Unul dintre cele mai frumoase palate din lume: Dolmabahce

Prima pagină » Articole » Unul dintre cele mai frumoase palate din lume: Dolmabahce

Palatul Dolmabahce din Istanbul, fostul centru administrativ al Imperiului Otoman, este printre cele mai admirate și vizitate atracții turistice din lume. Palatul cu o arhitectură specifică secolului XIX uluiește și încântă turiștii, iar pereții săi păstrează o istorie fascinantă marcată de sultanii care au trăit aici.

Capodopera se întinde pe o suprafață de 45 000 de metri pătrați, iar cele 285 de camere, 46 de holuri, 6 băi și 68 de toalete sunt dispuse pe cele trei sectoare. Mabeyn-i Hümâyûn este zona rezervată bărbaților, Muayede Salonu reprezintă holurile ceremoniale, iar Harem-i Hümâyûn include apartamentele familiei sultanului. Fiecare colț al său este demn de locuința unui împărat, iar somptuozitatea se regăsește ăn mobilierul și decorațiile elegante. Ca să nu mai vorbim de candelabrul boem din sticlă ce cântărește 4000 de kilograme și este luminat de 660 de beculețe!

Castelul este de o importanță majoră pentru turci, marcând strânsa legătură a poporului cu conducătorul Mustafa Kemal Ataturk, a cărui memorie este păstrată vie în Palatul Dolmabahce, reședința în care a locuit și a decedat. Ca semn de admirație și respect, toate ceasurile din palat sunt oprite la ora 09:05, ora exactă la care leaderul a decedat.

Impresionanta construcție a fost transformată într-un muzeu deschis zilnic, excepție făcând zile de luni, joi și prima zi a sărbătorilor islamice. Vizitatorii trenuie să treacă de o securitate strictă, asemănătoare inspecțiilor din aeroporturi, iar toate bagaje trebuie lăsate la garderobă.

Oferta Christian Tour

Bucură-te de un weekend break in Istanbul și vizitează acest palat impunător și plin de istorie! Chritsian Tour îți pune la dispoziție un pachet ce include transportul cu avionul, taxele de aeroport, 3 nopți de cazare cu mic dejun la hotelul Orient Mintur, de trei stele, la prețuri începând de la 212 €/ persoană. Detalii aici.

De Teodora Lozan