Iasiul este o minune aparte în "molcomul peisaj moldovean", asa cum il numea George Enescu. Fiecare straduta e un basm in sine, fie ca duce la un castel cum rar vezi pe meleagurile noastre sau te poarta pe urmele lui Creanga si Eminescu, care stateau la povesti cu talc pana in zori de zi. Iasiul si Moldova merita vazute o data pentru a te indragosti de ele. Si apoi revazute cat mai des, pentru ca e o dragoste care nu paleste defel.
- Arhitectura recent renovatelor interioare, pinacoteca si ampla oferta a patrimoniului muzeal marca a Palatului Culturii din Iasi
- Povestea relatiei casei Gustav Eiffel cu orasul si a primarului care a facilitat-o
- Promenada prin locurile pe care le-au iubit povestitorul Creanga si poetul Eminescu
- Sa ramai cu ochii pironiti pe tavan! Fie ca vorbim de cel al Aulei Universitare, Salii Pasilor Pierduti sau al Teatrului National
- Ornamentele neogotice ale Castelului Sturdza din Miclauseni, unul dintre acele locuri unde fiecare fatada intriga vizitatorul
- Universul podgoriilor de peste Prut si degustarea de vin sprintar in Basarabia
Program
Ziua 1
Bucuresti – Mausoleul Marasesti – Iasi (aprox. 400 km)
Plecam din Bucuresti spre Iasi urmand traseul pavat cu istorie al Unirii Principatelor. La Mizil dam de Conu’ Leonida, la Ramnicu Sarat de negurile unui penitenciar, iar dupa Tecuci, aflam povestea unui merituos primar. Trecem Milcovul triumfal si facem un popas la Marasesti. Mausoleul a fost ridicat la initiativa Societatii Femeilor Ortodoxe, pe un teren donat de socrul generalului Eremia Grigorescu si inaugurat in doua randuri de membri diferiti ai Casei Regale. Ramane cel mai impozant antidot la uitare! Trecem de Barladul lui Cuza, admirand din autocar Gradina Publica infiintata dupa o poveste romantata si intram in capitala Moldovei. Petrecem urmatoarele 4 nopti la un hotel situat in vecinatatea Plopilor fara sot, ansamblu simbol al spatiului iesean.
Ziua 2
Dealul Copoului, de la Rapa Galbena la Podul Verde
Pornim intr-un tur de descoperire a Iasiului, oras-bijuterie! Cladiri superbe, oameni calzi si zambitori, stradute pitoresti si piete mari unde uiti notiunea timpului si unde fiecare pas te poarta catre un alt crampei de istorie sau de legenda. Traversam culoarele Palatului Universitar spre a studia istoria moldava-n cele 19 fresce ale lui Sabin Balasa, intram in salile Junimii si in beciurile de la Bolta Rece. Ne tragem sufletul pe aceeasi prispa din mahalaua Ticaului unde Creanga si Eminescu si-au povestit cate-n lume si stele unul celuilalt. Pasim pe Lapusneanu, strada bucuriei de altadata, taram al modistelor, cafenelelor, cofetarilor regali si-al intalnirilor de taina. Vizitam Parcul Copou cu teiul eminescian si boema arhitectura peisagistica a Gradinii Botanice. Incheiem cu un popas in Piata Unirii, unde dincolo de compilatia cladirilor actuale reconstruim intr-un exercitiu de creativitate, imaginea celor demolate.
