Inapoi la Christian Tour

Adresa paginii a fost copiata. Acum puteti sa o partajati pe platforma dumneavoastra preferata

Maramures si bisericile de lemn

Ce te va incanta in aceasta calatorie Turlele impresionante ale bisericilor din lemn care se avanta spre cer, ca niste veritabile “zgarie nori” Mesajelor secrete ascunse in simbolistica motivelor populare din casele taranesti Sa afli ce este o hora cu noduri si de ce ce se joaca Sighetul Marmatiei, unde intelegi doar afiliindu-te atmosferei apasatoare de la Memorialul Durerii, de ce avem nevoie de un antidot la uitare Veselul cimitir Sapanta, unde ne amuzam citind epitafurile pline de umor de pe crucile de lemn pictate in culori cum n-ai mai vazut Plimbarea de poveste cu celebra mocanita pe Valea Vaserului, la geamul unui vagon al ultimului tren cu aburi din Europa Mancarea traditionala maramureseana si horinca curata, desfatare pentru toate simturile

Program

Ziua 1

Bucuresti – Manastirea Rohia – Danesti (aprox. 590 km)

Hai la drum cu voiosie! Plecam din Bucuresti spre Maramures. Oprim langa Targul Lapus pentru o incursiune la Manastirea Rohia. Desi astazi un impozant ansamblu manastiresc, istoria locului incepe in 1923 prin modesta ctitorie in lemn a preotului Nicolae Gherman, delegat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Asezamantul respira un sentiment special si poate, tot de firul linistii si-al cartilor atras, s-a retras la sfarsitul anilor '70 si scriitorul Nicolae Steinhardt. Admiram biblioteca de care s-a ingrijit si unde a catalogat zestrea celor 40.000 volume care si-au gasit locul pe raft si nu plecam fara a intra in chilia sa. Univers restrans si totusi intr-atat de bogat, in care incepi sa-l intelegi pe omul care a regandit notiunea de fericire. Petrecem urmatoarele 4 nopti in Danesti, langa Baia Mare, in mijlocul naturii si-n inima unui resort plin de culoare.

Ziua 2

Danesti – Surdesti – Budesti – Sarbi – Barsana – Baia Mare (aprox. 120 km)

Unele dintre cele mai frumoase sate si biserici din lemn din Maramures, listate in Patrimoniul Unesco, se afla pe Valea Izei, pe care-o vom descoperi astazi. Incepem la biserica din Surdesti, de o frumusete rara, ce se mandreste cu turla ei de 72 m, care zgarie cerul inca din secolul XVIII si o face una dintre cele mai inalte biserici de lemn din lume. Apoi cautam adevarul istoric din spatele legendei lui Pintea in Biserica din Budesti, locul in care se pastreaza cu sfintenie camasa de zale a vestitului haiduc. Satul Budesti mai este cunoscut si pentru portile care prin frumusetea si bogatia de simboluri au devenit atractii turistice vizitate de zeci de mii de turisti in fiecare an. In satul Sarbi, oprim la un complex de instalatii, pentru a vedea ce insemna high-tech in urma cu secole. Vedem o valtoare si o moara de macinat boabe, vizitam un atelier artizanal si ne refacem entuziasmul cu o placinta si-o horinca, mandria fiecarui morosan. Dupa amiaza ne oprim in satul Barsana, a carui faima s-a raspandit in lume datorita mesterilor recunoscuti pentru maestria cu care lucreaza lemnul. Manastirea se numara printre cele mai vizitate locuri din Maramures. Incheiem cu o incursiune in Baia Mare. Ni se deschid usile Muzeului de Mineralogie cu toate cele peste 16000 de exponate din dotare, facem o plimbare prin Piata Cetatii sau un urcus optional, spre terasa panoramica a Turnului lui Stefan.

Ziua 3

Desesti – Sighetul Marmatiei – Cimitirul Vesel de la Sapanta (aprox. 180 km)

Ne incepem ziua la Biserica din lemn din Desesti, tot parte din patrimoniu UNESCO si poarta spirituala de intrare in Maramuresul istoric. Descindem apoi la Sighetu Marmatiei, veche capitala si loc de harta-n cui, pentru a vizita Muzeul Satului Maramuresean. Sa patrundem in Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, amenajat in fosta inchisoare e o datorie si-un gest de onoare. Fiecare celula e un crampei dintr-o istorie cu reverberatii amare. Foto-ducumentata si atestata, istoria ei in cifre este impresionanta: 6000 de ore de inregistrari, 43000 de pagini de carte, mii de documente indosariate. Pornim intr-un final spre Sapanta in cautarea culorii si a insolitelor cruci din lemn. Facem cunostinta cu autorul genial al crucilor pline de haz din Cimitirul Vesel, mesterul popular Stan Ioan Patras si lecturam epitafele hazlii de pe placutele de lemn. Vesel sau nu e o buna de dezbatut poveste, dar ideea mesterului continua sa fascineze si sa inspire.

Ziua 4

Mocanita de pe Valea Vaserului – Ieud (aprox. 189 km)

Cand dimineata cocosii din Maramures termina de cantat, suntem gata de drum, pentru ca trebuie sa ajungem la timp in Viseul de Sus, statia de plecare al Mocanitei care strabate pitoreasca Vale a Vaserului (excursie optionala contracost). Locomotiva cu aburi pufaie neobosita in frumoasa Vale a Vaserului, pe tot parcursul celor 50 km. Trecem prin paduri dese, defileuri inguste, stanci prapastioase sau poieni cu izvoare minerale, o aventura de cuprins intre filele agendei personale. Inaugurata in ’32, distrusa partial in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, refacuta si extinsa in anii 50, este singura cale ferata europeana, cu encartament ingust, pe care istoria trenului forestier si-a locomotivelor cu abur inca nu a apus. Savuram un pranz in aer liber cu mancare proaspat preparata la ultima statie a mocanitei. Dupa amiaza ne oprim in Ieud si vizitam biserica de lemn. Un alt motiv sa revenim la cazare zambind.

