Cum să te comporți în China

Prima pagină » Articole » Cum să te comporți în China

China, o țară aflată într-o continuă dezvoltare și schimbare, încă își pastrează cultura puternică și tradițiile importante. Marele Zid Chinezesc, una dintre cele șapte minuni ale lumii, Orașul Interzis sau grădinile japoneze inegalabile atrag un număr incredibil de turiști, însă mulți dintre aceștia au anumite reticențe când vine vorba despre obiceiurile chinezilor. Pentru a elimina confuziile, iată câteva lucruri pe care să le faci sau să le eviți aici.

Ce să faci când ajungi în casa unui chinezilor

Odată intrat, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te descalți. Fie că pășești în locuința cuiva sau, chiar mai important, într-un templu. Ca semn de respect, salută oamenii din încăpere începând de la cea mai vârstnică persoană. De asemenea, este politicos să aduci o mică atenție gazdelor.

 

La masă, ai grijă cum te așezi. Ține-ți tălpile lipite de podea și ai grijă ca nu cumva să fie îndreptate spre spre cineva. Dacă obișnuiești să-ți scuturi picioarele, încearcă să îți înfrânezi acest instinct. În cultura lor, acest gest înseamnă alungarea norocului. Când urmează un toast, îndreaptă-ți privirea către cea mai vârstnică persoană și apucă paharul mai jos decât aceasta. Persoana cea mai vârstnică este considerată cea mai înțeleaptă și, ca semn de respect, apucă paharul cât mai aproape de capătul superior. În plus, nu refuza nimic din ceea ce îți este pus pe farfurie sau în pahar. Refuzul este extrem de jignitor pentru ei.

Cum și când să faci cadouri

De regulă, chinezii nu acceptă cadouri, invitații sau favoruri de la prima oferire. Un refuz politicos de două sau de trei ori este modalitatea prin care ei dau dovadă de modestie și umilitate. Cei care acceptă cu grabă astfel de lucruri sunt considerați agresivi și lacomi, la fel precum cei care desfac cadourile în fața celui care le-a oferit. În mod tradițional, valoarea unui cadou indică importanța relației dintre două persoane, însă recent cadourile au început să capete o valoare simbolică.

Atunci când tu ești cel care dorește să facă un cadou, ai grijă să îl oferi cu ambele mâini, iar ambalajul cu care este împachetat trebuie să fie ales la mustață. Roșu simbolizează norocul, roz și galben reprezintă fericire și prosperitate, iar alb, gri și negru sunt culori speciale, folosite la ceremoniile funerare. Poți dărui brichete, colecții de timbre, tricouri sau chiar monede exotice, însă ai grijă să stai departe de florile albe sau galbene (specifice înmormântărilor), ceausuri (simbolizează sfârșitul vieții) sau scrisori și bilete  în cerneală roșie (reprezintă sfârșitul unei relații).

Oferta Christian Tour

Pleacă în China – marele circuit de toamnă! Petrece 16 zile de răsfăț și adulmecă tradițiile și cultura chinezilor la prețuri începând de la 2150 €/ persoană. Vei beneficia de transport cu avionul, transport intern cu autocarul, trenul, în vagonul de dormit și vaporul, transferuri, 13 nopti de cazare în hoteluri de 3 și 4 stele, mic dejun bufet cu mâncare internațională, prânz sau cină cu mâncare tradițională chinezească, tururile. În ceea ce privește vizitele, sunt incluse în preț croaziera și excursiile menționate în program, taxele de intrare la obiective, ghizi locali și conducătorul de grup român . Detalii aici. http://www.christiantour.ro/vacante/nou-circuite-exotice-2012/china-marele-circuit-de-toamna

De Teodora Lozan