Thassos, insula sirenelor

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Grecia » Thassos, insula sirenelor

Dacă plecăm urechea la mituri și povești, o să aflăm că Thassos este Insula Sirenelor, acele frumoase femei ale căror trupuri se încheie cu o coadă de pește și a căror voce răpitoare îi făcea pe bărbați să-și piardă mințile și să le urmeze vrăjiți în adâncurile apelor. Una dintre celebrele victime ale sirenelor a fost Ulysse, eroul poetului grec Homer. Un alt mit leagă insula Thassos de povestea unui tânăr care a ajuns pe acest tărâm în căutarea surorii lui, Europa, ce fusese răpită de Zeus.

Cert este că cercetările arheologice au scos la iveală că insula Thassos există din cele mai vechi timpuri. Primele așezări au fost fondate de triburi tracice; în jurul veacului al 7-lea î.Hr., insula a fost cucerită de grecii din Paros, care au descoperit că acest pământ era bogat în minereuri. Comerțul a devenit principala lor îndeletnicire. Thassos a cunoscut o perioadă de înflorire în secolul al 5-lea î.Hr. A fost apoi adjudecată când de atenieni, când de spartani, pentru ca în jurul anului 340 î.Hr. să devină parte din Imperiul Macedonean. Aproape două veacuri mai târziu a intrat sub ocupația romanilor, care au readus la viață centrul vechi al insulei și teatrul, iar comerțul pe mare a reînceput să fie practicat de locuitorii insulei.

Întâiul mileniu al erei noastre i-au adus insulei o istorie zbuciumată: insularii au fost creștinați de Apostolul Pavel în primul veac după Hristos, apoi au căzut, pentru scurt timp, sub ocupația arabilor, pentru ca în următoarele sute de ani să fie ținta atacurilor piraților. Thassos a făcut parte din Imperiul Bizatin, apoi a fost sub ocupația genovezilor, iar mai târziu, a turcilor. Abia în 1912, insula a devenit parte din Grecia.

Istoria sa atât de zbuciumată face ca Thassos să fie un mix fermecător de culturi. Este genul de destinație de care te îndrăgostești la prima vedere, în care îți dorești să revii an de an și în care visezi că, poate, într-o bună zi, te vei muta. Colinele acoperite de măslini, Marea Egee ca safirul, plajele aurii, zumzetul neobosit al cicadelor acoperit doar de valurile zdrențuite fac din acest tărâm un colț de Rai. Adăugați tavernele tradiționale la care un Kostas sau un Yorgos vă întâmpină cu un zâmbet larg și vă recomandă captura abia desprinsă din năvoadele pescarilor.

Explorați sătucele pitorești de pe insulă precum Panagia (numit după Fecioara Maria) ori Theologos, care fac din Thassos o destinație unică. Relaxați-vă pe oricare dintre plajele de pe insulă, practicați sporturi acvatice precum scuba diving, mergeți la o partidă de pescuit ori participați la culesul măslinelor… în Thassos, nu ai cum să te plictisești nici măcar o secundă. Condimentați-vă vacanța cu o vizită la Muzeul Arheologic sau cu o plimbare în șaua calului și sigur vă veți întoarce acasă cu cele mai frumoase amintiri din vacanță.

Verificați aici oferta Christian Tour și aflați cum puteți să vă petreceți vacanța în Thassos vara aceasta:https://christiantour.ro/sejur-oferte-vacante/grecia/thassos