Vezi super ofertele Weekend Deals

Inapoi la Christian Tour

Oltenia de sub munte

Oltenia e ca o scoica ce ascunde nu una, ci un intreg sirag de perle ce abia asteapta a fi descoperite. Spre exemplu splendida manastire Hurezi, construita de Constantin Brâncoveanu. Sau ceramica traditionala de Horezu, pe care o poti descoperi cum capata viata chiar in mainile ceramistilor din satul Olari. Natura a creat si ea minuni in partea locului, misterioasele "pietre vii" din Rezervatia Naturala a Trovantilor din Costesti, unica in Europa. Fostele galerii romane, conacele fortificate, pleiada de schituri si ctitorii stravechi sunt doar cateva dintre frumusetile zonei care te vor face sa zambesti cu gandul la cat de frumoasa poate fi aceasta tara.

Ce te va incanta in aceasta calatorie
  • Manastirea Hurezi, complexul monahal construit de Brâncoveanu în secolul al XVII-lea, aflat pe lista Patrimoniului UNESCO
  • Lumea ceramistilor din Olari: de la roata la migala simbolului pictat
  • Sa aflii ce sunt culele, cat de bogate erau de fapt familiile boieresti din Oltenia si cum isi aparau avutia de incursiunile otomane si de cetele de haiduci
  • Craiova, oras cu un patrimoniu arhitectural extraordinar, palate si case boieresti ce amintesc de Paris si un parc medaliat international
  • Intalnirea cu infinitul Coloanei Fara Sfarsit si descifrarea mesajul secret lasat peste timp de primul sculptor modern al lumii
  • Vila Florica, frumos conac neoromanesc, ce gazduieste una dintre cele mai valoroase biblioteci private de la noi

Program

Ziua 1

Bucuresti – Craiova – Poienari (aprox. 340 km)

Plecam dis de dimineata din Bucuresti, iar atractia suprema a zilei este chiar capitala Olteniei. Oras cu un patrimoniu interesant, Craiova detine curiozitati si bijuterii estetice nealterate. Palatul Jean Mihail din Craiova, actualul Muzeu de Arta, care adaposteste o replica a Atelierului lui Brancusi si sapte sculpturi originale, Palatul Vorvoreni sau emblematica Manastire Cosuna sunt doar cateva dintre exemple. Dupa intermezzo-ul pietonal prin centrul vechi facem o plimbare prin Parcul Romanescu. Realizarea de exceptie a arhitectului peisagist Eduard Redont a starnit admiratia intregii Europe, prin medalia obtinuta in cadrul expozitiei internationale de la Paris. Castelul, lacul sau primul pod pe cabluri, suspendat, o vor starni si pe a noastra, garantat! Ne indreptam apoi spre cazare si petrecem urmatoarele 4 nopti la poalele Muntilor Parang.

Ziua 2

Cheile Oltetului – Polovragi – Horezu – Maldaresti (75 km)

Ne incepem ziua explorand Cheile Oltetului, manastirea si pestera Polovragi. Pornim apoi spre Manastirea Hurezi, magnificul complex monahal construit de Brâncoveanu în secolul al XVII-lea, aflat pe lista Patrimoniului UNESCO. Facem cunostiinta cu vataful Manea, lemnarul Istrate si pietrarul Vucasin Caragea, ale caror chipuri au ramas imortalizate in pridvorul bisericii, iar aceasta e doar una dintre curiozitatile lacasului de cult. În apropiere, Măldăreștiul este renumit pentru cele douăcule sau conace fortificate –Greceanu și Duca, pe care le vizitam. Prima ne imbie cu frescele Olgai Greceanu, in a doua vizitam casa memoriala a liberalului convins, fracmason banuit si ministru de meserie I.G. Duca. Aflam cat de bogate erau de fapt familiile boieresti din Oltenia, cum isi aparau avutia de incursiunile otomane si de cetele de haiduci, ce sunt de fapt culele si care le era rostul.

