Turiști chinezi care iau cu asalt Muzeul Luvru, australieni care vizitează Mormântul Sfânt ori americani care vor să fotografieze Castelul lui Dracula, dar și români care visează să stea la soare la Miami Beach ori să exploreze străzile aglomerate din Beijing. Așa arată lumea în care trăim, o lume a exploratorilor, pentru care niciun tărâm – fie că e cel mai înalt pisc, fie că este cea mai cosmopolită metropolă – nu mai pare greu de atins. E drept că și ofertele agențiilor de turism și ale companiilor aeriene fac ca imposibilul să devină posibil, iar destinații precum Thailanda sau Maldive să fie mai accesibile decât ne puteam imagina acum câțiva ani. Așa că în cele ce urmează vă propunem câteva locuri exotice de neratat în 2018.
GUANGZHOU
Orașul în care locuiește o populație ce echivalează cu mai bine de jumătate din populația României, Guangzhou (sau Canton) este a treia metropolă din China, după Beijing și Shanghai. Având o istorie bogată (așezarea a fost fondată în anul 214 î.Hr.), Guangzhou le oferă turiștilor șansa de a înțelege transformările profunde prin care a trecut China de-a lungul secolelor. O filă importantă de istorie redă povestea schimburilor comerciale cu Marea Britanie, după ce în anul 1711 British East India Company și-a stabilit aici un sediu pentru a face negoț cu Orientul Îndepărtat. Orașul a fost și un reper important de-a lungul “Drumului maritim al mătăsii”, care lega sudul Chinei de India, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Africa. Ca urmare a contactelor cu Orientul Mjlociu, în anul 627, în Canton a fost inaugurată o moschee, iar o comunitate restrânsă de musulmani continuă să trăiască și astăzi aici.
Din punct de vedere turistic, pregătiți-vă pentru un oraș în care vechiul și noul se întrepătrund și dau naștere unui loc vibrant, unic, special. Între altele, se laudă cu unele dintre cele mai bune restaurante din China; nu e de mirare, dacă ne gândim că aici a fost creată bucătăria cantoneză. Se spune că niciun turist nu are cum să părăsească flămând acest oraș.
Dacă însă vreți să fugiți de aglomerație, puteți vizite satele din împrejurimi, unele dintre ele datând din timpul Dinastiei Song (960-1279 d.Hr.).
BEIJING
Capitala celei mai populate țări din lume, Beijing este centrul politic și administrativ al Chinei, dar, în egală măsură, este și centrul istoric, cultural și turistic al țării. Cunoscută și sub numele Peking, în această metropola pulsează de secole inima Chinei. Este motivul pentru care turistul picat în mijlocul furnicarului uban din Beijing va avea ocazia să descopere unul dintre cele mai fascinante locuri de pe planetă. Una dintre marile atracții pentru turiști este Marele Zid Chinezesc, care trece și prin Beijing în partea de nord a orașului, obiectiv vizitat anual de milioane de turiști din întreaga lume.
Bucătăria din Beijing este în sine un obiectiv turistic. Vizitatorii trebuie neapărat să încerce rața friptă (roast duck). Se spune că nicăieri în lume nu există o varietate mai mare de preparate în restaurante ca în Beijing.
MALE
Malé este capitala Republicii Maldive, paradisul scăldat de apele străvezii ale Oceanului Indian, genul de destinație pe care e musai să o vezi măcar o dată în viață. Atolul care servește drept capitală se întinde pe o suprafață de doar 5,8 kilometri pătrați și este cea mai locuită zonă a arhipelagului: peste 133.000 de persoane sunt rezidente în Malé. Turiștii care vor păși pe străzile orașului vor remarca frumusețea clădirilor colorate și a moscheilor și vor avea șansa să descopere adevăratul spirit al Maldivelor, dincolo de resorturile de lux. Pentru o experiență autentică, trebuie să meargă în zorii zilei în port, acolo unde se află o populară piață de pește și să urmărească spectacolul negocierilor oferit de pescari și localnici.
