Dacă plănuiești să călătorești prin România, noi îți recomandăm unul dintre cele mai frumoase ținuturi din țară, Crișana. Într-o excursie de cinci zile vei descoperi bogata moștenire arhitecturală a Crișanei, două dintre cele mai stilate orașe ale României și ramură vestică a Munților Apuseni, renumiți pentru peisajele minunate și peșterile lor.
În Crișana vei descoperi cea mai veche localitate minieră din România – Roșia Montană, atestată documentar încă de acum 1883 de ani. Numele latin al localității, Alburnus Maior, apare pentru prima dată menționat în tăblița cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131.
Vei afla că în Peștera Urșilor de la Chiscau au fost descoperite fosile aparținând urșilor preistorici, dispăruți în urmă cu 15.000 de ani. Peștera a fost găsită accidental în 1975, când minerii de la o carieră de marmură din apropiere au folosit prea mult explozibil și este spectaculoasă datorită stalactitelor, stalagmitelor și formațiunilor stâncoase în formă de castele, strigoi și animale.
Explorează ruinele cetății medievale Soimos, vechea reședință a reginei Isabela și fiul ei minor, Ioan Sigismund Szapolya. Cu zidurile mari de piatră, cu poarta principală pe un pod de lemn, suspendat pe piloni, deasupra unei râpe, cetatea pare de nepătruns din exterior.
Fațadele clădirilor din zona centrală, realizate după concepte art nouveau, cu influențe ale secessionului austriac vor dovedi că orașul Oradea a respirat influența Occidentului în toate momentele îndelungatei sale istorii. Nu rata așadar un tur prin Oradea, plasat pe primul loc în ceea ce privește oamenii veseli, într-un top realizat de Reader’s Digest.
Cel puțin o dată în viață trebuie să ajungi în paradisul apelor termale – Băile Felix. Apa termală este atât de pură, încât poate fi consumată ca apă potabilă. Temperaturile de izvor între 40 și 49°C și concentrația de săruri, cu puțin peste 1g la litru, oferă acestor ape proprietati miraculoase pentru majoritatea afecțiunilor aparatului locomotor.
O vizită la Muzeul Aurului din Brad va fi o adevărată încântare. Muzeul este unic în Europa și al patrulea în lume după cele din Columbia, Taiwan și Peru, având peste 1300 de exponate din aur și mai mult de 1000 de eșantioane minerale. Printre formele cele mai spectaculoase ale aurului nativ expuse în această colecție se remarcă cele denumite steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume.
Lasă-te copleșit de povești din vremurile răscoalelor vizitând Tebea, locul unde este înmormântat Avram Iancu și capitala regiunii istorice Țara Zarandului. Zona este cunoscută drept Panteonul Moților, deoarece aici se găsește „gorunul lui Horea”, un stejar în vârstă de 400 de ani, cu circumferință de 9 m. Denumirea copacului provine de la marele moment istoric din anul 1784, când Horea i-a strâns pe moți sub acest copac, îndemnându-i la răscoală.
Explorați timp de 5 zile Crișana! Detalii despre itinerariul complet al călătoriei Senior Voyage poate fi accesat AICI.
Autor: Loredana Ciubuc