Aceasta vacanta se prezinta in fata noastra ca o adevarata colectie de curiozitati rare. Pare ca si-a adunat pe harta toate obiectivele care i-au parut interesante si acum ne imbie cu varietate lor. Aici totul este celebru, de la drumul si localitatea lui Badea Cartan, Valea Zanelor si al sau castel de lut, pana la Magnificul Transfagarasan si Piramidele de la Sona. Iar lista continua ca o adevarata vanatoare de comori, pana si cazarea fiind una renumita. Esti gata sa le descoperi pe toate?
- Castelul de Lut din Valea Zanelor, direct din basme, de vazut si fotografiat
- Spectaculosul Transfagarasan care iti taie respiratia, la propriu si la figurat
- Incarcarea cu energie pe culmile Piramidelor de la Sona, la pachet cu drumetia, Fieraria devenita galerie si un desert bun de tot
- Cetatea Fagarasului si-o intalnire de taina cu principesa pasionata de gastronomie, Anna Bornemisza
- Vizita la o ferma de cai de la poalele muntilor si o mica tura de echitatie
- Abatie cisterciana de la Carta si cultul cistercienilor ce au ridicat-o
- Povestea drumului lui Badea Cartan, spusa chiar la casa lui din Cartisoara
Program
Ziua 1:
Bucuresti – Brasov – Cetatea Feldioara
Pornim la drum de dimineata, avem planuri mari! Trebuie sa traversam muntii spre Tara Fagarasului. Ne oprim si la Brasov pentru un tur ghidat prin frumosul burg medieval si prin Schei. Ne bucuram de plimbare pe celebra strada a Sforii si pe Dupa Ziduri, de panorama dezvaluita de Turnul Alb, ascultam povestea Bisericii Negre si-a umanistului Honterus, celebrat chiar la intrare, si ne intalnim cu Tepes si sasoaica Katerina, iubita sa. Admiram cladirile de pe strada Muresenilor si Turnul Sfatului din piata mare, loc plin de energie si forfota, exact ca in targurile de demult. Pornim la drum, caci ne mai asteapta un popas. Cetatea Feldioara ne prezinta istoria personala, impletita cu cea a Cavalerilor Teutoni, ordin religios militar si de constructori pasionati. Spre amiaza ajungem la poalele Muntilor Fagaras, unde ne asteapta o cazare de exceptie, cu pastravarie si brutarie chiar in incinta.
Ziua 2:
Sona – Ansamblul de instalatii traditionale din Lisa – Manastirea Sambata de Sus
Astazi ne indreptam spre Sona, loc al curiozitatilor si al peisajelor perfect rurale, cu centru arhetipal, biserica si ulite cu banci in poarta. Facem o plimbare boema prin sat si dam peste o casuta de piatra veche de peste 100 de ani, dar si de povestea interesanta a misterioaselor Piramide din Sona. Tot aici vizitam si o Fierarie transformata in galerie, dar primim si o gustare dulce si buna de la gazdele noastre. In apropiere, la Lisa, inca o curiozitate, cel mai vechi ansamblul de instalatii traditionale de prelucrat straie, perfect functional. Descoperim in ritmul sustinut al utilajelor cum este prelucrat materialul, cum functioneaza o valtoare si ce este un cos de ingrosat. Si daca privim cu atentie in jur, remarcam inca un detaliu interesant. In orice casa din Fagaras se pastreaza un coltisor special, aranjat frumos cu obiecte dragi ale celor ce au trait aici inaintea noastra. Incheiem ziua la Manastirea Sambata de Sus, remarcabila ctitorie brancoveneasca, renascuta din propria cenusa dupa atacul generalului Preiss, in urma razmeritelor religioase din Ardeal. Ansamblul monahal include cea mai importanta scoala de pictura pe sticla din tara, o colectie unica de carte veche, pergamente, scrisori, obiecte de cult, dar si atractia de suflet a pelerinilor, izvorul parintelui Arsenie Boca.