BANGKOK
Știți pozele deja celebre cu piața din Bangkok în care localnicii își întind tarabele cu fructe exotice și legume colorate direct pe șinele de tren și stau cu ochii pe ceas pentru a le strânge în momentul în care se apropie trenul? E unul dintre locurile în care se fotografiază toți turiștii străini când pun piciorul în Bangkok.
Capitala Thailandei este cel mai populat oraș al regatului, adăpostind peste 11 milioane de suflete. Numele oficial este Krung Thep Maha Nakhon, dar denumirea completă are meritul de a fi intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai lung toponim: Krung thep mahanakhon amorn ratanakosin mahintharayutthaya mahadilok popnoparat ratchathani burirom udomratchanivetmahasathan amornpiman avatarnsathit sakkathattiyavisnukarmprasit. În traducere liberă, numele se referă la un oraș al superlativelor, al fericirii, al îngerilor și al zeilor.
Bangkok este un oraș viu, cu zgârie-nori care domină peisajul, temperaturi ridicate și viață de noapte intensă. E posibil ca aceste coordonate să nu vă cucerească pe loc, mai ales dacă sunteți genul de turiști care preferă liniștea. Însă, nu vă lăsați ghidați de prima impresie, pentru că veți fi fascinați de unul dintre cele mai cosmopolite orașe de pe continentul galben, cu templele și palatele sale magnifice, piețele colorate și agomerate ca un furnicar, oamenii zâmbitori și politicoși. Bangkok are, cu siguranță, de toate pentru toți.
PHUKET
Celebră datorită plajelor frumoase scăldate de ape limpezi și turcoaz, sate pescărești, peșteri și parcuri naționale, insula Phuket este una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din lume. Zona cea mai căutată de turiști este coasta de vest, unde se găsesc câteva dintre cele mai populare plaje. Zona de sud este perfectă pentru turiștii care se simt exploratori. Dealurile fertile sunt acoperite de păduri de mangrove (pentru turiștii străini se organizează chiar tururi tematice în aceste păduri) și plantații de ananas. Pentru un plus de savoare locală, nu ocoliți satele pescărești și opriți-vă la fermele de creveți. Pe de altă parte, Parcul Național Phra Taew este un loc excelent pentru o escapadă departe de zonele turistice.
ANTANANARIVO
Pare că se află la capătul pământului și pentru noi, românii, chiar așa și este. Antananarivo este capitala Madagascarului și, totodată, cel mai mare oraș al insulei. Pentru turiști, Tana, așa cum este universal cunoscut orașul, înseamnă istorie, cultură, o bucătărie senzațională și, nu în ultimul rând, o destinație interesantă pentru pasionații de shopping, care vor găsi adevărate chilipiruri produse pe plan local. E posibil ca centrul orașului, sufocat de poluare și de traficul infernal, să nu fie pe placul multor vizitatori străini. Însă, odată depășită această barieră, turistul va păși într-o lume fascinantă. De pildă, zona de nord a orașului este de neratat, datorită caselor sale pitorești în stil colonial. Și nu în ultimul rând, Tana este locul din Madagascar unde te poți delecta cu o masă excelentă: câteva dintre restaurantele care rivalizează cu unele dintre cele mai bune localuri cu stele Michelin din Europa se află aici. Vestea și mai bună este că prețurile nu sunt la fel de ridicate.
MAURITIUS
“Mauritius a fost creat înaintea Raiului, Raiul fiind o copie după Mauritius”. Cuvintele îi aparțin scriitorului Mark Twain, iar călătorii care aterizează pe această fâșie de pământ o pot confirma. Mica insulă multiculturală din Oceanul Indian se află la est de Madagascar și la sud-est de Seychelles. Tărâmul a fost descoperit de marinarii arabi undeva în secolul al IX-lea. La vremea respectivă, insula era pustie și acoperită de păduri dense. Arabii i-au pus numele Dina Arobi, dar nu și-au manifestat dorința de a se stabili aici. Portughezii le-au urmat câteva secole mai târziu și au decis să boteze insula Cerne. Însă, nu portughezii, ci olandezii au fost cei care au colonizat pământul acesta dintre ape în adevăratul sens al cuvântului. În anul 1598, s-au așezat în zona cunoscută astăzi sub numele Grand Port, ocazie cu care insula a primit un nou nume, după Mauritz de Nassau, Prințul Olandei. Dar în 1710, și olandezii au abandonat insula, pentru ca trei ani mai târziu acest tărâm să intre în posesia francezilor. Au urmat britanicii și abia în 1968 insula și-a dobândit independența, continuând să facă parte din Commonwealth.
