Inapoi la Christian Tour

Adresa paginii a fost copiata. Acum puteti sa o partajati pe platforma dumneavoastra preferata

Muntii Apuseni, oaza de frumusete autentica

În Apuseni natura e la ea acasă, îndemnând călătorul să exclame la tot pasul: "Cât de frumos!" Fie că e vorba de satele pline de tradiții ale moților, fie că e o drumeție prin parcul natural care abundă de peșteri nemaivăzute, tăuri și căderi de apă sau o incursiune în istoria "de aur" a locului: de aur la propriu, căci vom vizita Muzeul Aurului de la Brad, Roșia Montană și multe alte obiective musai de văzut.

Ce te va incanta in aceasta calatorie
  • Uimitoarele galerii ale peșterilor ascunse în Munții Pădurea Craiului, care îți vor pune la încercare imaginația
  • Întâlnire de suflet cu Iancu pe prispa casei sale memoriale din Arieșeni
  • Roșia Montană, locul în care în trecut, oameni sosiţi din toate colţurile lumii în căutarea aurului au creat un patrimoniu poate mai valoros decât aurul însuşi
  • Zestrea fosiliferă a Dealului cu Melci, unde atingi amprenta unui timp vechi de zeci de milioane de ani
  • Peștera Urșilor, capodoperă a naturii, obiectiv unicat atât în România cât și în spațiul european
  • Jocul superstițiilor locale, ascultând legenda valvelor sau morojnițelor ieșite minerilor în cale
  • Drumeția de neuitat prin Parcul Natural Apuseni

Program

Ziua 1

București – Abrud – Vârtop (aprox. 480 km)

Pornim dis de dimineaţă din București spre inima Ardealului. Traversăm zona Sibiului și ne apropiem de Abrud, oraș minier cunoscut atât pentru șteampurile sale destinate prelucrării minereurilor de aur cât și pentru omul trădării lui Horea. Facem un scurt parcurs în centrului istoric pentru a vizita Biserica Ortodoxa Sfânta Treime. Pe seară ajungem în Parcul Natural Apuseni, în cadrul idilic al satului de vacanță Vârtop, unde suntem aşteptaţi la cină.

Ziua 2

Peștera Meziad – Remetea – Peștera cu Cristale Farcu (aprox. 170 km)

Două dintre cele mai frumoase peșteri ascunse în Munții Pădurea Craiului ne așteaptă spre a le desluși misterele din galeriile înguste sau dimpotrivă, foarte generoase. Meziad, grota cu stalactite și stalagmite într-atât de spectaculoase, e o apariție aparte și rămâne fără îndoială una dintre cele maiintens cercetate. Reputatul speolog Emil Racoviță o semnala încă din 1921, cu vreo jumatate de secol înaintea amenajării și deschiderii sale oficiale. Continuăm spre Peștera cu Cristale Farcu. Descoperită întâmplător (extragerea bauxitei era la mare căutare), Mina Farcu e singurul loc din țară unde turiştii fără vreo pregătire speologică specială pot admira delicatele cristale naturale. Pereții peșterii sunt decorați aidoma unei săli de gală. Nu încheiem ziua fără un popas la biserica reformată din Remetea. Dincolo de arhitectura gotică datând din secolul al XII-lea, universul interior al acestui lăcaș se dovedeste a fi unul copleșitor. Pictura murală cu accente bizantine a fost redescoperită și curățată în profunzime, prin intervenții succesive de îndepărtare a straturilor de var.

Ziua 3

Roșia Montană – Casa Avram Iancu – Dealul cu Melci - Cascada Pișoaia (aprox. 150 km)

Profităm de această zi pentru un periplu prelungit prin vestita Roșia Montană. Ne conectăm cu poveștile și istoria fluctuantă a celei mai vechi localități miniere din România, intrată grație atuurilor ce-o definesc în atenția patrimoniul UNESCO. Aflăm detaliat ce o recomandă într-un tur ghidat al galeriilor romane și al satului unde atracția filoanelor aurifere s-a dovedit pentru variile valuri exploatatoare de nerezistat. Cei 2000 de ani atestați de la primele tehnici puse în practică și existența celor peste 100 km de galerii istorice sunt, credem, un argument intrigant. Iar povestea conviețuirii aici a 5 culte religioase diferite, un plus captivant. Nu departe, la Arieșeni trecem pragul Muzeului Memorial Avram Iancu, pentru a afla mai multe despre viața, crezul și ultima voință a celui supranumit Craișorul Munților. Tot aici avem șansa de a admira suplimentar, în afara căsuței vechi de 220 de ani, portul popular, uneltele specifice Țării Moților și o serie de vechi scrieri a caror descifrare devine în sine un test de abilitate. Încheiem ziua cu o plimbare la pas, până spre Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci, unul dintre cele mai bogate puncte fosilifere din România, unde se găsesc specii de moluște pietrificate, cu o vechime de peste 65 de milioane ani.

Ziua 4

Parcul Natural Apuseni – Peștera Urșilor – Muzeul Etnografic La Fluturi (aprox. 140 km)

Excursia opțională de astăzi (extracost) e o invitație spre inima Apusenilor. Ni se propune o drumeție de neuitat din “meniul” căreia nu va lipsi suita peisajelor fascinante etalând sate răsfirate, demne de păstrat în amintire. Garantat! Peștera Urșilor, capodoperă a naturii, obiectiv unicat atât în România cât și în spațiul european, pare un spectacol pus în scena și tot acolo… uitat. O scenă supraetajată cu personaje cu tot pietrificată. Numărul impresionant al stalactitelor, stalagmitelor și formațiunilor stâncoase care iau forme bizare e intimidant. Încheiem ziua la La Fluturi, muzeu etnografic din Chișcău, care se mândrește cu o colecție privată neașteptat de diversificată.

