Zile și nopți de poveste pe meleaguri turcești

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Turcia » Zile și nopți de poveste pe meleaguri turcești

Cine nu a auzit de „O mie și una de nopți” și de poveștile Șeherezadei? Îndată ce picioarele-ți vor călca pe meleagurile turcești vei simți parfumul poveștilor.

Există ceva pentru fiecare în minunata Turcie: renumitele bazaruri, unde sigur vei fi cuprins de febra cumpărăturilor, orașe și clădiri pline de istorie, apele numeroaselor mări care udă țărmurile turcești – Neagră, Marmara, Egee și Mediterană, oameni cu tradiții și culturi diverse, forme de relief unice și mâncare pe săturate.

Bodrum, panorama port

Dacă ajungi în Turcia îți recomandăm să navighezi cu o goeletă tradițională sau gülete. Vei surprinde astfel peisajele de coastă ale țărmurilor orașelor și stațiunilor turcești. Navigează spre Bosfor și Insulele Prințesei sau alege tururile egeene, pentru a te opri în Efes, Sardis Pergamon, Aphrodisias și Izmir sau în frumoasele stațiuni Bodrum și Marmaris.

Cu panorama sa plină de mitologie și istorie, cu plaje de nisip spectaculoase, mici golfuri stâncoase, fiorduri, Bodrum este centrul de iahting al Turciei, aici construindu-se și celebrele gülete și un adevărat km 0 al petrecerilor. Te poți bucura de relaxare pe minunatele sale plaje (Gumbet, Bitez, etc.), naviga în Croazierele Albastre sau poți vizita Castelul Sf. Petru din Bodrum și Mausoleul din Halicarnas.

O altă alegere la fel de superbă poate fi stațiunea Marmaris, înconjurată de munți cu brazi falnici, cu locuri de promenadă și plaje curate. Marmaris poate rivaliza cu Bodrum ca punct de plecare pentru croaziere de-a lungul coastei turcești, la numărul de baruri și a restaurantelor de calitate.

Alanya, bărci transport turistic

La 8 km de mers cu barca față de Marmaris se află un oraș-stațiune mai relaxat și mai domolit, Icmeler, cunoscut îndeosebi pentru grădinile de iasomie și barurile karaoke din fața mării.

Coasta Mediteraneană a Turciei (Akdeniz) e un adevărat paradis al vacanțelor. Piscurile sălbatice, orașele antice, vechile castele ale cruciaților stabiliți aici în trecut și apele turcoaz sunt atracțiile principale ale zonei. În centrul coastei turcești a Mării Mediterane te așteaptă Antalya, un oraș atât de fermecător încât nu-ți vor ajunge 2-3 zile pentru a vizita tot ce este esențial de văzut. Numeroase parcuri oferă vederi panoramice asupra portului, iar în spate se conturează purpura cețoasă a Munților Taurus.

Din Antalya se pot face excursii destul de ușor în orașe cu nume sonore ale lumii antice Perge, Aspendos, Side, Termessos, Belek, dar și în zone moderne și elegante – Alanya, Incekum.

După o zi întreagă de stat la plajă, excursii și vizite în locuri care mai de care mai spectaculoase, cel mai bine te poți relaxa savurând specialități din bucătăria otomană.

Este greu să rămâi flămând în Turcia, existând aici câte ceva pentru toate poftele, de la pâinea cu susan (simit), vândută la fiecare colț de stradă, până la cea mai elaborată bucătărie de palat otoman. Și dacă nu ești dornic să încerci rețete specifice zonelor vizitate, vei găsi și restaurante cu specific străin, care oferă orice, de la sushi la spaghetti, fast food-uri.

Autor: Loredana Ciubuc

Te-am convins că merită să-ţi faci vacanţa în Turcia? Alege una din ofertele Christian Tour. Detalii AICI >>