri din Deltă: Mila 23, Lacul Puiu, Lacul Roșu și pădurea Letea.
City Break în România
Când vine vorba despre city-break-uri, de cele mai multe ori ne referim la orașe din Europa, Roma, Paris, Barcelona, Viena, Praga ori Berlin fiind unele dintre cele mai dorite destinații de city-break. Însă, de ce să nu descoperim și orașele României? Așa că vă propunem o incursiune în România urbană, în orașe care, cu siguranță, vă vor cuceri cu efervescența lor.
Și facem primul popas în Capitală. Bucureștiului îi sunt atribuite cuvinte precum “aglomerație”, “vacarm”, “grabă”. Însă, Capitala României poate însemna și o lecție de istorie în muzee, o după amiază tihnită pe aleile Muzeului Satului, o plimbare la pas domol pe Calea Victoriei, o seară de povești la un pahar de vin în Centrul Vechi ori o ieșire cu bicicleta în Parcul Carol. Așa că nu ezitați să descoperiți Bucureștiul și poveștile sale.
De câțiva ani, i se spune a doua capitală a țării. Clujul, căci despre el este vorba, este un oraș tineresc, animat, viu, un oraș în care nu ai cum să te plictisești, fie că alegi să-l vizitezi în perioada marilor evenimente muzicale și culturale precum Untold, Electric Castle și TIFF, fie în altă perioadă a anului. Plimbați-vă pe străzile străjuite de clădirile în stil baroc, gotic, bizantin, clasicist sau romanic.
Un alt centru academic, universitar și cultural al țării este orașul Iași. I se mai spune “Mica Romă” datorită așezării pe șapte coline sau “Orașul celor 100 de biserici” datorită numeroaselor lăcașuri de cult (între care Catedrala Mitropolitană este cea mai cunoscută în rândul pelerinilor pentru că adăpostește moaștele Cuvioasei Parascheva). Iașul este o idee bună și pentru escapade romantice, dacă ne amintim să a fost martorul poveștii de iubire din Mihai Eminescu și Veronica Micle.
Viitoarea Capitală Culturală Europeană, Timișoara, este orașul în care turiștii se simt deja cu un picior în vestul Europei. Arhitectura clădirilor impozante amintește de cea a palatelor vieneze. Piața Libertății, Opera Națională Română, Piața Unirii, Bastionul Theresia și Catedrala Mitropolitană sunt câteva dintre prioritățile pe care trebuie să și le fixeze orice vizitator care pășește prima dată în orașul de pe malul Begăi.
Capitala de suflet a României, Alba Iulia, locul în care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918, este cu siguranță o destinație care nu trebuie ratată. Cetatea Alba Carolina, renovată cu bani europeni în urmă cu câțiva ani, este principala atracție turistică a orașului. Lăsați-vă cuceriți de atmosfera boemă întreținută de artiști stradali și vizitați Catedrala Reîntregirii Neamului.
Fostă Capitală Culturală Europeană și viitoare Capitală Europeană a Gastronomiei, Sibiul atrage foarte mulți turiști indiferent de anotimp. Fie că alegeți să-l vizitați iarna pentru a admira Piața de Crăciun din centru, fie că vă programați o vizită vara, când se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru, una dintre cele mai ample manifestări de acest gen din Europa, Sibiul este mereu o idee bună. Plimbați-vă pe străduțele pietruite, descoperiți-i farmecul în Piața Mare și istoria în muzee și sigur nu veți fi dezamăgiți.
Prima capitală a Țării Românești, Curtea de Argeș păstrează cele mai importante edificii bizantine de pe teritoriul românesc, între care Biserica Domnească. Este de la sine înțeles că itinerariul unui city-break în Curtea de Argeș include și o vizită la mănăstirea cu același nume, învăluită în legenda meșterului Manole.
Aflat în inima țării, Brașovul este unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Cu a sa Biserică Neagră, ale cărei ziduri înnegurate de trecerea vremii domină Piața Sfatului, cu a sa Clădire a Sfatului, cu ale sale străduțe pitorești (printre care Strada Sforii este una dintre cele mai fotografiate din țară), Brașovul și bastioanele sale își invită vizitatorii să le descopere toate secretele.
În ultimii ani, Castelul Corvinilor a transformat Hunedoara într-unul dintre cele vizitate locuri din România. Numărul turiștilor crește de la un an la altul, atrași de minunatul monument medieval. Pe lângă Castelul Corvinilor, un city-break în Hunedoara ar trebui să includă și o vizită la situl dacic Sarmizegetusa Regia.
Centrul vechi al Craiovei poate concura oricând, fără teama de a pierde podiumul, cu alte zone istorice din orașele României. Mai ales după ce au fost renovate, clădirile istorice ale orașului și-au recăpătat strălucirea. Impresionante sunt palatul care adăpostește Muzeul de Artă (găzduiește una dintre cele mai mari colecții de picturi semnate de Theodor Aman) ori Muzeul de Etnografie.
La final, dar nu cea din urmă, este Drobeta Turnu Severin. Pentru pasionații de istorie și nu numai, un city-break în Drobeta este o adevărată incursiune în istoria orașului construit în jurul unui castru roman. Vestigiile acestuia, alături de Podul lui Traian (construit de celebrul arhitect Apolodor din Damasc) și de Turnul lui Sever se pot vedea și astăzi. La fel și ruinele termelor Drobetei, cele mai complicate instalații termale din Dacia Inferioară, sau ruinele amfiteatrului roman (care apare și pe Columna lui Traian din Roma).
Acum, mai rămâne întrebarea: care e următoarea ta destinație din România?