Ziua 5

Vârtop – Țebea – Brad – București (aprox. 560 km)

Călătorim spre Țara Zarandului, la Țebea, în căutarea Gorunului lui Horea. Stejarul prin a cărui seva s-au conservat 4 secole și ceva, este simbolul luptei pentru libertate și loc al chemărilor pentru dreptate. Panteon al moților și al emoțiilor românești reverberate. Un drum al aurului nu poate sfârși decât în cel mai valoros stabiliment al său: Muzeul Aurului din Brad. Aici se află expuse cele mai spectaculoase și valoroase 18 kilograme de aur nativ din lume, reprezentate în piese rare, scoase din adâncurile pământului, nu oricum ci chiar în forma pe care o îmbracă fiecare exponat. Cele mai valoroase artefacte, cum sunt șopârlele de aur sau coconul au fost estimate la peste 2 milioane de euro, fiecare. După, ne îmbarcăm pentru plecare. Ajungem în București în cursul serii.

Excursii optionale

Drumeție în Parcul Natural Apuseni și Peștera Urșilor: 25 euro/ persoană

(biletul la Peștera Urșilor nu este inclus în tarif)

Pensiunea Skipass

muntii-apuseni-oaza-de-frumusete-autentica
muntii-apuseni-oaza-de-frumusete-autentica
muntii-apuseni-oaza-de-frumusete-autentica
muntii-apuseni-oaza-de-frumusete-autentica

Localizare

Pensiunea Skipass este situată în satul de vacanță Vârtop, din Parcul Natural Apuseni, într-un cadru natural deosebit. Aerul de munte intens ionizat este extrem de benefic. Ciripitul păsărilor, mirosul de rășină, apa pură, liniștea înălțimilor, sunt atât de benefice, încât Parcul Natural Apuseni este considerat factor de sănătate.

Facilitatile pensiunii

Pensiunea se laudă cu un restaurant tradițional deja cunoscut pentru preparatele culinare extrem de gustoase. Cei care doresc să petreacă mai mult timp afară și să se bucure de aerul de munte, găsesc o terasă generoasă și o grădină. Pensiunea mai oferă piscină interioară încălzită și saună uscată.

Facilitati camere

Camerele dispun de baie proprie cu duș, televiziune prin cablu, încălzire centrală, geamuri panoramice și balcon la fiecare cameră.

· Tariful afișat este pentru loc în cameră dublă.

· Partajele pot fi onorate. La solicitarea expresă a turistului, cazarea se poate face într-o cameră dublă, care va fi partajată cu un alt turist, ales în mod aleatoriu de agenția de turism, dintre ceilalți turiști care își exprimă această opțiune.

· Unitatea de cazare menționată în acest program poate fi modificată, în acest caz agenția oferind o alternativă similară.

· Clasificarea pe stele a unităților de cazare este cea oficială pentru țara vizitată și respectă standardele locale.

· Imaginile prezentate în acest program sunt cu caracter informativ.

· Distribuirea camerelor se face la recepție și orice problemă legată de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către client direct la recepție, asistat de reprezentantul agenției.

· Plecările pe acest program se fac din București, dimineața la 7.00, de la Parcare Rond Alba Iulia.

· Turiștii se vor prezenta la locul de îmbarcare cu cel puțin jumătate de oră mai devreme față de orele de plecare menționate.

· Așezarea în autocar/ microbuz va fi realizată de către ghidul însoțitor conform diagramelor de îmbarcare (în funcție de ordinea înscrierii turiștilor).

· Autocarul/ microbuzul face popasuri la aproximativ 3 ore.

· Îmbarcarea/debarcarea turiștilor din microbuz/ autocar se face doar la stațiile autorizate de pe traseu.

· Deși se fac toate eforturile pentru a opera tururile cum sunt prezentate, în unele ocazii (condiții meteo nefavorabile, drumuri blocate, etc.), poate fi necesar să facem modificări la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar, fără a se afecta structura generală a programului.

· Grupul minim pentru a se organiza acest program sau excursia opțională este de 20 persoane.

· Excursia opțională se achită la ghid, în lei, la cursul BNR din ziua respectivă.

· Tarifele excursiilor opționale includ transportul cu autocarul pe traseul indicat și ghidajul.

· În cazul în care nu este altfel menționat, excursiile opționale nu includ vizite interioare ale obiectivelor, degustări sau mese de prânz.

· Pentru traseele din Munții Apuseni recomandăm pelerină de ploaie, încălţăminte adecvată şi o condiţie fizică acceptabilă pentru deplasare în zone deluroase, pe drumuri de ţară şi pe poteci montane.

· Pentru vizitele în peșteri, unde temperaturile sunt scăzute, vă rugăm să vă echipați corespunzător.

· Programul este adaptat în general pentru persoanele cu mobilitate medie, care se simt confortabil cu plimbarea pe parcursul zilei. Turiștii sunt așteptați să urce și să coboare din autocar, să se deplaseze prin localități, să urce și să coboare scări sau pante ușoare și să poată petrece timp în picioare în timpul vizitelor.

· Supliment SGL: 50 euro

· Reducere a 3-a persoană: 20 euro

· Persoanele cu vârsta sub 55 ani beneficiază de aceleași tarife la programele Senior Voyage România

· Nou! Supliment loc preferențial autocar: 25 €/ persoană

· Locurile preferențiale sunt limitate la primele 2 banchete

· Locurile preferențiale pot fi selectate doar în momentul efectuării rezervării și nu pot fi adăugate ulterior sau pe o rezervare existenta