Gastronomia românească este un amestec savuros de influențe balcanice, turcești, maghiare și germane, reflectând istoria și diversitatea culturală a țării. Preparatele tradiționale românești sunt bogate în arome și sunt adesea bazate pe carne, legume, lactate și cereale. Băuturile tradiționale includ vinurile locale de renume și diverse tipuri de țuică (un rachiu de prune). Mâncarea este adesea acompaniată de pâine proaspătă și murături delicioase.
Mâncarea consistentă din Munții Carpați e formată din preparate gătite lent, preparate cu multă carne (în special carne de oaie și de porc), leguminoase și făină de porumb, asezonate cu tarhon, paprika și semințe de chimen. În zonele de deal și de câmpie, mai ales în timpul verii, mâncărurile se prepară mai rapid și folosesc multe legume proaspete și mărar. Produsele lactate precum brânza, smântâna și crème fraîche dau savoare multor feluri de mâncare și fac prăjiturile, găluștele și frigăruile foarte gustoase.
În sudul României, de-a lungul Dunării și al Deltei, bucătăria este foarte bogată în pește – prăjit, copt sau în supe. Un fel de mâncare pe care trebuie să îl încerci este ciorba, o supă groasă cu o notă picantă din oțet, borș, fructe necoapte sau smântână. Tocana, cu ingrediente tăiate cubulețe în sos de roșii, este, de asemenea, populară. Mămăliga este adesea răcită și tăiată în felii ca pâinea. Făina de porumb apare în multe feluri de mâncare, de la micul dejun la desert. Alte ingrediente comune includ tăiței, orez, cartofi, praz și varză. Pentru desert, încearcă o plăcintă subțire cu umplutură de mere sau cașcaval, uneori cu fructe uscate și nuci. Cașcavalul este folosit atât în mâncăruri sărate, cât și dulci, inclusiv în celebrele gogoși de papanași.
Bucătăria românească valorifică la maximum produsele de sezon prin fermentare, murare sau prepararea de gemuri sau a pastei de legume la conservă (zacusca). Influențele provin de la germani, maghiari, turci, greci, evrei și slavi.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec fermentum augue lobortis est dapibus, non pellentesque velit malesuada. Donec nec imperdiet eros. Maecenas pretium dolor at urna tempor, id luctus felis mollis. Donec suscipit varius elit quis molestie. Donec eget mollis nulla. Vivamus volutpat turpis et quam porttitor ultricies. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Sarmalele sunt rulouri de varză murată sau frunze de viță umplute cu un amestec de carne tocată (de obicei porc și vită), orez și condimente, acestea sunt gătite lent în sos de roșii și servite cu mămăligă și smântână.
Mămăliga este o pastă de porumb, servită adesea ca garnitură pentru diverse mâncăruri, este un aliment de bază în bucătăria românească adesea fiind combinată cu brânză, smântână sau ciuperci.
Ciorba de burtă este o supă consistentă, preparată din stomac de vită, legume, usturoi și smântână. Este apreciată pentru gustul său unic și este adesea consumată ca remediu pentru mahmureală.
Mititeii sunt mici rulouri de carne tocată (amestec de vită, porc și miel), condimentate și gătite la grătar, sunt serviți de obicei cu muștar și pâine proaspătă.
Papanașii sunt un desert tradițional românesc, constând din gogoși de brânză de vaci, prăjite și servite cu smântână și dulceață (de obicei de afine sau vișine), sunt foarte îndrăgiți de turiști și localnici deopotrivă.
Țuica este un rachiu tradițional românesc făcut din prune, este o băutură tare, reprezentând adesea un simbol al ospitalității românești.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec fermentum augue lobortis est dapibus, non pellentesque velit malesuada. Donec nec imperdiet eros. Maecenas pretium dolor at urna tempor, id luctus felis mollis. Donec suscipit varius elit quis molestie. Donec eget mollis nulla. Vivamus volutpat turpis et quam porttitor ultricies. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec fermentum augue lobortis est dapibus, non pellentesque velit malesuada. Donec nec imperdiet eros. Maecenas pretium dolor at urna tempor, id luctus felis mollis. Donec suscipit varius elit quis molestie. Donec eget mollis nulla. Vivamus volutpat turpis et quam porttitor ultricies. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Disponibile în multe locații, kebab-urile sunt o opțiune ieftină și gustoasă, oferind carne la grătar, legume și sosuri într-o pita sau lipie. Prețuri variate, dar de obicei accesibile.
Plăcintele sunt gustări tradiționale care pot fi umplute cu brânză, carne, sau mere. Sunt adesea disponibile la cofetării și brutării la prețuri mici.
Salatele sunt adesea servite în restaurante și cafenele la prețuri accesibile, oferind o opțiune sănătoasă și gustoasă pentru o masă ușoară.
Ciorbele sunt adesea ieftine și oferă o opțiune satisfăcătoare pentru prânz. Sunt disponibile în restaurante și bistrouri și sunt adesea servite cu pâine proaspătă.
din 218 evaluari
7.1
de la
din 3 evaluari
8.0
de la
din 233 evaluari
9.2
de la
din 11 evaluari
8.2
de la
din 596 evaluari
6.7
de la