Palatul Culturii, Iasi, Romania

Ghid: Cum să petreci un city break perfect în Iași

Prima pagină » Vacante in Romania » Ghid: Cum să petreci un city break perfect în Iași

Iașiul este, cu siguranță, unul dintre cele mai ofertante orașe din România, în care te poți bucura, în egală măsură, de cultură, religie, tradiție, gastronomie și cumpărături. Dacă te-ai decis să vizitezi plaiurile moldovenești, iată ce poți face într-un city break aici.

Ziua 1 – Cultură, religie și literatură

Palatul Culturii, Iasi, Romania

Palatul Culturii, Iasi, Romania

Nu poți începe prima zi petrecută în Iași altfel decât vizitând Palatul Culturii, cel mai important obiectiv turistic din oraș. Lasă-te captivat de frumusețea clădirii construită în stil neogotic și admiră în detaliu ornamentele cu elemente heraldice din exterior.

Palatul are 298 de camere, însă cele mai importante sunt Sala Gotică, Sala Henri Coandă și Sala Voievozilor, unde vei descoperi portretele domnilor Moldovei și ale regilor României, inscripționate pe medalioane de diverse mărimi.

Din acest vis te va trezi doar orologiul cu carillon, instalat în turnul central al palatului. Cele opt clopote care se află aici reproduc din oră în oră ”Hora Unirii” și te anunță că timpul se scurge rapid, așa că hai să pornim din nou la drum!

De la Palatul Culturii, te invităm să pornești pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, care te va duce într-o călătorie în care religia și cultura sunt elementele principale și se îmbină într-un mod armonios. Înainte de a porni în această călătorie, te poți opri la Art Georgies – Gallery, tea & coffee, un loc unic în care îți vei putea savura ceaiul sau cafeaua în mijlocul unei galerii de artă.

După aceste momente petrecute într-un cadru desprins parcă dintr-o poveste, te invităm să vizitezi Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Biserica Sfântul Gheorghe, Catedrala Mitropolitană și Centrul de Pelerinaj Sfânta Parascheva. Aceste lăcașuri de cult absolut impresionante se află la mică distanță unele față de celelalte, așadar nu ai nicio scuză să nu le vizitezi.

La finalul acestei expediții culturale și religioase, poți alege să faci o pauză de cumpărături la Galeriile Ștefan cel Mare, o zonă comercială unde vei găsi numeroase magazine, pentru toate buzunarele.

În continuare, pe Bulevardul Ștefan cel Mare, vei găsi diverse localuri unde poți lua masa, într-o atmosferă primitoare și intimă. Odată ce ți-ai adunat din nou forțele, te invităm să părăsești acest bulevard și să intri pe Strada Alexandru Lăpușneanu, unde vei avea parte de o experiență literară unică.

Sperăm că nu ți-ai cheltuit toți banii pentru ziua de astăzi, pentru că tocmai ai ajuns pe strada cu numeroase anticariate, de unde îți poți cumpăra orice carte îți dorești. Fiecare dintre ele poartă amprentele unor povești misterioase și sunt o reprezentare a valorii de a împărți cu ceilalți frumusețea literaturii românești.

Nu uita ca înainte de a te pierde prin anticariate, să te oprești la Muzeul Unirii, un valoros patrimoniu de istorie modernă. Clădirea însăși este un superb exponat de muzeu, iar de-a lungul timpului, aceasta a fost reședința primului domnitor al Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, și a regelui Ferdinand.

Încheie-ți ziua cu un cocktail răcoritor oferit de unul dintre pub-urile din apropiere. Ne vedem în ziua următoare!

Ziua 2 – Peisaje de vis și bucate pe alese

Te sfătuim să pornești călătoria de a doua zi din partea de nord a orașului Iași, unde vei găsi Grădina Botanică ”Anastasie Fătu”. Pregătește-te să petreci ore întregi aici, pentru că vei avea de admirat frumusețea numeroaselor specii de plante din cele 12 compartimente acre le găzduiesc. Această grădină este cunoscută ca fiind una dintre cele mai mari de acest tip din lume, fiind casă pentru diverse plante tropicale, subtropicale, mediteraneene și ornamentale.

Deși este greu, desparte-te de acest loc și continuă să înaintezi pe Bulevardul Carol I, care te va duce la Parcul Copou. Bucură-te de frumusețea parcului, hrănește porumbeii și nu uita să îți cauți inspirația sub Teiul lui Eminescu, pe care îl vei găsi în centrul parcului.

În continuarea bulevardului vei da de Universitatea Alexandru Ioan Cuza, una dintre cele mai vechi universități din România. Clădirea este absolut superbă, iar în fața ei vei putea admira statuia lui A.D. Xenopol, sculptată de C. Baraschi, dar și a lui Mihail Kogălniceanu, aparținând sculptorului W. Hegel.

După această vizită, poți părăsi bulevardul pentru a urma Strada General Henri Mathias Berthelot, care te va purta spre Casa Mihail Kogălniceanu și Bojdeuca lui Creangă.

Te invităm să îți petreci restul acestei zile răsfățându-te cu bucate tradiționale moldovenești. Delectează-te cu borșul, tocana și sarmalele gătite așa cum numai moldovenii știu să o facă, iar la final nu uita să încerci colacii și alivencile moldovenești.

Sursa: YouTube, Claboo Media

Profită de cele mai bune oferte de cazare din Iași! Intră pe helloromania.eu și alege oferta care ți se potrivește cel mai bine.

Autor: Nicoleta Ungureanu