Locuri în care timpul pare că s-a oprit: Delta Dunării și Dobrogea

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Romania » Locuri în care timpul pare că s-a oprit: Delta Dunării și Dobrogea

Ai crede că timpul a reușit să schimbe lucrurile, locurile și oamenii, că a predispus întregul pământ la aglomerare și modernizare. Sunt însă zone în România unde timpul pare că s-a oprit și nu a schimbat în totalitate oamenii, obiceiurile și frumusețea de odinioară. Dobrogea și Delta Dunării sunt exemplele cele mai bune.

Drumul spre mare trece prin Dobrogea
Plină de istorie și legendă, Dobrogea este cunoscută îndeosebi pentru stațiunile de pe țărmul Mării Negre (Mamaia, Vama Veche, Neptun, etc.), alese nu doar de turiștii români, ci și de cei de peste hotare, pentru petrecerea concediului de vară. Dar Dobrogea nu înseamnă doar mare și nisip, ci este o poartă între Orient și Occident, un amestec de culturi și civilizații, frumuseți naturale sau create de om, dar nu în ultimul rând, un loc de pelerinaj.

Îmbogățește-te spiritual și cultural vizitând Peștera Sfântului Andrei, prima biserică creștină din România, ruinele orășelului antic roman Halmyris, locul celei mai aprige bătălii dintre daci și romani –Adamclisi și monumentul ridicat pentru a cinsti victoria lui Traian în faţa lui Decebal. Toate sunt situate în apropiere de localitea dobrogeană Murighiol.

Descoperă “orașul de la poalele Deltei”, Tulcea și vizitează Muzeul Delta Dunării pentru a cunoaște mai bine geneza și evoluția Deltei, flora și fauna acestui loc unic. În apropiere de Tulcea poți vizita Mânăstirea Celic-Dere, cunoscută pentru icoane unice în lume, iar pe malul mării spre Istria, vei descoperi Biserica Îngropată și cetatea Histria, cea mai veche aşezare urbană din ţară.

Ia-ți aparatul de fotografiat pentru o excursie în Cheile Dobrogei, formate din calcare din perioada Jurasicului. Peisajele sunt de o frumuseţe rară – şanţuri naturale şi chei brăzdează malurile abrupte ale văii, peşteri săpate în calcar, cu specii de plante deosebite şi descoperiri arheologice importante. Admiră frumusețea lacului Sinoe, fost golf maritim, care încă mai comunică cu Marea Neagră.

Dacă ți-ai propus o vacanță în Dobrogea, trece pe lista ta de locuri musai de vizitat, Constanța, cel mai mare port românesc la Marea Neagră, numit în trecut Tomis. Cunoscutul poet latin Ovidiu și-a petrecut aici ultimii ani din viață, murind în exil în anul 17 d. Hr. Istoria orașului și plimbările pe malul mării te vor vrăji cu siguranță.

Delta Dunării, un ținut izolat dar spectaculos

Plimbă-te cu barca, pe cel mai vechi braț al Dunării, brațul Sfantu Gheorghe, precum și pe canalele mai retrase, pentru a-ți face o idee despre marea diversitate a vieții sălbatice din Deltă. Oprește-te în satul pescăresc Sfântu Gheorghe, pentru a pescui sau degusta specialitățile din pește. În apele Dunării trăiesc circa 150 de specii de pești – scrumbia, somnul, știuca, șalăul, crapul, bibanul țepos, carași, plătici, sturioni marini (păstruga, morunul și nisetrul), etc. Delta Dunării are cea mai bogată diversitate de păsări de pe planetă, pe teritoriul său fiind identificate peste 300 de specii de păsări din care 175 sunt originare de aici, iar restul – din țări îndepărtate ale Europei, Asiei sau Africii.

Călătorește prin Dobrogea, loc al naşterii noastre creştine, pământ al vechilor vestigii şi al criptelor martirice și explorează Delta Dunării, un ținut izolat deosebit de frumos, cu adevărat spectaculos în lunile de primăvară și toamnă. Descoperă frumusețile locurilor în excursiile de 5 zile organizate de Christian Tour, prin programul Senior Voyage – Delta Dunării și Dobrogea.

 

 

 

Autor: Loredana Ciubuc