Daca cea mai mare dorinta a ta de Anul Nou este sa te bucuri de temperaturi blande, ca de primavara, atunci nu ne-ar surprinde daca deja cauti butonul de rezervare. Iar vremea calduta nu este nici pe departe cel mai mare avantaj al unei vacante in stil Cipriot. Te vei bucura de tot ce este mai bun si mai frumos din doua culturi diferite, Republica Elena si Republica Turca unindu-si fortele cand vine vorba de gastronomie si ospitalitate. Desi Cipru este prezentat de cele mai multe ori ca fiind o alternativa grozava pentru Grecia, vei descoperi ca merita mult mai multa atentie si apreciere, fiind genul de loc fermecator care iti tot ofera motive sa revii si la anul.
Iti spunem "Bine ai venit in Cipru!", o insula mica cu o inima mare. Ghidul nostru te va intampina cu bratele deschise, iar de aici incepe adevarata aventura. Vom porni intr-o calatorie pitoreasca cu autocarul catre hotelul nostru, ales strategic pentru a ne permite sa exploram intreaga regiune in zilele ce urmeaza. Pe drum, imbinam utilul cu placutul: vei afla detalii despre itinerariul nostru si vei putea pune orice intrebare ai avea despre excursiile optionale. Dar asta nu e tot! Autocarul devine mereu un loc bun de conversatie, unde ai ocazia sa te imprietenesti cu ceilalti calatori.
- Ultima capitala divizata a Europei, Lefkosia dupa turci, Nicosia dupa ciprioti
- Vizita la podgoriile din Omodos si degustarea celor mai bune vinuri ale insulei
- Bisericile Bizantine pictate, parte din Patrimoniul Unesco, din muntii Troodos
- Paphos, adevarat muzeu in aer liber
- Plimbarea pe stradutelor pietruite din Lefkara, in incercarea de a gasi bucatica perfecta de dantela
- Irezistibilele meze, mici delicatese servite ca aperitive, o traditie pe cat de turceasca, pe atat de cipriota.
Excursii gratuite
Larnaca
Pornim intr-o calatorie prin Larnaca, unde fiecare colt ascunde o poveste. De la Muzeul Pierides, un adevarat tezaur cultural, la Leul Inaripat al Venetiei, vom descoperi fatete neasteptate ale orasului. "Avem doua urechi si o gura, asa ca ar trebui sa ascultam mai mult decat vorbim," spunea Zenon din Citium. Si ce loc mai potrivit pentru a asculta decat la statuia acestui filozof de seama, unde ghidul te va incanta cu povesti fascinante. In continuare vedem Castelul Medieval si apeductul Kamares, fiecare cu farmecul sau aparte. Punctul culminant va fi vizita la Biserica Sfantului Lazar. Ridicata pe al doilea mormant al legendarului personaj biblic, va impresiona prin atmosfera sacra si istoria sa profunda.
Excursii optionale
Manastirile si satele din Muntii Troodos
O zi de poveste prin satele atemporale, natura spectaculoasa si manastirile bizantine ale Muntilor Troodos. Clerul si artizanii ciprioti ortodocsi s-au refugiat in aceste peisaje montane din fata opresiunii, iar aceste biserici sunt rezultatul daruirii lor. Impodobite cu fresce, zece dintre aceste bijuterii arhitecturale sunt acum mandre componente ale Patrimoniului UNESCO.
Absorbim frumusetea panoramelor montane in drumul nostru spre satul Omodos. O luam la pas pe stradutele pavate cu piatra spre Manastirea Sfintei Cruci. Cea mai veche din Cipru, manastirea ne va fermeca cu galeriile sale arcuite si zidurile de piatra. Nu departe, Manastirea Kykkos, cea mai bogata si fastuoasa de pe insula, ne asteapta cu povestile sale. Fondata in secolul al XI-lea si dedicata Fecioarei Maria, manastirea pastreaza o icoana miraculoasa a Maicii Domnului. Pe varful Dealului Throni, vizitam mormantul Arhiepiscopului Makarios al III-lea, care este foarte venerat in Cipru ca duhovnic si prim presedinte. Contemplam soarta acestui lider politic si religios in timp ce ne bucuram de o panorama uluitoare a muntilor.
