021 9247

Numar cu tarif normal

Sibiu atractii

Top 12 lucruri de făcut în Sibiu

Situat în centrul României, dispune de numeroase atracții turistice care ilustrează un fragment al istoriei ce încă dăinuie în minunata zonă a Transilvaniei. Este considerat un oraș martir, fiind un centru al coloniștilor sași aflați în zonă. Aici este locul unde prezentul și trecutul se întâlnesc pentru a forma un echilibru perfect.

Sibiul a devenit un centru economic și cultural emblematic al României, în special în sudul Transilvaniei. Acesta a fost intitulat în anul 2007 Capitală Culturală Europeană, alături de capitala țării Luxembourg.

01 Turnul Scărilor

A fost construit în secolul al XIII-lea, fiind cea mai veche clădire din orașul Sibiu. A fost unul dintre cele 3 porţi de acces ale primei incinte de fortificaţii. Aceasta avea un singur etaj, iar parterul dispunea de o trecere boltită menită să facă trecerea dintre „Orașul de Sus” și „Orașul de Jos”. La finalul secolului al XIX-lea a fost transformat în locuință cu scopul salvării monumentului de la demolare.

Turnul dispune de o curte interioară ce ajunge în curtea Bisericii Azilului, unde, conform documentelor din anul 1292, se regăsește cea mai veche atestare a unui spital din zona României.

Turnul Scărilor este situat la o distantă de 10 minute de centru Sibiului cu ajutorul transportului în comun, sau la aproximativ 15 minute de mers pe jos. Programul de vizită este unul deschis non-stop.

02 Turnul Sfatului

Printre monumentele simbolice ale orașului Sibiu se numără și Turnul Sfatului. Originea acestuia era de poartă de intrare în cea de-a doua centură de fortificații a orașului. Turnul este situat în apropierea clădirii ce înconjoară primăria Sibiului, precizată în documentele oficiale pentru prima dată în anul 1324. La sfârșitul secolului XVI, turnul a suferit diverse prăbușiri ale etajelor în urma unui cutremur. În ziua de astăzi, doar parterul şi primele două etaje fac parte din construcția originală a secolului XIII.

La parterul turnului se află treceri boltite ce fac legătura dintre Piața Mică și Piața Mare. Intrarea în turn se face printr-o ușă de o dimensiune mică, aflată în Piața Mică. În interiorul turnului este regăsită o scară spiralată ce face legătura dintre parter și etajele superioare. În contraforturile turnului se regăsesc doi lei reprezentați în relief. Există presupuneri că aceștia ar face parte din structura originală a turnului.

De la ultimul etaj al turnului se pot observa culmile munților Făgăraș și întregimea orașului Sibiu. Turnului Sfatului a avut diferite atribuții de-a lungul timpului, printre care se numără: foişor de foc (punctul din care se realiza observaţia incendiilor), turn de poartă și închisoare.

Acesta este situat la 15 minute de centrul orașului cu ajutorul mijloacelor de transport în comun și la 10 minute de mers pe jos. Prețul intrării este de 2 lei, iar programul destinat vizionărilor începe la ora 10:00 și se termină la ora 22:00.

03 Podul Minciunii

Cunoscut și sub numele de Podul Culcat, a fost construit în anul 1859 și realizează legătura dintre Orașul de Sus și Orașul de Jos prin plasarea acestuia pe strada Ocnei. Atracția turistică reprezintă cel mai vechi pod de fontă din România aflat încă în funcțiune și al doilea din Europa. Podul Minciunilor din Sibiu dispune de două balustrade realizate în stil gotic.

Există numeroase legende ce explică numele acestui loc încărcat de istorie. Arnold Pancratz precizează în lucrarea sa,“Die Gassennamen Hermannstadts“ („Numele străzilor din Sibiu”), realizată în anul 1935, că acest loc este unul de întâlnire în zilele de târg, unde se împărtășeau ultimele știri transmise prin viu grai și bârfele inventate ale locuitorilor din zonă. De asemenea, Podul Minciunilor era un loc vizitat de îndrăgostiți, ce-și promiteau iubirea veșnică, lăsând, deseori, promisiunile în urma lor.

