Pentru a cunoaște acest oraș trebuie să treceți frontiera palestiniană, prin zidul de securitate înalt de mai bine de opt metri. Aici veți cunoaște puțin câte puțin din lumea arabă, iar ceea ce vă va impresiona cel mai mult sunt casele albe construite în terase, dar și restaurantele dichisite din care răzbat miresme îmbietoare ale unor mâncăruri savuroase.
Obiectivul turistic vizitat anual de zeci de mii de turiști este mănăstirea Sfânta Iesle, locul unde credincioșii se roagă la Altarul Magilor și unde sărută Steaua de Aur a Bisericii Natalității din Betleem. După aceea, cu siguranță vă veți dori un popas, iar cel mai potrivit este să vă opriți la unul dintre restaurantele arăbeșlti din apropiere. Au ce oferi, iar prețurile nu sunt foarte mari. Unde mai pui că din aceste locuri lipsesc meniurile, tocmai pentru că într-un astfel de restaurant orice client este considerat musafir. Chelnerul- gazdă este cel care va avea grijă să nu-ți lipsească nimic și mai ales să nu te lase să pleci dacă nu ești pe deplin sătul și evident foarte mulțumit. Așadar, dacă tratația nu a fost pe placul tău, atunci poți pleca fără să lași nici un ban.
Betleem, orașul sfânt cu Biserica Nașterii Domnului
Este un loc sfânt, asta o știm cu toții, iar azi turismul este în floare. Aici vin turiști din toate colțurile lumii, în special din Europa, oameni de toate națiile și de toate vârstele pentru a se ruga și a se închina la una dintre cele mai minunate biserici și pentru a descoperi o cultură pe care o știau doar din cărți, mai ales din cele religioase.
Oricine ajunge la Betleem se va opri la Biserica Nașterii Domnului, o structură magnifică ce a fost ridicată acum mai bine de 1.700 de ani lângă locul unde s-a născut Isus Hristos. Icoanele din acest lăcaș sunt adevărate făcătoare de minuni, iar cel mai interesant este că structura interioară și exterioară a bisericii s-a păstrat foarte bine, chiar dacă vremea a fost deseori năprasnică și neîndurătoare.
Tot aici se află Biserica Romano- Catolică Sfânta Ecaterina, un lăcaș vizitat de pelerini și nu numai pe tot parcursul anului. Se spune că Isus i-a apărut în vis Sfintei Ecaterina și i-a vorbit depre moartea de martir pe care urma să o aibă.
Marea Moartă, cea mai sărată din lume
Dacă ajungi la Betleem nu rata o baie în Marea Moartă, este marea cu cea mai sărată apă dintre toate mările Pământului, iar aici apa te ține la suprafață, chiar dacă vei adormi în timp ce înoți. Marea Moartă este continentală, iar singura ei sursă de alimentare este râul Iordan. Aici turiștii pot face tratamente pentru vindecarea anumitor boli, tocmai de aceea a devenit un centru turistic importantal Israelului și Iordanului.
Ce se află pe masa israelienilor e influențat în mod dierct de religie
Orientul Mijlociu a adus în Europa fast-food-ul, mai precis shaworma, falafel- chiftelele din năut condimentate și prăjite în ulei așezate în lipie cu salată de castraveți și diferite sosuri. Toate aceste produse sunt foarte condimentate și bogate în arome cu savoare mult diferită de ceea ce avem pe la noi.
Israelineii manifestă apartenența la comunitatea religioasă chiar și prin ceea ce mănâncă. Regulile sunt multe când vine vorba de alimentație și deja se știe că porcul sau creveții nu vor face niciodată parte dintr-un meniu israelian. Peștele sau carnea din animale rumegătoare este acceptată, dar nu se va prepara niciodată alături de produsele lactate.
Ofertă Betleem- Christian Tour
Hotel Stepherd Gardenia de 4* din Betleem, de la 375 de euro de persoană, durata șase nopți, transport cu avionul, transfer de la aeroport la hotel. Mai multe detalii pe www.christiantour.ro, tel. 021.270.00.99
M.R.