Ce să mănânci când ajungi în Muntenergu

Prima pagină » Articole » Ce să mănânci când ajungi în Muntenergu

Muntenegru nu este numai o destinație superbă care nu te obligă să scoți foarte mulți bani din buzunar, dar o vacanță aici îți oferă ocazia de a-ți răsfăța papilele gustative cu câteva dintre cele mai savuroase preparate, servite într-o ambianța plăcută.

Fie că este vorba despre preparate mediteraneene, continentale sau nordice, gustul distinctiv face din bucătăria localnicilor un deliciu. Partea bună este că în timp ce savurezi mâncarea, ai satisfacția de a simți că respecți un stil alimentar sănătos, întrucât aproape toate produsele consumate de muntenegreni sunt organice.

Specialități nordice

Un stil tradițional de a găti este sub cărbuni, iar aici cele mai folosite ingrediente sunt fructele de pădure, afinele, zmeura, căpșunile. De asemenea, localnicii sunt mari fani ai ceaiurilor din plante și ciuperci sălbatice. Kajmak-ul sau smântâna și brânza de vacă sau de oaie sunt la fel de populare. Preparatele mai conțin varză călită, miel gătit în lapte sau diferite fripturi, fiind carnivori declarați.

Specialități continentale

În această zonă majoritatea preparatelor au la bază peștele, prins direct din lacul Skadar. Crapul sau păstrăvul, fie el afumat, prăjit sau ca bază de salate fac deliciul muntenegrenilor. Tot aici, poți gusta șuncă afumată, brânză în ulei de măsline sau cârnăciori în foarte multe feluri de mâncare.

Specialități mediteraneene

Ceea ce nu lipsește niciodată de pe masa unui restaurant din regiunea mediteraneană este un vin de calitate. Ai putea spune chiar că vinul, peștele și uleiul de măsline alcătuiesc biblia localnicilor. O masă completă conține, de obicei, un preparat de pește sau crustacee, salată de legume și sosuri, neapărat abundente în usturoi și pătrunjel. Dacă te aventurezi în cafenele locale, vei observa că, de regulă, aici se servește pizza, însă indiferent de ceea ce comanzi, nu uita să ceri și o băutură pe măsură care să accentueze gustul. Berea Niksic, krstac-ul sau vranac-ul sunt câteva alegeri ideale.

De Teodora Lozan