Ziua 3

Trovantii din Costesti – Manastirea Bistrita – Defileul Bistrita – Olari (aprox. 90 km

Ne indreptam pasii spre Rezervatia Naturala a Trovantilor din Costesti, in cautarea asa numitelor “pietre vii”, dar si a povestii lor. Formatiuni cu structura asemanatoare stalactitelor si stalagmitelor din pesteri, trovantii nu vor inceta prea curand sa starneasca un viu interes. In plus, tendinta de crestere spontana, din centru spre periferie, aduce aproape cu un act de magie. Ne incarcam asadar cu putina euforie si daca vremea permite, ascendem prin munti spre Manastirea Bistrita ctitoria boierilor Craiovesti. Admiram paleta de culoare si tehnica frescelor, semnate de maestrul Gheorghe Tattarescu, iar apoi testam partial Cheile Bistritei. Odata ajunsi in satul Olari intalnim familiile autentice de ceramisti, care au stiut prin inspiratia si indemanarea lor sa-si claseze indelung practicatul mestesug pe harta Patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Ocazie excelenta pentru a achizitiona un suvenir original.

Ziua 4

Hobita – Targu-Jiu – Tismana (aprox. 160 km)

Excursia optionala de astazi (extracost) e o invitatie la miracol. Pentru ca, sa mergi pe urmele sculptorului care in timpuri de forma fara fond a reusit sa redea fondul eliberat de forma cam asta e - un miracol! Poposim mai intai in Hobita, locul copilariei lui Brancusi, care se confunda cu reperele artei sale. Ce e stalpul pridvorului daca nu o coloana a infinitului in devenire? Pornim apoi spre Targu Jiu, care se mândrește cu o nepretuita atractie – sculpturile monumentale, de o uimitoare simplitate, realizate de artist la sfarsitul anilor 1930. Deși majoritatea lucrarilor sale sunt expuse în muzee din Franța, Londra, New York și Philadelphia, suntem norocosi sa putem admira cateva si la noi acasa. Foarte populare, dar nu pe deplin deslusite Masa tacerii, Poarta Sarutului sau Coloana Fara Sfarsit, ascund inca nebanuite conotatii. Cuprindem simbolistica fiecarei opere in timp ce reflectam la parcursul fulminant al artistului si ne facem o idee despre cum a fost posibil ca un roman sa cucereasca lumea internationala a artei. Incheiem periplul cu vizita la Tismana, cel mai vechi asezamant din Tara Romaneasca. Amintim doar de prima scoala de copisti si caligrafi, misiunea de seif al Tezaurului transportat ulterior catre Moscova sau staretul-martir Gherasim, lider al Miscarii de Rezistenta din Oltenia.

Ziua 5

Manastirile Surpatele si Dintr-un lemn – Salina Ocnele Mari – Stefanesti (aprox. 310 km)

Pornim spre Bucuresti dar asta nu inseamna ca ne asteapta o zi mai putin interesanta. Facem popas la Manastirile Surpatele si Dintr-un Lemn si intram in Salina Ocnele Mari pentru a explora fostele galerii romane. Trecem intr-un final, pragul Vilei Florica din Stefanesti. Longeviva si activa in viata politica romaneasca, familia Bratianu a ridicat aici un loc de suflet. Superbul conac cu 40 de incaperi, finisaje de lemn, basoreliefuri si frize avea insa sa se dovedeasca si loc al marilor decizii. Revenim in Bucuresti spre seara.

Pensiunea La Maria

Localizare

Pensiunea La Maria este situata la o altitudine de 500 m in mijlocul naturii, in satul Poienari, la poalele muntiilor Parang si ofera o panorama unica a lantului muntos. Datorita pozitiei sale se pot vedea varfurile Cerbul, Papusa si Parangul Mare, precum si intregul peisaj muntos cu asezarile rurale Crasna, Cernadia si Baia de Fier. Linistea, verdeata si fumusetea locurilor fac din pensiune un loc perfect de odihna si petrecerea timpului in aer liber.

Facilitatile pensiunii

Restaurantul pensiunii serveste bunatati traditionale romanesti. Daca doresti sa petreci mai mult timp in aer liber si sa savurezi aerul proaspat de munte, te asteapta o terasa generoasa, o gradina bine intretinuta cu hamace, ciubere dacice si sezlonguri, masa de tenis si loc de joaca daca veniti insotiti de copii. Oaspetii au la dispozitie internet wireless gratuit.

Facilitatile camerelor

Camerele ofera vedere la munte sau la gradina si includ TV cu ecran plat. Toate camerele au baie privata cu cada sau dus, articole de toaleta gratuite si uscator de par.

Contul meu