Astăzi, Mauritius este una dintre cele mai bogate țări africane, o țară în care drepturile omului sunt respectate, iar veniturile pe cap de locuitor sunt printre cele mai ridicate.
În rândul turiștilor, Mauritius este cunoscută pentru plaje, lagune și recife, dar și pentru zona muntoasă care se înalță din centrul insulei.
SEYCHELLES
Nu există multe locuri pe Pământ în care țestoasele uriașe să se simtă atât de în siguranță precum Seychelles. Seychelles este denumirea sub care e cunoscut arhipelagul format din 115 insule scăldate de apele Oceanului Indian, mare parte din ele sălbatice. Este un paradis natural, care, cu câteva mici excepții, este aproape nealterat de dezvoltarea urbană. Pentru turiști, destinația Seychelles este sinonimă cu o vacanță relaxantă, plaje liniștite, cocotieri, palmieri, ocean. În două cuvinte: peisaj paradisiac.
ATLANTA
Cine a văzut “Gone with the wind”, ecranizarea romanului omonim scris de Margaret Mitchell, sau a citit romanul premiat cu Pulitzer știe că parte din acțiunea lungmetrajului se desfășoară în Atlanta, capitala statului Georgia și una dintre scenele luptelor din timpul Războiului de Secesiune. Prin urmare, nu e deloc surprinzător că turiștii care ajung în Atlanta sunt invitați, între altele, să pornească pe urmele autoarei best-seller-ului sau al personajelor create de ea. Între obiectivele turistice, se numără Cyclorama, o uriașă pictură în ulei (în 1887, când a fost finalizată, era cea mai mare pictură în ulei din lume), care redă o scenă din Bătălia pentru Atlanta. A fost admirată inclusiv de fermecătorul Clark Gable, la premiera filmului “Gone with the wind”, în 1939. La doar 30 de km de Atlanta se află Muzeul Gone with the wind. În jumătate de oră de mers cu mașina se ajunge și în Tara, plantația familiei O’Hara.
De asemenea, toți cei interesați de istoria orașului, trebuie neapărat să vadă locul în care s-a născut și a copilărit Martin Luther King Jr., cea mai puternică voce a Americii împotriva rasismului. Casa în care a crescut este acum un adevărat loc de pelerinaj pentru toti cei care cred în principiile lui Martin Luther King Jr.
Un alt tur extrem de popular în rândul turiștilor include case, teatre și școli bântuite, spirite ale unor soldați omorâți în timpul Războiului Civil.
MIAMI
Atmosferă cubaneză într-un oraș american. Descrierea îi vine ca o mănușă portului Miami, aflat pe coasta Atlanticului, la sud de Florida. Însă, evident că o astfel de descriere nu poate fi completă. Miami înseamnă mult mai mult, dincolo de influența cubaneză vizibilă în cafenelele aflate de-a lungul bulevardului Calle Ocho din cartierul Little Havana. Este unul dintre cele mai populare locuri de vacanță din lume, datorită plajelor minunate, a vieții de noapte, dar și a obiectivelor culturale precum Muzeul și Grădinile Vizcaya.
Autor: Raluca Hatmanu
Dacă deja te-ai hotărât unde vrei să evadezi, Turkish Airlines îţi pune la dispoziţie bilete de avion la preţuri accesibile pentru destinaţii atât de exotice. VEZI AICI OFERTELE >>