Cu siguranță știți ce presupune conceptul de all inclusive, însă e posibil să nu cunoașteți și originile acestuia.
Încă din secolul al X-lea, rutele Drumului Mătăsii au fost presărate cu clădiri impunătoare numite Caravan Serai. Scopul inițial al acestor clădiri era de a proteja comercianții de mătăsuri și caravanele lor de potențiali prădători și de a le oferi confort pe timpul nopții.
De obicei erau poziționate lângă un oraș sau un sat, la o distanta de 30 – 40 km una față de cealaltă. Această distanță nu este una aleasă din întâmplare, ci este exact distanța pe care o cămilă o poate parcurge fără a avea nevoie de apă sau mâncare, respectiv o călătorie de o zi.
Arhitectura lor seamănă la exterior cu cea a unei fortărețe, iar pe interior cu cea a unui han. Zidurile erau imense și bine întărite, intrarea se făcea printr-o poartă largă care era păzită, de obicei, de doi soldați înarmați. În interior, comercianții dispuneau de camere pentru dormit, camere de depozitare a mărfurilor, grajduri pentru animale și fântâni pentru adăparea acestora, băi publice (hammam), bazar, locuri pentru luat masa, camere pentru rugăciune – tot ceea ce ar fi avut nevoie un călător. Toate aceste lucruri erau oferite pe gratis pentru comercianții de mărfuri.
Aceste clădiri tip Caravan Serai au fost ultilizate de călători până aproape de sfârșitul secolului al XIX– lea, unele dintre ele rămânând în picioare până în ziua de azi. Pe teritoriul Turciei mai există aproape 100 de astfel de așezăminte. Multe sunt în ruine, dar unele sunt bine conservate și sunt adevărate comori de vizitat și explorat.
Mulți ani mai târziu, Gerard Blitz, a pus bazele primului hotel de tip all-inclusive. La mijlocul anilor ’50 el a întemeiat compania Club Med, a cărei deviză era “A place to be happy”. Scopul principal era eliminarea serviciilor extra, care ar fi putut ruina o vacanță.
De atunci, regimul all-inclusive este extem de popular în rândul turiștilor, oferindu-le acestora vacanțe de vis și relaxarea supremă.