Hagia Sofia, perla Istanbulului

Prima pagină » Articole » Hagia Sofia, perla Istanbulului

Una dintre cele mai cunoscute monumente din Istanbul, Hagia Sophia a suferit varioase transformări de-a lungul timpului. Timp de o mie de ani, aceasta a fost cea mai mare construcție din lume și, inițial, a fost consacrată ca o biserică ortodoxă. În 1453 însă, după ce Sultan Mehmed II a cucerit Constantinopolul, aceasta a fost transformată în moschee, tiar apoi în muzeu în anul 1931. Astăzi, puteți vizita muzeul și puteți admira unul dintre cele mai spectaculoase modele ale arhitecturii bizantine.

Cunoscută și sub denumirea de „Ayasofya”, în limba turcă, numele său este unul grecesc și înseamnă „Biserica Sfânta Înțelepciune”, dat fiind faptul că Sofia, în limba greacă, înseamnă „înțelepciune”.

Istanbul, un oraș mistic, a găzduit mai multe civilizații de-a lungul secolelor, dintre care cele mai importante sunt Imperiile Bizantin și Otoman, care și-au impregnat amprentele puternic în acest loc în care orientul se întâlnește cu occidentul, fiind o adevărată rascruce între civilizații puternice.

Hagia Sofia este exemplul perfect al acestui amestec de stiluri, purtând cu măiestrie atât efectele otomane, cât și cele bizantine, sub acoperișul domului său uriaș diametrul de 31 de metri și o înăltime de 56 de metri.

 

Oferta Christian Tour

Admiră monumentele din Istanbul într-o evadare de weekend! Christian Tour îți propune un city break de 4 zile la prețuri începând de la 212 euro/persoană. Pachetul include transport cu avionul, taxe de aeroport și 3 nopți cazare la hotelul Orient Mintur, de trei stele. Detalii aici.