Cu toate acestea, se pare că numele renumitului Pod al Minciunilor își are originea într-o greșeală fonetică provenită din limba germană: Liegenbrücke (Podul culcat), probabil din cauza faptului că acesta nu are piloni de susţinere și Lügen sau Lügnerbrücke, adică “Podul mincinoşilor” sau “al minciunilor”.

Podul Minciunii se află la o distanță de 15 minute de mers pe jos, iar la 10 minute cu ajutorul transportului în comun din centrul orașului.

04 Piața Mare

Cunoscută ca piața centrală a Sibiului, aceasta datează încă din anul 1366. Aceasta era recunoscută în documntele oficiale ca fiind piață de cereale în anul 1411. În perioada interbelică s-a numit Piaţa Regele Ferdinand, în timpul regimului comunist, aceasta a fost denumită Piaţa Republicii, iar din 1990 s-a revenit la denumirea originală.

În piață se pot observa statuile lui Gheorghe Lazăr, Samuel von Brukenthal și placa memorială menită să comemoreze victimele Revoluției din 1989, situate pe pavajul din granit. Piața Mare are numeroase monumente ce fac parte din patrimoniul UNESCO, precum: Casa Moringer (Casa Albastră), Turnul Sfatului, Casa Haller, Casa Lutsch, Casa Weidner-Reussner-Czekelius, Palatul Brukenthal, Casa Hecht și Palatul Filek .

Un alt aspect unic regăsit în Piața Mare a Sibiului sunt „ochii” caselor din apropiere. Aceștia sunt cunoscute popular sub numele de lucarne, reprezentând un element arhitectural specific perioadei medievale. Lucarnele sunt ferestre mici situate pe acoperișul caselor cu scopul aerisirii şi luminării podurilor.

Piața Mare poate fi găsită la o distanță de numai 9 minute cu ajutorul transportului în comun și la 12 minute de mers pe jos din centrul Sibiului.

05 Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”

Aflată pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu, Catedrala Metropolitană din Sibiu a fost întemeiată de Ioan Mețianu, mitropolitul românilor ortodocși din Ungaria și Transilvania, între anii 1902 -1906. Catedrala se află pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu.

Stilul architectural al clădirii este unul bizantin. La exterior, clădirea este îmbrăcată cu cărămidă de diferite culori, cinci rânduri de cărămidă galbenă urmate de trei rânduri de cărămidă roșie. La intrarea în catedrală sunt așezate trei deschideri semicirculare, urmate de arcade susținute de 4 coloane. În partea de sus a catedralei sunt găsite câteva cupole ce adăpostesc 4 clopote voluminoase.

Legenda spune că timp de mulți ani, românii și-au dorit să construiască în centrul oraşului o catedrală mare ca simbol al credinţei lor ortodoxe. Dorinţa lor a devenit realitate în data de 5 august, 1902, când a fost ridicată piatra de temelie a Catedralei Metropolitane din prezent. Data a fost aleasă cu ocazia aniversării împăratului ce domnea în acea perioadă, Francisc Iosif I, ca semn de mulţumire pentru sprijinul acordat în construcţia catedralei. În acea zi, românii din întreaga Transilvanie au venit în orașul Sibiu pentru a se bucura de dorința ce fusese împlinită.

Programul bisericii începe de la ora 7:00 și se încheie la ora 20:00. Aceasta poate fi găsită la numai 10 minute de mers pe jos din centrul orașului Sibiu.

06 Piața Mică

Piața reprezintă vechiul centru comercial din orașul Sibiu, fiind recunoscută și sub denumirea de „Ringul cel mic”. Primele înregistrări ale Pieței Mici în orașului medieval sunt din jurul anului 1191. În acea perioadă, orașul era locuit de coloniștii sași și era împărțită în 2 secțiuni: Orașul de Jos și Orașul de Sus.

În ziua de astăzi, în Piața Mică sunt regăsite multiple monumente istorice, majoritatea dintre acestea fiind incluse pe Lista monumentelor arhitecturale ale județului Sibiu.

În cadrul locației au loc diverse evenimente culturale precum Book Festival, Caravana Metropolis (filme în aer liber) și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Loggia boltită şi semideschisă, cu arcade semicirculare, aflată la parterul caselor situate în Piața Mică sunt o trăsătură specifică zonei. În aceste spații erau prezentate mărfurile negustorești cu scopul vânzării.

