New York, New York!

Posted by | Posted in Fără categorie | Posted on

0

Pus pe portativ, descris în unele dintre cele mai cunoscute romane ale literaturii universale, “acasă” pentru artiști, scriitori, actori, regizori celebri, îmbrăcat în clișee precum “orașul care nu doarme niciodată” sau “The Big Apple”, New York-ul este, cu adevărat, expresia supremă pentru “The American Dream”, locul în care crezi cu pasiune că totul este posibil.

New York-ul pentru boemi

Nu exagerez dacă spun că îți trebuie o viață întreagă ca să descoperi tot ce are New York-ul de oferit. De la bisericile din Harlem în care duminică dimineața răsună muzica gospel până la străzile aglomerate din ChinaTown, de la vacarmul de la intrarea în Rockefeller Center până pe Wall Street, din Central Park și Times Square până pe străduțele boeme din Brooklyn, New York este unul dintre cele mai surprinzătoare orașe din lume.

Printre alte high-light-uri, incluse în toate ghidurile turistice, trebuie neapărat să faceți o plimbare pe High Line, o fostă cale ferată dezafectată și amenajată ca loc de promenadă. Se întinde de-a lungul a aproximativ 15 străzi, deci cam doi kilometri, suspendată la câțiva metri buni deasupra asfaltului. E o bună ocazie să vedeți de la înălțime câteva dintre obiectivele orașului, între care panorama asupra râului Hudson. Pe parcursului anului, pe această fâșie de cale ferată, se organizează diverse evenimente, de la concerte în aer liber la seri de dans latino-american, expoziții de artă și tururi dedicate plantelor medicinale.

Dacă vreți să vă trageți un pic sufletul după o zi de alergătură pe străzile pline ale orașului, relaxați-vă măcar o jumătate de oră pe o bancă în Washington Square, unde și-a cântat primele piese Bob Dylan. Adesea, mai ales în serile de weekend, tinere trupe își instalează instrumentele și dau concerte în toată regula pentru cei care sunt dispuși să îi asculte.

Luați la pas străzile întortocheate și înțesate de lume din ChinaTown și Little Italy, apoi coborâți spre Brooklyn Bridge, unul dintre podurile emblematice ale New York-ului. Profitați de cei aproape doi kilometri, cât măsoară această bijuterie arhitectonică, și fotografiați coloșii din sticlă și oțel care se profilează pe cerul de deasupra orașului.

De la înălțimea Podului Brooklyn sigur vă veți surprinde cântând, asemeni lui Frank Sinatra, “I want to be a part of it/ New York, New York”.

New York-ul pentru pasionații de artă

Metropola americană găzduiește unele dintre cele mai fabuloase muzee din lume. E de ajuns să pomenesc Metropolitan Museum, MoMA sau Guggenheim Museum. Primul, alintat The Met, este cel mai mare muzeu din Statele Unite și al treilea cel mai vizitat muzeu din lume. E o adevărată enciclopedie de colecții – instrumente muzicale, costume, arme, obiecte de cult, artefacte antice. Pentru pasionații de artă modernă, MoMA este destinația perfectă; vor putea admira de la lucrări semnate de Van Gogh până la cele ale lui Chagall și Picasso.

New York-ul pentru gurmanzi

New York-ul numără câteva mii de restaurante, baruri, braserii, cafenele și se laudă cu unele dintre cele mai faimoase restaurante cu stele Michelin. Dar nu trebuie să pășiți în aceste restaurante și să vă lăsați tot bugetul de vacanță pentru a vă bucura de un prânz sau o cină senzațională. Iată câteva locuri emblematice care se înscriu atât de bine în cosmopolitismul New York-ului.

Se spune că nu ai fost în metropola americană dacă nu ai încercat supa de tăiței lați făcuți la Xian Famous Foods. Rețeaua de restaurante a fost creată de un tânăr de 26 de ani, din provincia Xian, care a vrut să aducă savorile de acasă în metropola americană. Chiar dacă localul nu arată cine știe ce, să nu vă lăsați influențați de acest aspect, pentru că merită să încercați bunătățile pe care le servește. E musai să comandați și un ceai de crizanteme.

Dacă vreți un desert inedit, coborâți spre ChinaTown; mai precis, pe Bayard Street. Veți descoperi cea mai tare înghețată ever. Puteți încerca aromele de ghimbir, afine sau rainbow (mai multe gusturi).

Nu ratați Chelsea Market, în cartierul Chelsea, o piață cu bunătăți asemeni Pieței San Miguel din Madrid sau Bocuse D’Or din Lyon. E o piață plină de arome, de la dulciuri belgiene și condimente orientale până la pește și fructe de mare. De încercat supa de homar!

Puneți pe listă și Katz Deli, un local celebru pentru pastramele sale, în care s-au filmat numeroase scene din filme (de exemplu, “When Harry met Sally”). Nu vă lăsați descurajați de cozile  uriașe de la intrare pentru că așteptarea chiar merită. Localul a fost înființat înainte de 1900 de doi frați din Islanda; în primul război mondial, patronii au lansat o campanie națională de hrănire a soldaților americani trimiși pe front. Nu doar povestea localului impresionează, ci și mâncarea comandată în picioare, la tejghea.

Washington, orașul creat pentru a fi capitală

Orașul numit după primul președinte american și unul dintre părinții fondatori ai națiunii (George Washington), Washington nu este doar unul dintre marile centre politice ale lumii, dacă nu chiar cel mai important, ci și unul dintre orașele pe care trebuie să le vizitați. De altfel, peste 20 de milioane de turiști îi descoperă frumusețea an de an.

Sigur că orice incursiune în Washington începe de la Casa Albă, reședința președinților americani și continuă cu Institutul Smithsonian, Memorialul Lincoln și Capitoliul.

 

Dacă vreți să vedeți toate aceste minuni cu ochii voștri, atunci verificați AICI oferta Christian Tour.  

 

Comments are closed.