Lindos, comoara Rhodosului

Prima pagină » Articole » Lindos, comoara Rhodosului

Plajele virgine îl înconjoară din toate unghiurile şi de pe nisipul auriu ai impresia că vezi un sat de zahăr cubic, colorat de flori bougainvillea şi leandrii roz. Acropolele păzeşte cu străşnicie terasele petrecăreţe care concurează să-ţi ofere cele mai drăguţe privelişti la apus.


Lindos, satul pitoresc de pe coasta de pe coasta de sud-est a Rhodosului este renumit pentru golfuleţul cu plaje aurii şi pentru cetatea medievală care străjuieşte oraşul de un alb strălucitor de la sute de metri înălţime. Până în vârful colinei călătoreşti cu măgăruş sau pe jos, ascultând muzica grecească în surdină. La înălţime ai parte de o panoramă splendidă asupra micuţei aşezări şi tot aici descoperi un vas de război săpat în stâncă în anul 170 î. Hr., în onoarea unui căpitan lindian. La cel de-al doilea nivel se află Castelul Cavalerilor, iar mai presus de toate descoperi templul Atenei. Oraşul vechi, în sine, este un labirint de străzi înguste, pitoreşti, ticsite cu magazine mici care expun de la bunătăţi culinare, haine şi bijuterii hand-made la produse din ceramică pictată şi sandale făcute de măiestrie de localnici. Pe deasupra străduţelor înguste, între case există prelate sau diverse flori care formează bolte şi te feresc de căldura soarelui. Aici este visul oricărui shopaholic, întrerupt doar de mirosul de pastichio (macaroane cu sos béchamel şi roşii) şi sousoukakia (chifteluţele cu usturoi) de la taverne. Seara te poţi bucura de bunătăţi la restaurantele de pe acoperiş care oferă vederi spectaculoase spre Acropole la apus sau poţi dansa în baruri şi cafenele. Dacă nu îţi place clubbing-ul şi viaţa de noapte, vei fi încântat să afli că, după ora 23.00 locaţiile petrecăreţe se închid, iar grecii se ţin de cuvânt.

Ceremonii în Golful St. Paul

 Foto: Golful St. Paul (Tip Advisor)


Dacă preferi un loc mai retras pentru plajă, la sud de Lindos, găseşti golful St. Paul înconjurat de o mică formaţiune stâncoasa şi înzestrat cu două plaje, una fiind o combinaţie de nisip natural şi pietriş, iar cealaltă este o plajă articială, cu nisip auriu. Există posibilitatea de a te caza chiar lânga golf, la căsuţele ospitaliere ale localnicilor. Locul este numai bun şi pentru copii deoarece apa are o adâncime redusă la mal şi nu există persoane care fac plajă topless. În cazul în care te pregăteşti să spui Da! atunci îţi facem o propunere: Capela Ortodoxă St Paul, aşezată la poalele stâncii care face parte din Golful St Paul, cu vedere spre Acropolis. Poţi planifica o intrare mai neobişnuită şi romantică, cu barca sau cu vaporaşul care vă arată şi lumea submarină. Legenda spune că Sfântul Pavel – apostolul a naufragiat în apropierea Lindosului şi a găsit adăpost la această bisericuţă.

Patru comori ale Lindosului

 
Pâine proaspăt coaptă, cornuri, negrese, brânzeturi şi cele mai bune cocktail-uri de fructe şi-au dat întâlnire la Village Café. Museum Bar nu se lasă mai prejos şi te îmbie cu un mix interesant de arhitectură tipic lindiană combinată cu noile tehnologii, ecranele cu plasmă, oferind toate evenimentele sportive importante. Sunt renumiţi pentru clătitele dulci şi picante, precum şi pentru Sangria. Ai gustat vreodată din hrana zeilor? Taverna Ambrosia îţi deschide apetitul cu pâinea garnisită usturoi şi pătrunjel şi prăjitură cu somon, iaurt şi mărar. Dacă-ţi place să încerci lucruri inedite, comandă o sticlă de retsina. Vin alb limpezit cu răşină de brad, în loc de sulf. E ecologic, miroase uşor a conifer, dar asortat cu calamarul local la grătar e o nebunie. La Spa Lindos ai parte de tratamente de îngrijire, răsfăţ şi relaxare, atent concepute atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Te vei bucura de tratamente dermatologice cu aromoterapie şi de o sesiune de shopping în acelaşi loc.

Petreceri la înălţime

 Foto: flickrhivemind.net
În secolul XVII, atunci când căpitanii de nave au devenit foarte bogaţi au construit case mai mari decât cele ale satului tradiţional. Una dintre acestea este Kalypso, realizată în întregime din piatră pentru a menţine răcoarea în zilele toride. Propietarii Angela şi Evripides sunt mândri că au păstrat multe dintre moştenirile de familie în restaurant: picturi lindiene realizate manual şi instrumente expuse pe pereţi care au aparţinut bunicului lor şi au fost folosite pentru reparaţia navei. După ce guşti saganaki, brânza prăjită în ulei de măsline, următoarele bunătăţi merg ca unse: musacaua bine rumenită, baclavalele şi iaurtul cu miere, iar vederile de pe terasa aflată pe acoperiş spre Golful St. Paul şi spre Acropole, sunt de nedescris. Aici se organizează cele mai drăguţe petreceri de nuntă iar proprietarii se ocupă în detaliu de fiecare aspect: decorul, mereu de un alb imaculat, împânzit de flori, cristale, lumini de efect. Textele jurămintelor, primul dans şi tonul petrecerii de după festinul culinar sunt animate de simpaticele gazde.

Oferta Christian Tour

Fă un sejur de 8 zile și descoperă Insula Rhodos. Te poți caza în hoteluri de trei, patru sau cinci stele, cu masă de tip all inclusive, la prețuri de la 299€/ pers. Detalii pe http://www.christiantour.ro/vacante/oferte-last-minute/oferta-last-minute-insula-rodos.

De Steluța Năstase