Ziua 3:
Castelul de Lut Valea Zanelor – Ferma ecvestra – Cincsor
Ziua de azi ne-o incepem sub paza buna a varfului Negoiu, intr-un loc desprins din cele mai frumoase basme, Castelul de Lut Valea Zanelor. Realizat integral dintr-un amestec aproape mistic de lut, paie, apa si nisip, castelul pare mai degraba faurit decat construit. Nici nu mai e nevoie sa spunem ca aici vei face cele mai reusite poze din vacanta. Urmam apoi peisajul pitoresc din valea Avrigului si ajungem la o ferma de echitatie unde vom servi un pranz tihnit si vom cunoaste caii, apoi ne vom urca in sa si vom face o mica plimbare. Ajungem si la ultima oprire de azi, satul Cincsor, unde descoperim o frumoasa poveste despre transformarea bisericii fortificate, a casei parohiale si a scolii din sat.
Ziua 4:
Carta – Cartisoara – Transfagarasan – Balea Cascada
Astazi este ziua in care putem alege fie sa ne relaxam, fie sa ne bucuram de o excursie optionala (contra cost). Calatorim spre Carta pentru intalnirea rarisima cu o abatie cisterciana gotica si povestea misterelor ordinului ce a infiintat-o. Iubitori de austeritate, fideli principiului “ora et labora” - “roaga-te si lucreaza”, cistercienii au parasit Burgundia aducand cu ei un anume soi de vita de vie, arhitectura si mori de apa intr-o tehnica pioniera. Mergem si in faimoasa Cartisoara, la casa memoriala Badea Cartan, si facem un rezumat profund al calatoriilor sale savarsite spre Roma, Paris sau Ierusalim. Intr-un final ajungem la peisajul ce a facut inconjurul lumii, cu ale sale serpentine si vai abrupte, spectaculosul Transfagarasan. Ne oprim si la Balea Cascada, iar daca suntem cu adevarat norocosi si prindem vreme faina, urcam cu telecabina pana la lac. O calatoria cu siguranta de neuitat!
Ziua 5:
Cetatea Fagaras – Sinca Veche – Bucuresti
In drumul nostru spre casa avem timp si de o vizita la Cetatea Fagaras, camin fortificat al principilor transilvani, dar si loc de neagra detentie in trecutul comunist. Apoi, la poalele Carpatilor, cotim spre Sinca Veche pentru a afla secretele Manastirii Rupestre, lacas sculptat direct in piatra. Presupus pol energetic si parte a asa numitului triunghi dacic spiritual, va fi ultimul nostru popas, de bun ramas. Indiferent daca credem sau nu in astfel de energii, tot plecam incarcati cu stare de bine din aceasta vacanta. Ajungem la Bucuresti spre sfarsitul zilei, dar amintirile ne raman in suflet si mult dupa aceea.
Complex Albota
Localizare
Complexul Pastravaria Albota beneficiaza de o amplasare idilica in Muntii Fagaras, intre Sibiu si Brasov.
Facilitatile complexului
Complexul gazduieste o brutarie, o macelarie si un iaz cu pastrav. Aici se obtin alimente naturale si ecologice, printr-un lant natural in care fiecare veriga este productie proprie. Toate aceste produse stau la baza mancarurilor servite in restaurantul complexului. Pastravii, carnea si produsele din carne provin din pastravaria si ferma propie. Branzeturile provin de la atelierul de prelucrat lapte/ branza din localitatea Poienita. Painea servita in restaurant se obtine pe vatra in brutaria de la Pastravarie. Complexul are de asemenea animale de ferma, facilitati de tenis de masa, sala de sport, sauna, cada cu hidromasaj si o mica piscina in aer liber. Cei care doresc sa petreaca mai mult timp afara si sa se bucure de aerul de munte, gasesc o terasa si o gradina generoase.
Facilitatile camerelor
Camerele au televizor, WiFi gratuit, telefon, incalzire centrala. Majoritatea au balconul cu vedere spre lacurile pastravariei, dar mai ales spre zona montana Caldarea Arpaselului. Camere sunt dotate cu bai moderne cu dus.