Domul romano-catolic, Timisoara, Romania

Călătorie în timp: Poveștile celor mai impresionante locuri din Timișoara

Prima pagină » Vacante in Romania » Călătorie în timp: Poveștile celor mai impresionante locuri din Timișoara
Domul romano-catolic, Timisoara, Romania

Domul romano-catolic, Timisoara, Romania

Considerat ”Mica Vienă”, ”Inima Banatului” sau ”Orașul de pe Bega”, Timișoara este un oraș care te învăluie în magie. Vei fi fascinat de piațetele cu un aer boem, clădirile și palatele cu o istorie bogată, podurile care se încadrează perfect într-un tablou romantic cu apusul și parcurile în care mii de specii de flori își împrăștie parfumul prețios. Numeroasele palate din Timișoara creează o atmosferă de basm în fiecare colț al orașului.

Palatele din Piața Victoriei

Piața Victoriei este, cu siguranță, un loc magic, de care te vei îndrăgosti iremediabil. Te vei simți ca într-un basm, plimbându-te printre cele mai impresionante palate din Timișoara,

Palatul Merbl a fost contruit în anul 1911, de către Arnold Merbl. Combinația dintre stilul ecletic și elementele baroc și Art Nouveau îi conferă conferă acestuia o frumusețe deosebită, fiind apreciat de  turiștii care au trecut de-a lungul vremii pe aici.

Tot de către Arnold Merbl este construit și Palatul Lloyd, situat la câțiva metri distanță. În această clădire, care are o arhitectură ecletică cu influențe succesion, funcționa pe vremuri Bursa Agricolă. După instaurarea regimului comunist, a fost donată unei universități, iar în prezent adăpostește sediul Rectoratului Universității Politehnica din Timișoara. La parter continuă să fie deschis Restaurantul Lloyd, așa că nu uita să te oprești aici pentru o gustare!

Chiar între aceste două palate este situat Palatul Neuhausz, construit după planurile lui Laszlo Szekely, între anii 1911-1912. Acesta are o construcție simetrică, iar partea din mijloc a fațadei ieșite în afară prezintă un acoperiș de aramă.

Tot în Piața Victoriei vei găsi și Palatul Szechenyi și Palatul Loffer.

Szechenyi Palace. Piata Victoriei. Timisoara

Szechenyi Palace. Piata Victoriei. Timisoara

Întoarcere în timp – Bulevardul 3 august  1919

Te invităm acum pe Bulevardul 3 august 1919, locul în care te vei simți ca într-o călătorie în trecutul glorios al Timișoarei.

Vei putea admira aici mai multe clădiri, însă una dintre cele mai impresionante este reprezentată de Palatul Karl Kunz, construit între anii 1902-1903. Multe dintre lucrurile care făceau ca această clădire să fie de o frumusețe deosebită au dispărut, iar în prezent se mai remarcă doar prin ornamentația bogată de la primul etaj, pardoseala din plăci cu motive geometrice, feroneria balustradei și ferestrele cu sticlă colorată.

Pe vremuri însă, ai fi rămas fascinat de statuile care reprezentau femei în formă naturală, leul de pe frontonul clădirii și decorațiunile florale din jurul balconului.

Tot pe Bulevardul 3 august vei putea admira Palatul Szekely, construit de László Székely în semn de dragoste pentru mama sa. Nu poți rata, de asemenea, Palatul Miksa Steiner, care se remarcă prin ornamentația bogată din stilul anilor 1900 și decorațiile unice în Timișoara.

Călătorie pe principalele bulevarde din Timișoara

Bulevardul 16 decembrie 1989 ascunde și el numeroase surprize, cele mai importante dintre acestea fiind Palatul Thomas Ede și Palatul Societății de Hidroameliorări, care este în prezent regionala CFR.

Ambele palate se remarcă prin volumele sale impunătoare și prin arhitectura care corespunde anilor 1900.

Printre cele mai cunoscute clădiri din Timișoara se află și Palatul Nagele, cunoscută prin rândul timișorenilor sub numele de ”Farmacia Kovacs”. Acesta a fost ridicat între anii 1910-1911, iar la parter s-a aflat întotdeauna o farmacie, care a aparținut la început farmacistului Nagele. Acesta a vândut-o însă farmacistului Kovacs, iar de atunci, clădirea continuă să fie cunoscută sub acest nume.

Dacă ești pasionat de locuri învăluite în mister, atunci vei fi fascinat de Palatul Mercy, situat pe Strada Proclamația de la Timișoara. Acesta a fost proiectat în anul 1804, pe locul în care pe vremuri își avea locuința Contele Mercy. Tot aici, în 1754, funcționa ”Tribunalul Provincial”, care a funcționat o bună perioadă de timp ca tribunal și închisoare, deținând o cameră de tortură.

Nu trebuie să ratezi nici Palatul Marschall, Palatul Mercur, Palatul Miksa, Palatul Neptun, Palatul Poștei și Palatul Weiss.

Sursa: YouTube, th3lurker

Intră pe helloromania.eu și alege una dintre cele mai avantajoase oferte de cazare, pentru a te bucura pe deplin de magia orașului Timișoara!

Autor: Nicoleta Ungureanu