Aceasta se află la o distanță de 10 minute cu ajutorul transportului public și la 15 minute de mers pe jos din centrul orașului.

07 Parcul Sub Arini

Numărându-se printre cele mai vechi parcuri din România, Parcul Sub Arini a fost construit în anul 1857, modernizând o veche pădure de stejari. Parcul este situate în Sibiu și dispune de o suprafață de 30 de hectare.

Numele parcului se datorează arinilor vechi de 150 de ani ce pot fi admirați chiar și în ziua de astăzi în renumitul Parc Sub Arini. Alături de aceștia există câteva exemplare de arbori, în special pini și tei, ce au fost plantați încă de la începutul parcului.

În anul 1898, parcul este consolidat de construirea unei fântâni arterizene și inserarea primei sere de plante exotice. Ulterior, este construit un pavilion de muzică cu scopul organizării unor concerte susținute de fanfara miltară, la fiecare sfârșit de săptămână. O altă atracție turistică ce își are locul în parc este sculptura „Bustul poetului Mihai Eminescu” executată de Radu Moga în anul 1938. Parcul Sub Arini alcătuiește mediul perfect pentru plimbări pe bicicletă, cu rolele sau diverse jocuri de teren. În apropierea acestuia se regăsesc terenuri specifice pentru tenis și bazinul de înot Olimpia.

Atracția turistică poate fi admirată la numai 10 minute din centrul orașului Sibiu cu ajutorul transportului în comun, sau la o plimbare de 7 minute din Piața Mare.

08 Muzeul Național Brukenthal

Sediul principal al muzeului se află în Palatul Brukenthal din Sibiu, plasat pe o latură a Pieței Mari. Palatul a fost lăsat prin testament publicului larg, cu scopul de a menține vie arta mult îndrăgită de guvernatorul Sibiului din anul 1778, Samuel von Brukenthal.

Printre numeroasele picturi cunoscute pe plan international regăsite în muzeu se numără: „Omul cu tichia albastră” a lui Jan van Eyck, opere aparținând lui Hans Memling, Pieter Bruegel cel Tânăr, Tiziano Vecellio Da Cadore și Pieter Bruegel cel Bătrân, acestea făcând parte dintre cele mai îndrăgite capodopere ale Europei.

Colecția de muzee din cadrul Palatului Brukenthal este una voluminoasă, înglobând multe dintre sferele artei universale. Printre acestea se regăsesc: Galeriile de Artă Brukenthal, Biblioteca Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie a Farmaciei și Muzeul de Vânătoare „August von Spiess”, toate având subdiviziuni particulare.

Muzeul este situat la numai 2 minute de Piața Mare din Sibiu, sau la aproximativ 10 minute de mers pe jos din centrul orașului. Programul de vizitare a muzeelor este de miercuri până duminică de la ora 10:00 la 18:00, cu excepția Muzeului de istorie Casa Altemberger și al Muzeului de istorie natural. Acestea încep programul la ora 9:00 și închid la ora 17:00. Biletele pentru adulți sunt cuprinse între 12-50 lei, cu posibilitatea de a crea abonamente pentru perioade mai lungi de timp. Elevii, studenții, pensionarii sau persoanele cu handicap mediu sau ușor beneficiază de o reducere de aproximativ 50%.

09 Grădina Zoologică din Sibiu

Aceasta este cunoscută și sub numele de „Zoo Sibiu”, a fost prima grădină zoologică din România, fiind înființată în anul 1929. La intrarea în grădina zoologică există un stejar existent de cca. 600 de ani.

Proiectul a devenit realitate la ideea unui inginer ce făcea parte din Întreprinderea de Electricitate, după ce a văzut niște vulpi la Barajul Sadu. Ulterior, cu ajutorul donațiilor, grădina zoologică a căpătat un număr mai mare de specii de animale printre care: cerbi, vulturi, o lupoaică și o pisică sălbatică, mistreți și un pui de urs. În prezent, grădina deține peste 300 de animale din 70 de specii diferite.

Programul de vizitare a grădinei zoologice diferă în funcție de luna anului. Acesta începe întotdeauna la ora 9:30, iar ora de închidere este 16:00 în lunile friguroase, iar în lunile călduroase, grădina poate fi deschisă până la ora 20:00. Copiii sub 3 ani beneficiază de gratuitate. Un bilet întreg are valoarea de 10 lei, iar biletele de copii, elevi, studenți și pensionari sunt în valoare de 5 lei.

