Ce preparate savurezi în Lituania

Prima pagină » Articole » Ce preparate savurezi în Lituania

Lituania are o savoare aparte, cu străzile sale cochete, castelele și turnurile istorice, catedralele legendare și universitățile populare. Țara are și câteva surprize culinare pentru tine! O scurtă vacanță aici te va introduce unei bucătării excelente, plină de bucate neobișnuite, dar extrem de gustoase.

Mâncarea națională: Didžkukuliai

 Foto: ramzianetwork.mirtesen.ru

Cunoscut și sub denumirea de Cepelinai, acest preparat tradițional lituanian vechi este alcătuit dintr-un soi de găluște făcute din cartofi, umplute cu carne și servite cu smântână și ciuperci. Mâncarea îți va lăsa gura apă, iar vegetarienii nu sunt nici ei uitați. Varianta vegetariană înlocuiește carnea din interiorul găluștelor cu un amestec de crudități. În mod evident, nu este tocmai o alegere potrivită pentru cei care țin la siluetă și preferă mâncărurile dietetice, însă o scăpare din când în când este permisă. Cu atât mai mult cu cât savoarea unei porții de Cepelinai va înlătura orice mustrare de conștiință!

Juoda Duona, pâinea neagră de secară

  Foto: bakingishot.com

Pâinea s-a aflat mereu în centrul preparatelor lituaniene de câteva secole de ani. Pâinea lituaniană neagră de secară este extrem de aromată și gustoasă și are avantajul de a se păstra foarte bine în timp, spre deosebire de celelalte tipuri de pâine. Orice mic dejun, prânz sau cină va avea mai multă aromă cu ajutorul ei, cu toate că în prezent și-a mai pierdut din popularitatea pe care o dobândise pe vremuri.

Šaltibarščiai, Supă de vară

  Foto: iiridetas.blogspot.com

Într-o zi toridă de vară nu e nimic mai răcoritor decât o supă rece, din sfeclă, consistentă și ușoară. Šaltibarščiai conține sfeclă fiartă și mărunțită, castraveți, mărar și ceapă verde. Peste legume se va turna lapte acru, iar întreaga porție se servește cu cartofi fierți sau cartofi prăjiți pe post de garnitură.

Oferta Christian Tour

Petrece-ti vacanța într-un circuit Polonia – Țările Baltice 2013, de 13 zile, la prețuri începând de la 539 €/persoană. Vei avea parte de transport cu autocar cu climatizare, clasificat 2- 4 stele, exceptând ziua a 6-a (contra cost cu transportul în comun), 12 cazări cu mic dejun în hoteluri 2 – 4 stele și ghid însoţitor din partea agenţiei și ghizi locali la Cracovia, Talinn și Berlin. Detalii aici.