Ziua 3
Turul de Iasi la Bulevard, de la Aleea Podita la Palat
Si pentru ca Iasul are multe de oferit, dupa micul dejun avem ocazia sa descoperim mai multe din vechea capitala moldava. Pietonalul de azi porneste pe Strada Mare, unde ascultam povestea primei piese jucate in limba romana si a teatrelor iesene, stam la taclale cu localnicii si facem multe, multe fotografii. Admiram Palatul Culturii la interior, cu detaliile sale ornamentate si ascultam Hora Unirii din Turnul cu Ceas. Nu scapam ocazia de a ne reculege la Catedrala Mitropolitana, celebra pentru moastele Sfintei Parascheva si mai putin cunoscutul baptiserium subteran. Nu vor lipsi desigur din escapada urbana nici Casa Dosoftei, dantelaria in piatra a bisericii Trei Ierarhilor, Palatul Roznovanu, Golia sau Cetatuia, minunatie fortificata si oazăde liniște în mijlocul orașului. In afara manastirilor si arhitecturii, Iasiul merita vizitat si pentru restaurantele sale tot mai sofisticate si totusi accesibile, pentru magazinele variate si unele dintre cele mai bune librarii si anticariate din tara. Timp liber la dispozitie pentru a explora in continuare dupa bunul plac.
Ziua 4
Chisinau si Castelul Mimi (aprox. 390 km)
Fie alegi sa ramai in Iasi, fie te inscrii in excursia optionala (extracost) in care evadam din oras pentru a descoperi cateva dintre minunile aflate peste Prut. Orasul Alb, Chisinau ne intampina cu toate farmecele sale. Le admiram intr-o promenada agale bifand Gradina Publica, Portile Sfinte, Muzeul de Arta, Teatrul, Sala cu Orga sau Catedrala Mitropolitana. Iesim apoi din Chisinau si continuam ziua festiv, cu o oprire la Chateau Mimi, una dintre celebrele castele ale Basarabiei. Podgoriile lui Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei sunt de poveste, iar despre prezenta vinurilor pe masa tarului Nicolae al II lea sau a altor atlete regale, s-a dus iute de veste. Vizitam gradinile si interiorul castelului, beciurile istorice si vedem cea mai veche colectie de vinuri din Moldova. Daca premiile primite sunt binemeritate vom afla la o degustare a savuroaselor vinuri. Dupa amiaza tarziu repetam formalitatile vamale si revenim la cazare.
Ziua 5
Palatul Cuza – Castelul Sturdza – Bucuresti (aprox. 390 km)
Dupa micul dejun descoperim doua palate somptuase din imprejurimile Iasiului. Aflam fascinantele povesti ale familiilor de boieri din Moldova, cu istoria lor si felul tihnit de trai, cu intrigi si legaturi nebanuite. Trecem poarta Palatului Cuza de la Ruginoasa si descoperim misterele si cancanurile edificiului in care s-a refugiat Elena Cuza. Facem apoi o plimbare pe domeniul Sturdza si un tur ghidat (exterior) al romanticului castel de la Miclauseni, admiram decoratiunile nemaiintalnite in Romania si aflam picanterii din istoria familiei. Ne deplasam ulterior spre Bucuresti, unde ajungem spre sfarsitul zilei cu sufletul multumit si amintiri de nepretuit.
Hotel Bellaria
Localizare
Hotelul Bellaria beneficiaza de o locatie frumoasa intr-o zona rezidentiala linistita din Iasi. Hotelul ofera servicii de inalta calitate si facilitati de ultima generatie intr-o ambianta cu design unic. Fiecare etaj este zugravit in culori diferite, cu decoratiuni interioare alese cu grija si cu excelente lucrari de arta romanesti.
Facilitatile hotelului
Restaurantul Rustic este decorat in stil traditional moldovenesc si ofera specialitati regionale. Ciorba radauteana, sarmalutele in foi de varza si vita de vie, pastrama de oaie, tochitura moldoveneasca si coltunasii sunt doar cateva dintre bunatatile listate in meniul restaurantului. Internetul wireless este disponibil in intregul hotel si este gratuit.
Facilitatile camerelor
Mobila din lemn masiv, lenjeria fina si microclimatul individual controlat asigura un sejur relaxant. Camerele sunt dotate cu televizor LCD si telefon. Baile sunt echipate cu uscator de par, cosmetice, halat si papuci.