Ziua 5

Danesti – Bucuresti (aprox. 540 km)

Ne pregatim de lungul si pitorescul traseu spre casa. In autocar mai e timp de povesti si de aratat poze cu lucrurile „ne-mai-vazute si ne-mai-povestite” pe care le-am adunat in aceste 5 zile. Ajungem in Bucuresti in cursul serii.

Hotel Secret Garden

Facilitati camere

Toate camerele dispun de televizor prin cablu, wi-fi gratuit, minibar, telefon, seif, cabina de dus, uscator de par, halat si papuci de baie. Fiecare camera este dotata, de asemenea, cu aer conditionat.

Facilitati hotel

Oaspetii pot folosi cele 3 piscine in aer liber sau piscina interioara, sala de gimnastica si sauna. Piscinele exterioare sunt disponibile din luna iunie pana in septembrie. In cadrul centrului wellness, hotelul ofera o gama larga de tratamente de masaj (extracost). Secret Garden are teren de sport multifunctional (fotbal, tenis, baschet) cu instalatie nocturna, precum si o sala de jocuri care include tenis de masa si darts. Restaurantul serveste preparate traditionale romanesti si internationale, atat in interior, cat si pe terasa.

Localizare

Secret Garden este situat in localitatea Danesti, la doar 15 km de Baia Mare, la hotarele Maramuresului istoric. Complexul constituie locul perfect pentru vacante, fiind situat departe de aglomeratia orasului, in inima naturii.

• Turlele impresionante ale bisericilor din lemn care se avanta spre cer, ca niste veritabile “zgarie nori”

• Mesajelor secrete ascunse in simbolistica motivelor populare din casele taranesti

• Sa afli ce este o hora cu noduri si de ce ce se joaca

• Sighetul Marmatiei, unde intelegi doar afiliindu-te atmosferei apasatoare de la Memorialul Durerii, de ce avem nevoie de un antidot la uitare

• Veselul cimitir Sapanta, unde ne amuzam citind epitafurile pline de umor de pe crucile de lemn pictate in culori cum n-ai mai vazut

• Plimbarea de poveste cu celebra mocanita pe Valea Vaserului, la geamul unui vagon al ultimului tren cu aburi din Europa

• Mancarea traditionala maramureseana si horinca curata, desfatare pentru toate simturile

Mocanita de pe Valea Vaserului si biserica de lemn din Ieud: 25 euro/ persoana (biletul pentru mocanita nu este inclus in tarif)

Supliment SGL: 70 euro

Reducere a 3-a persoana: 10 euro

Copil 0-2.99 ani: gratuit

Copil 3-11.99 ani: plateste doar 50 euro (in camera cu 2 adulti, fara pat suplimentar)

Persoanele cu varsta sub 55 ani beneficiaza de aceleasi tarife la programele Senior Voyage Romania

Plecarile pe acest program se fac din Bucuresti, dimineata la 7.00, de la Terminalul MementoBUS, situat in spatele Autogarii IDM, vis-à-vis de Magazinul IDM si Gara Basarab (acces dinspre Sos. Orhideelor/ Pod Basarab).

Turistii se vor prezenta la locul de imbarcare cu cel putin jumatate de ora mai devreme fata de orele de plecare mentionate.

Autocarele/ microbuzele transportatoare sunt moderne, echipate cu sistem audio-video, aer conditionat, scaune rabatabile.

Asezarea in autocar/ microbuz va fi realizata de catre ghidul insotitor conform diagramelor de imbarcare (in functie de ordinea inscrierii turistilor).

Autocarul/ microbuzul face popasuri la aproximativ 3 ore.

Imbarcarea/debarcarea turistilor din microbuz/ autocar se face doar la statiile autorizate de pe traseu.

Desi se fac toate eforturile pentru a opera tururile cum sunt prezentate, in unele ocazii (conditii meteo nefavorabile, drumuri blocate, etc.), poate fi necesar sa facem modificari la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar, fara a se afecta structura generala a programului.

Grupul minim pentru a se organiza acest program sau excursia optionala este de 20 persoane.

Excursia optionala se achita la ghid, in lei, la cursul BNR din ziua respectiva.

Tarifele neincluse (bilet mocanita) sunt valabile la data publicarii programului, dar informative si pot suferi modificari, fiind independente de agentia de turism.

Tarifele excursiilor optionale includ transportul cu autocarul pe traseul indicat si ghidajul.

In cazul in care nu este altfel mentionat, excursiile optionale nu includ vizite interioare ale obiectivelor, degustari sau mese de pranz.

Tariful afisat este pentru loc in camera dubla.

Partajele pot fi onorate. La solicitarea expresa a turistului, cazarea se poate face intr-o camera dubla, care va fi partajata cu un alt turist, ales in mod aleatoriu de agentia de turism, dintre ceilalti turisti care isi exprima aceasta optiune.

Hotelul mentionat in acest program poate fi modificat, in acest caz agentia oferind o alternativa similara.

Clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea oficiala pentru tara vizitata si respecta standardele locale.