Pe pantele pitoresti din jurul Omodosului, viile intinse spun povestea unei traditii de vinificatie vechi de milenii. Aici, vinul se produce de aproape 6000 de ani, iar in ultimele decenii, exporturile de vinuri cipriote au cucerit piete din SUA, Elvetia si intreaga Europa. Ne oprim la una dintre podgorii, unde descoperim cateva dintre secretele cultivarii vitei de vie si ale producerii vinului si degustam unele dintre cele mai alese sortimente.
Nicosia, capitala insulei
Dedicam o zi intreaga unui loc special: Nicosia, capitala Ciprului. Nicosia este impartita intre Republica Cipru si Republica Turca a Ciprului de Nord, unica in lume prin aceasta diviziune recunoscuta doar de Turcia. Vom explora esenta fiecarei parti in aceasta excursie. Prima oprire: Poarta Famagusta, construita de venetieni in secolul al XVI-lea, martora la mai toate evenimentele majore ale orasului. Urmand pasii istoriei, trecem pe sub galeriile arcuite ale Palatului Arhiepiscopului si pasim in grandioasa Catedrala a Sfantului Ioan Teologul, care dateaza din sec. al XI-lea. In piata centrala Eleftheria, ne vom gasi la granita cu Ciprul de Nord. Traversam "linia verde"– un simbol viu al diviziunii care separa sudul de nord si vom fi martorii vietii asa cum a evoluat de o parte si de alta a granitei. Aceasta diviziune a tinut cele doua comunitati majore, a cipriotilor greci si a cipriotilor turci, despartite timp de mai bine de patru decenii. La nord decoperim Moscheea Selimiye (fosta Catedrala Sfanta Sofia) si Büyük Han, cel mai mare "caravanserai" de pe insula - o piata in aer liber. Aici, vom fi inconjurati de produse artizanale traditionale cipriote.
Paphos si Stanca Afroditei
Dupa un mic dejun energizant, ne plimbam printre legende si istorie. Prima oprire: Stanca Afroditei, acel loc magic unde zeita frumusetii s-a ridicat din valuri. Continuam spre Paphos, vechea capitala a Ciprului. Un adevarat muzeu in aer liber, acest oras antic continua sa ne ofere o fereastra catre un trecut grandios, neexplorat inca pe deplin. Orasul antic dateaza de la sfarsitul secolului al IV-lea i.Hr. si ceea ce vedem acum este doar o mica parte din ceea ce ramane de escavat. Vom admira mozaicurile spectaculoase ale caselor romane tarzii, considerate cele mai fine din lume datorita conservarii lor impecabile. Vom explora mai apoi Mormintele Regilor, plimbandu-ne prin catacombele unde se odihnesc aristocratii ptolemaici. Castelul din Paphos ne va povesti despre epocile sale: bizantina, lusignana, venetiana si otomana, fiecare piatra purtand semnele acestor timpuri tumultuoase. La Stalpul Sfantului Pavel, vom auzi legendele despre biciuirea apostolului pentru credinta sa, iar Agia Kyriaki si Agia Solomoni ne vor oferi momente de reflectie si spiritualitate. Incheiem turul de azi in Geroskipou, unde vom fi rasfatati cu deliciul local lokum. Acest desert delicios este o adevarata incantare, perfect pentru a satisface chiar si cele mai exigente papile gustative.