Grădina zoologică este situată la aproximativ 22 de minute din centrul orașului Sibiu cu ajutorul transportului în comun.

10 Catedrala Evanghelică „Sfânta Maria”

În turnul Catedralei Evanghelice, este regăsit cel mai înalt punct al orașului Sibiu, cu o înălțime de aproximativ 74 m. Construcția acesteia a început în secolul al XII-lea, fapt pentru care aceasta este caracterizată ca fiind „o bijuterie gotică”.

În trecut, mesajele trecătorilor erau transmise prin turnulețe cu ajutorul steagurilor de culori simbolice (cele negre erau în caz de doliu). În această catedrală este localizat ceea ce este considerat cel mai punctual orologiu al orașului, cu toate că aceasta a fost pus în funcțiune în anul 1881. Catedrala dispune, de asemenea, de trei clopote voluminoase ce se pot auzi cel mai bine la nivelul inferior steagurilor.

Pe drumul treptelor spre tribună sunt afișate evenimentele importante ale orașului din secolele XVI-XVII în „Cronica de pe perete”.

Catedrala poate fi găsită la numai 10 minute de centrul orașului cu ajutorul transportului în comun, sau la aproximativ 13 minute de mers pe jos.

Oferta

11 Turnul Olarilor

Acesta este situat pe bine-cunoscuta stradă a Cetății. Turnul a fost construit in secolul al XV-lea, însă forma actuală este cea care datează din secolul XVI, după ce a suferit diverse modificări și reparații.

Turnul era folosit ca lăcaș de tragere pentru archebuze (arme de foc vechi) și dispunea de console cu guri de aruncare. Acestea pot fi văzute și în ziua de astăzi la primul nivel al turnurilor. Alături de Turnul Olarilor se poate observa Turnul Dulgherilor. Trecerea dintre cele 2 se poate realiza prin traversarea unui culoar de strajă. În timpul vizitării turnului, se poate observa liniștea și întregimea Parcul Cetății.

Turnul Olarilor se află la o plimbare de 6 minute de centrul orașului Sibiu. Programul în care acesta poate fi vizitat este de marți până duminică începând cu orele 11:00, până la 19:00. Tariful de intrare este de 2 lei/persoană.

Catedrala poate fi găsită la numai 10 minute de centrul orașului cu ajutorul transportului în comun, sau la aproximativ 13 minute de mers pe jos.

Oferta

12 Muzeul ASTRA

De peste 100 de ani, Muzeul ASTRA îmbină nevoile moderne ale societății și valorile tradiționale ale României. Aici putem găsi reprezentări atât ale patrimoniului românesc, săsesc, ale altor minorități sau chiar extraeuropean.

Cunoscut și sub numele de „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale”, se numără printre cele mai vaste muzee în aer liber din România. Muzeul conține invenții ale civilizației tradiționale românești. Atracțiile prezentate sunt situate pe marginea unui lac, alături de copacii Dumbrăvii Sibiului.

Muzeul în aer liber dispune de o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia ocupă 42 de hectare, iar restul sunt alei pe care puteți face o plimbare pentru a admira liniștea naturii, sau puteți opta pentru un tur cu trăsura ori cu sania.

Atracția turistică se află la aproximativ 17 minute de centrul orașului Sibiu cu ajutorul transportului în comun. Tariful pentru accesul în muzeu este de 35 lei pentru adulți, 15 lei pentru pensionari, 9 lei pentru studenți, elevi și personane ce prezintă dizabilități, iar copiii sub 6 ani dispun de gratuitate. Programul vizionării diferă de sezon după cum urmează: pentru sezonul mai - septembrie programul începe la ora 8:00 și se încheie la ora 20:00, iar pentru extrasezonul din octombrie – aprilie, programul începe la ora 9:00 și se încheie la ora 17:00.

Nu rata nicio ofertă! Abonează-te pentru a primi reduceri și promoții directe în inbox-ul tău!

Conecteaza-te cu

Sau folosete adresa de email

Ai uitat parola?

Nu ai cont inca?

Creare cont

Sau folosete adresa de email

Ai deja un cont?