Îndrăgostiții de vară știu că Tenerife este una dintre destinațiile în care se pot refugia și în mijlocul iernii. În perioada în care în România ne îngheață mâinile până reușim să dezghețăm mașina pentru a pleca la serviciu, locuitorii insulei spaniole se plimbă pe malul Atlanticului în pantaloni scurți și tricouri. Eventual, își cumpără încă o pereche de ochelari de soare. Și nu e singură veste bună: dacă vă imaginați că în luna lui cuptor soarele pârjolește tot ce întâlnește în cale, vă înșelați. Rar se întâmplă ca temperaturile să sară de 30 de grade Celsius la prânz, iar briza oceanului contribuie și la ea la starea generală de bine. Nu vă lăsați însă înșelați de acest lucru: crema cu factor de protecție solară este un must. Până la urmă, nu uitați că sunteți la doar 300 de kilometri de coasta de vest a Africii și de deșertul Sahara. A propos, în avionul care vă va duce la Aeroportul Reina Sofia din Tenerife, profitați de faptul că veți zbura și pe deasupra deșertului și faceți câteva fotografii cu care vă puteți lăuda apoi pe Facebook sau Instagram.
Tenerife, o destinație completă
Dacă plecați la drum cu ideea preconcepută că Tenerife este o destinație strict pentru plajă și distracție, veți fi surprinși să constatați că insula spaniolă oferă numeroase modalități de petrecere a timpului, astfel că nici nu vă veți da seama când se va scurge o săptămână de vacanță.
Cu siguranță, veți petrece o zi întreagă în Loro Parque (“loro” înseamnă “papagal” în limba spaniolă). Cu mai puțin de 40 de euro – cât costă biletul de intrare – puteți vizita întreaga grădină zoologică și aveți acces la toate show-urile pe care le oferă animalele dresate. Mergeți să vedeți cum se dau în spectacol leii de mare sau cât sunt de drăgăstoși delfinii. Nu ratați demonstrația oferită de orci, dar aveți grijă să nu stați lângă bazinul imens în care înoată, pentru că ferocele animale sunt dresate să-și stropească vizitatorii din cap până-n picioare.
O zi întreagă trebuie să dedicați și parcului de distracții construit de sud-coreeni – Siam Park. Este unul dintre cele mai apreciate parcuri acvatice din lume. Sub 40 de euro costă biletul de intrare și la Siam Park.
Dacă sunteți mai degrabă pasionați de ieșirile în natură, atunci trebuie să vizitați Parcul Național Teide. Aflat la poalele vulcanului Teide, acesta este unul dintre cele mai vizitate din lume și cel mai frecventat din Spania. Impresionant datorită florei și faunei pe care le adăpostește, parcul face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Teide este o destinație și pentru alpiniștii experimentați.
O altă zi dedicați-o capitalei Insulelor Canare. Santa Cruz de Tenerife este un oraș vechi, cu un port turistic pitoresc, străduțe înguste, restaurante tradiționale și o zonă de shopping. În plus, se laudă cu cel mai vechi carnaval din lume, care a fost sursă de inspirație pentru și mai celebrul Carnaval de la Rio.
Vizită pe insula La Gomera
De pe malul oceanului veți vedea “peste drum” de Tenerife o altă insulă a Canarelor: La Gomera. Pe la sfârșitul secolului al 15-lea, aici se oprea harta lumii așa cum și-o închipuiau europenii de la acea vreme. Era portul aflat în punctul cel mai vestic al bătrânului continent. De aici au fost ridicate pe catarge pânzele corabiei Santa Maria, cu care exploratorul Cristofor Columb a pornit spre Lumea Nouă în 1492. Temerarul s-a căsătorit în nu foarte îndepărtatul arhipelag Madeira, dar în La Gomera și-a pregătit călătoria spre „Indiile de Vest”. A trăit o scurtă perioadă pe această insulă, iar azi un muzeu le amintește turiștilor această filă de istorie.
Ce e și mai interesant pe această insulă vulcanică este că încă se mai vorbește limba vechilor triburi. Se numește El Silbo, ceea ce se înseamnă „fluieratul”. Cu alte cuvinte, limba nu se rostește, ci se fluieră după un anumit sistem, iar aceste fluierături se aud de la trei kilometri. El Silbo face parte din patrimoniul UNESCO și le este predată copiilor la școală pentru a nu dispărea.
Tenerife, o desfătare pentru papilele gustative
Vacanța în Tenerife este, cu siguranță, și o experiență culinară. Faceți un popas pentru prânz la oricare dintre numeroasele restaurante înșirate pe malul oceanului, în care vă vor întâmpina platouri de pește și fructe de mare. De pe masă nu lipsește niciodată un bol cu cartofi canarieni – un soi de cartof care se mănâncă cu tot cu coajă – și două feluri de sos: rojo (roșu) și verde. Au fost inventate acum câteva secole, când oamenii nu descoperiseră că pot păstra alimentele proaspete mai mult timp dacă sunt ținute în gheață. Așa că foloseau cele două sosuri pentru a masca mirosurile deloc plăcute care veneau de multe ori dinspre bucătării. Astăzi, sosurile sunt puse pe masă strict pentru gustul bogat pe care îl au.
Ca o concluzie, aveți toate premisele pentru a vă bucura de o vacanță perfectă în Tenerife, destinație în care sigur veți dori să reveniți. Și încă ceva: nu plecați de acasă fără camera foto: apusurile în Tenerife sunt de-a dreptul copleșitoare.
Dacă nu mă credeți, haideți cu Christian Tour în vacanță și vă veți convinge singuri. Vezi AICI ofertele speciale in Tenerife create de Christian Tour!