Calatorim impreuna prin legendarul taram dintre Dunare si Marea cea Mare, strajuit de cei mai vechi munti ai Romaniei, Muntii Macinului si cel mai tanar pamant al tarii, Delta Dunarii. Taram martor al unei istorii unicat, pe care o vom descoperi in fosta capitala dobrogeana a guvernatorilor otomani, in Satele Albastre ale rusilor lipoveni si in asezarea meglenitilor din Romania. Povestea nu are cum sa nu-icuprinda pe vechii greci si legenda nemuritoare a Argonautilor sau frontiera marelui Imperiul Roman. Vom descoperi ca spatiul dobrogean aflat la confluenta Orientului cu Occidentul este unul cosmopolit si exotic.
- Intalnirea cu Satele Albastre si traditiile vestitilor pescari ai Deltei, lipovenii
- Legende si artele dobrogene ale Imperiului Otoman si bunatatile bucatariei musulmane de la Babadag
- Plimbarile cu barca pe canalele Dunarii, navigand pe o apa de poveste facuta din covoare de nuferi colorati
- Letea, taram de basm al cailor salbatici si al naturii neschimbate de mana omului
- Dunele miscatoare si stejarii seculari de pe Grindul Caraorman
- Capodoperele titanilor picturii si sculpturii romanesti ”ascunse” intr-un sat de pe malul Dunarii si povestea doctorului de tara care i-a strans la un loc Frumusetea celor mai vechi munti ai Romaniei, Muntii Macinului
Program
Ziua 1
Bucuresti – Cetatea Capidava – Topalu – Babadag – Murighiol (aprox. 340 km)
Pornim de dimineata spre Dobrogea si dupa cateva ore ajungem la probabil cea mai frumoasa cetate de aparare a frontierei Imperiului Roman, Capidava. Continuam cu o vizita la muzeul rural de arta din satul dobrogean Topalu, unde suntem uimiti sa descoperim o colectie foarte valoroasa a celebrilor pictori romani Tonitza, Luchian, Petrascu, Pallady, Iser si lista ar putea continua. Apoi mergem spre Babadag, altadata resedinta guvernatorilor otomani ai Dobrogei, unde vizitam cel mai vechi monument de arta musulmana din Romania, Geamia lui Ali Gazi Pasa si Casa Panaghia, astazi Muzeul de Arta Orientala. Dupa ce aflam povestea marelui Sfant Musulman Sari Saltuk Baba Dede, plecam spre Murighiol, la portile deltei, unde vom fi gazduiti in urmatoarele patru nopti.
Ziua 2
Tulcea (aprox. 80 km)
Ridicam ancora si pornim pe urmele patrimoniului din Tulcea, port dunareance a influentat, incepand cu prima jumatate a secolului al XIX-lea, modernizarea Principatelor Romane. Calatorim printre povesti cu negustori, ingineri, functionari, arhitecti si tot felul de alti burghezi dornici de imbogatire si descoperim un oras cu o bogata mostenire multi-etnica, varianta autohtona a Babilonului la vremea aceea. Nu ratam un pranz de peste pe faleza Dunarii, poate chiar la restaurantul fondat de marele nostru campion Ivan Patzaichin. Dupa pranz, vizitam Muzeul Deltei, pentru a afla mai multe despre geneza si evolutia, flora si fauna acestui loc unic, dar si Muzeul de Istorie si Arheologie, pentru a admira unul din tezaurele Hoardei de Aur, descoperire unicat in Romania. Nu pierdem sansa de a ne inviora urcand relaxat spre Monumentul Independentei, cel mai inalt punct al orasului pentru a ne bucura de panorama asupra Tulcei si bratelor deltei.
