Indiferent că vrei să pleci în concediu, să petreci anumite sărbători în locuri noi sau pur și simplu vrei să te relaxezi într-un sejur scurt din când în când, niciodată nu este prea devreme să te gândești la ce destinație vei alege. Iar de cele mai multe ori, cu cât te decizi mai repede, cu atât vei prinde cele mai accesibile oferte.
Și cum frigul începe ușor ușor să-și intre în drepturi, de ce să nu ne gândim de acum unde ne vom petrece sărbătorile de iarnă. În acest sens, îți propunem să alegi o vacanță în inima Transilvaniei, pentru a explora minunatul Cluj-Napoca și împrejurimile sale.
Piețele largi, arhitectura clădirilor, muzeele și festivalurile animate sunt doar câteva din premisele care fac din Cluj o destinație atractivă și destul de accesibilă. Iar la doi pași de cosmopolitul oraș te vei bucura de peisaje uimitoare, biserici unicat, sate și castele retrase, care vin în completarea unui decor de vis.
Încarcă-te cu un strop de artă și cultură vizitând Castelul Bánffy, supranumit „micul Versailles al Transilvaniei”. Fosta reședință a uneia dintre cele mai puternice familii de nobili maghiari, construcția în stil baroc găzduiește astăzi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Fă un scurt pelerinaj la superba Mănăstire Nicula, pentru a admira renumita icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată în 1681. Apoi, reflectează asupra vremurilor de odinioară, oprindu-te în orașul Gherla, un adevărat centru al armenilor exilați. Gherla abundă de biserici și clădiri în care istoria respiră la tot pasul.
Fotografiază peisajele de poveste și casele tradiționale bine păstrate din pitorescul sat Rimetea, inclus într-un proiect de conservare și valorizare a patrimoniului. Nu foarte departe, pe culmea unui deal, vei descoperi ruinele cetății din Colțești (Cetatea Trascăului), ridicată în 1296 ca urmare a invaziei tătare (mongole) din anul 1241. Cetatea Trascăului avea rol de supraveghere și apărare a populației din zonă și a căii comerciale care traversează valea, de atacurile migratorilor.
Pune pe lista străzilor prin care te poți plimba, bulevarde cu nume istorice și palate cu povești ale vremurilor demult apuse.
Strada Regele Ferdinand îți va delecta privirea cu ale sale clădiri emblematice în stil baroc, renascentist sau gotic. Din mulțimea de clădiri te vor atrage cu siguranță Palatul Szekéy și Colecția de Istorie a Farmaciei.
Îndreaptă-te apoi spre unul dintre cele mai îndrăgite locuri de promenadă și relaxare ale clujenilor: Bulevardul Eroilor Cluj. Marcat, chiar la intrarea dinspre Piața Unirii, de Monumentul Memorandiștilor, bulevardul te va încânta cu arhitectura clădirilor ce te îndeamnă la reflecție și dinamismul pe care restaurantele și cafenelele îl impun zonei. Lângă Catedrala Greco-Catolice „Schimbarea la față” (Biserica Minoriților), așteaptă semeață Statuia Lupa Carolina, un cadou făcut în 1918 de statul italian României, pentru a sublinia latinitatea poporului român.
Cu al său aer boem, strada Andrei Șaguna, te invită să descoperi un altfel de Cluj-Napoca. Șapte kilometri de apă traverseasă această străduță pitorească, formând Canalul Morii, un vechi braţ al Someşului Mic.
Retrage-te din agitația cosmopolitului oraș într-o mică oază de liniște, cu flori de câmp, căsuțe de lemn cu prispă, înconjurate de meri și nuci, un loc unde timpul este parcă răbdător: Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Printre atracțiile al Parcului Etnografic vei regăsi: Biserica de lemn din satul Chirales (Bistrița-Năsăud), complexe meștesugărești (Preuteasa și Harnicești), cuptor pentru ars varul din Baba, fierăriile din Rimetea și Vărzari, dar și alte tipuri de gospodării, fiecare cu farmecul său.
Revelion în Cluj-Napoca
Petrece sărbătorile de iarnă în stil ardelenesc, cu vișinată, cozonac și alte bucate tradiționale! Îți recomandăm unul din programele Senior Voyage: Revelion în inima Transilvaniei – de la 309 €/persoană, cazare 4 nopți, transport și cina festivă incluse în preț. Vezi ce include pachetul AICI.
Autor: Loredana Ciubuc