Ayia Napa
Pregateste-te pentru o zi de poveste in Ayia Napa, un oras ce isi trage radacinile din jurul unei manastiri misterioase. Construita in anii 1500, aceasta manastire ascunde o pestera sfanta, in care o icoana a Fecioarei Maria a fost protejata in timpul iconoclasmului din secolele VII si VIII. Vom pasi pe urmele istoriei, admirand arhitectura medievala mediteraneana si savurand linistea serena a acestui loc sacru. Aventura continua in Parcul de Sculpturi, unde peste o suta de artisti din intreaga lume si-au lasat amprenta creativa. Sculpturile asteapta sa fie descoperite, fiecare impresionand cu povestea si farmecul sau unic. Dupa o infuzie de arta, ne indreptam spre parcul national Cape Greco. Vom explora un loc cheie de migratie pentru mii de pasari, admirandu-le in timp ce se odihnesc si se reincarca pentru calatoriile lor lungi. Cape Greco ne va oferi cadre spectaculoase pentru fotografii, la pesterile marine si la Podul Iubirii, o minune naturala sculptata de vant, mare si ploaie. In final, vom ajunge la celebra plaja Nissi, unde apa cristalina si putin adanca ne va invita la inot, nisipul alb si fin ne va mangaia talpile, iar insulita pitoreasca, aflata la doar 60 de metri de tarm, ne va sopti secrete de vacanta. Fie ca alegi sa faci plaja, sa inoti sau sa te relaxezi cu un cocktail la una dintre terasele de pe malul marii, plaja Nissi promite o experienta de neuitat.
Choirokoitia, satul Lefkara si degustare de loukoumi
Astazi vom calatori inapoi in timp, la inceputurile civilizatiei, explorand asezarea neolitica din Choirokoitia. Considerata leaganul civilizatiei mediteraneene, Choirokoitia ne ofera perspectiva trecutului, cu arhitectura sa timpurie protejata de UNESCO. Oamenii au trait aici intre mileniile VII si IV i.Hr., construind un complex impresionant de case circulare din piatra si chirpici. Vom merge printre aceste structuri antice, aplaudand ingeniozitatea si spiritului colectiv al primilor locuitori.
De aici, ne indreptam spre pitorescul sat Lefkara, renumit pentru broderia sa cipriota de renume mondial. Lefkaritika, dantela unica nascuta in acest sat, a castigat un loc de cinste pe lista UNESCO. Se spune ca Leonardo da Vinci a vizitat Lefkara pentru a achizitiona aceasta broderie exceptionala pentru altarul principal al Catedralei din Milano. Vom descoperi de ce aceste delicate creatii l-au fermecat pe marele artist, admirand exemplarele fine la Muzeul de Broderie Traditionala si Argintarie. Satul este faimos si pentru lokum, dulciurile delicioase traditionale ale insulei. Vom savura cateva bucatele proaspete la o cofetarie locala. Dupa ce ne facem provizii de suveniruri, vom explora frumoasele stradute inguste ale satului.
Alege data plecarii!
Pentru moment nu avem plecari disponibile pentru acest circuit. Te rugam sa incerci mai tarziu sau sa ne contactezi telefonic.
Hotel Poseidonia
Localizare
Hotelul Poseidonia este inconjurat de gradini amenajate si este situat pe plaja din Limassol, plaja cu nisip fin, certificata “Blue Flag”. Zona turistica din Limassol se afla la mai putin de 10 minute de mers pe jos de hotel. Orasul Limassol este unul dintre cele mai importante din Cipru, fiind o recunoscuta zona istorica, dar si o statiune renumita.
Facilitatile hotelului
Hotelul Poseidonia Beach serveste un bufet de mic dejun cipriot. Restaurantul ofera o gama variata de preparate internationale. La snack barul de langa piscina se pot savura mese usoare si bauturi. Hotelul pune la dispozitie piscina in aer liber si centru spa. Oaspetii se pot bucura de masaje in zona spa (cost suplimentar) sau se pot relaxa la sauna si in cada cu hidromasaj. Facilitatile mai includ teren de tenis, centru de fitness si tenis de masa. La plaja pot fi inchiriate sezlonguri si umbrele de soare. Internetul wireless este gratuit in toata proprietatea.
Facilitatile camerelor
Camerele includ aer conditionat, balcon, birou, televizor cu ecran plat, seif, minibar, telefon si acces gratuit la internet wireless. Baile private includ articole de toaleta si uscator de par.