Ziua 3
Sarichioi – Jurilovca – Enisala – Gura Portitei (130 km)
Dupa micul dejun plecam spre Satele Albastre ale Deltei, Sarichioi si Jurilovca, numite asa datorita “albastrului deltaic” careimbraca gospodariile traditionale si pe care il regasim sub diverse forme in aceste doua localitati.In satele albastre se afla cele mai mari comunitati de lipoveni din Romania. Oamenii de pe aceste locuri sunt urmasii rusilor lipoveni exilati de prin partile Donului si Nistrului la inceputul secolului al XIX-lea, care au refuzat sa se supuna regulilor canonice ale tarului Petru cel Mare de modernizare a bisericii. Admiram bisericile lipovenesti de rit vechi din Sarichioi si Jurilovca si ne bucuram de shopping-ul de basmale lipovenesti pe o strada a caselor albastre. Calatorim pe malul marii spre Cetatea Enisala, construita de negustori genovezi la sfarsitul secolului al XIII-lea, unul dintre cele mai bune perimetre din Europa pentru observarea pasarilor. De pe dealul unde se ridica cetatea, admiram lacurile Babadag si Razim si natura salbatica care le inconjoara. Poposim si la cea mai veche asezare de pe teritoriul romanesc atestata intr-un izvor antic, Argamum, orasul vechilor greci, unde se spune ca ar fi poposit insasi corabia Argonautilor. Continuam explorarea Deltei de Sud si pornim pe apa, catre ultima zona de comunicare dintre Lacul Razim si Marea Neagra, Gura Portitei. Leganati de valuri, admiram vestitul Cap Dolosman, insula Bisericuta, avanpostul fortificat al cetatii Argamum si o data acostati ne bucuram de frumusetea plajei salbatice de la Gura Portitei.
Ziua 4
Padurea Letea sau Grindul Caraorman
Va invitam sa participati la o excursie optionala de o zi (extracost), in timpul careia vom savura Delta Dunarii in toata splendoarea ei. Putem alege intredoua variante. Padurea Letea, inexplicabila gazda a unor specii de plante subtropicale si a ultimilor cai salbatici din Europa si satul Letea, cel mai bine conservat sat pescaresc din Romania cu oferta imbietoare a unui pranz de peste in stil ucrainean; sau Grindul Caraorman cu Multisecularul Stejar Ingenunchiat, suprinzatoarea Masa a Tacerii si, bineinteles, cu posibilitatea unui pranz pescaresc deltaic autentic. Indiferent de alegere, plimbarea e spectaculoasa, fiindca vom trece prin canale mici, inguste, unde salciile cresc direct din apa, prin canale croite printre stuf, uneori cat sa incapa o barca, prin luminisuri sau lacuri pline de “covoare” de nuferi.
Ziua 5
Murighiol – Muntii Macinului – Cerna – Harsova – Bucuresti (aprox. 350 km)
Ne luam ramas bun de la delta si plecam spre Muntii Macinului. Chiar la poalele muntilor oprim la un monument unicat in Romania, Basilica Paleocrestina de la Niculitel. Facem popas apoi in singurul sat de megleniti din Romania, la Casa Panait Cerna, probabil cel mai mare epigon al lui Mihai Eminescu. Traversam Dunarea peste vadul folosit de oierii transilvaneni acum peste 200 de ani si ajungem in Bucuresti pe seara.
Pensiunea Laguna Albastra
Localizare
Aflata in vecinatatea satului Murighiol, pe malul Dunarii, pensiunea Laguna Albastra ofera servicii catalogate la 4 margarete intr-un cadru complet special. Frumusetea naturii din Delta Dunarii intra in perfecta armonie cu o constructie care imbina confortul cu stilul zonei.
Facilitatile pensiunii
Laguna Albastra include un restaurant cu specific romanesc, piscina in aer liber, cu şezlonguri si umbrele, un bar la piscina, gradina cu facilitati de gratar si o terasa in aer liber. Meniul restauratului este foarte diversificat si ofera preparate specifice zonei, avand la baza pestele, dar si preparate traditionale romanesti.
Facilitatile camerelor
Camerele ofera balcon cu vedere la rau sau catre lac, acces gratuit la internet, TV cu ecran plat prin cablu, aer conditionat, minibar si uscator de par.