Tot ce trebuie să știi despre un circuit in Israel, locul unde să ajungi măcar o dată în viață

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Tot ce trebuie să știi despre un circuit in Israel, locul unde să ajungi măcar o dată în viață

Orice credincios își dorește să ajungă măcar o dată în viață în Țara Sfântă. Fiind un loc biblic, cele mai multe excursii propuse au încărcătură religioasă. Astfel că oriunde vei dori să te plimbi în această țară, vei întâlni situri istorice religioase menționate în Biblie, ruine antice care își au originea acum multe mii de ani, dar și câteva plaje excelente și posibilități de distracție.

Israelul poate fi totodată și o destinație gastronomică: mâncarea este foarte bună și de aceea vă recomandăm să încercați cu încredere savorile locale. Israelienii au o adevărată cultură culinară și sunt pasionați de gastronomie. Cu siguranță, veți găsi arome care vă vor cuceri pe loc, iar în ceea ce privește prețurile, sunt restaurante pentru toate buzunarele.

Iată câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont atunci când mergeți într-un circuit in Israel:

Când vizitați biserici, ținuta trebuie să fie decentă. Nu este permis accesul cu pantaloni scurți, cu fuste scurte, iar umerii trebuie acoperiți.

Cetăţenii români care călătoresc în Israel în scopuri turistice nu au nevoie de viză de intrare pentru o şedere de maximum 90 zile, într-un interval de şase luni. Ajunși în aeroport, veți fi supus unui interviu din partea autorităților, în urma căruia veți primi un calificativ. Atenție! Nu aruncați acest calificativ. Luați foarte în serios acest interviu, altfel riscați să treziți suspiciuni și să fiți supus unor controale suplimentare!

Iar odată ajunşi în Israel, trebuie să respectați și câteva reguli de bun simț. De Sabat, de vineri seara până sâmbătă seara, magazinele evreiești sunt închise, iar transportul public nu circulă deloc. Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale.

Puteți întâlni în timpul vacanței și evrei ultraortodocși. Îi veți recunoaște ușor: sunt îmbrăcați complet în negru, cu pălării mari și cu perciuni lungi, cârlionțați. Respectați-le intimitatea, întrucât nu le place să fie fotografiați!

Este bine să purtaţi asupra voastră, într-un loc greu accesibil, documentele şi valorile personale, nicidecum să le lăsaţi în cameră.

Dacă mergeţi în bazar, nu uitaţi că preţul care vi se spune este doar unul de pornire pentru o negociere.

Pentru a atinge cele mai importante obiective turistice, aveti nevoie de un circuit in Israel de cel puțin o săptămână.

Ierusalimul este unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii. Este considerat un loc sfânt, în care se împletesc trei mari religii: iudaismul, creștinismul și islamismul. Centrul vechi e divizat în patru cartiere: Armenesc, Evreiesc, Creștin și Musulman. Aici puteți merge pe urmele lui Iisus, pe Via Dolorosa, după ce a fost răstignit, să vă rugați la Zidul Plângerii, să vedeți citadela medievală Turnul lui David sau să vizitați Biserica Sfântului Mormânt. La Zidul Plângerii vă puteți reculege, indiferent de religie, însă dacă vizita are loc de Sabat sau de vreo altă sărbătoare evreiască, nu vi se va permite să faceți fotografii sau să filmați. Și este bine, totodată, să vă scrieți acatistul încă din autocar. Vă puteți bucura și de un spectacol special de lumini și sunet la Turnul lui David.

La Mormântul Sfânt este indicat să mergeți cât mai de dimineață, ca să prindeți loc cât mai în față, pentru a nu sta foarte mult la coadă. În cel mai important punct al lăcașului nu vă va fi permisă șederea decât preț de câteva secunde. De asemenea, de sărbători, este extrem de aglomerat, iar agenţii pot fi mai severi. Dacă, totuşi, vreţi să mergeţi chiar în Nopatea de Înviere, atunci trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare. Accesul în Cetatea Sfântă nu este permis decât dimineaţa, când la poartă se află deja un grup de oameni.

Tel Aviv este al doilea oraș ca mărime din Israel și principalul centru financiar al țării. Zborul direct cu avionul între București și Tel Aviv durează două ore și jumătate. Tel Aviv este un oraș al petrecerilor, despre care se spune că ”nu doarme niciodată”. Plajele mediteraneene sunt printre cele mai bune din lume, iar orașul are și câteva muzee de top, între care Beth Hatefulsoth, care prezintă persecuțiile făcute de-a lungul istoriei asupra evreilor. Aici se află și Opera Națională și Orchestra Filarmonică.

Marea Moartă. Este aproape de zece ori mai sărată ca orice ocean, conținutul de sare al apei fiind de 33%. Este și motivul pentru care organismele acvatice nu pot supraviețui aici. Trebuie neapărat să petreceți măcar câteva ore aici. După ce a pierdut o treime din suprafața sa, Marea Moartă e amenințată cu dispariția, estimată pentru mijlocul secolului al XXI-lea.

Aflată la 400 de metri sub nivelul mării, este cea mai joasă formă de relief din lume. De mii de ani, sărurile și mineralele din această apă se folosesc pentru producerea unor cosmetice speciale. Apa și nămolul din Marea Moartă au proprietăți terapeutice și sunt folosite pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii și reumatismului. În drum spre Marea Moartă, puteți vizita si Fabrica Ahava, una dintre cele mai cunoscute unități de profil din lumea cosmeticelor.

Creștinii trebuie neapărat să ajungă și pe Valea Iordanului, locul de botez al lui Iisus Hristos. Râul Iordan se află la granița dintre Israel și Iordania, iar comercianții vând cămăși lungi personalizate cu numele pelerinilor, care costă în jur de 8 dolari, dar nu sunt strict necesare pentru a intra în apa Iordanului.

Haifa este al treilea oraș ca mărime din Israel și se află la Marea Mediterană. Cea mai mare atracție turistică a sa este Baha’i World Center, care include templul Bab și frumoasele grădini Baha’i. Orașul este port și oferă numeroase posibilități de petrecere a timpului. Printre alte obiective de interes se numără Muzeul Israelian al Științei, Tehnologiei și Spațiului, asaltat de vizitatori din întreaga lume. Haifa are și câteva plaje frumoase, fiind un loc căutat inclusiv de către surferi.

Nazareth este cel mai mare oraș din Galileea, cunoscut drept capitala arabă a țării, deoarece majoritatea locuitorilor lui sunt cetățeni israelieni de religie arabă. Centrul vechi adăpostește Biserica Bunei Vestiri, cea mai mare biserică catolică din Orientul Mijlociu. Fă-ți timp pentru a te plimba pe străzile pitorești și pentru a merge în colorata piață locală. Localitatea este loc de pelerinaj pentru creștini. Potrivit Bibliei, a fost locul în care Iosif și Maria l-au crescut pe Iisus. Este, totodată, orașul în care Îngerul Gabriel a apărut pentru a-i spune Sfintei Fecioare că urmează să-i dea naștere lui Iisus.

Caesarea este un oraș nou, cu un aspect modern și care oferă inclusiv posibilitatea de a face plajă, de a juca golf sau de a lua parte la festivalul de jazz care se desfășoara aici în fiecare an. A fost fondat de Irod cel Mare, în onoarea lui Cezar Augustul, care i-a dăruit orașul. În 1952, Caesarea a devenit unicul oraș din Israel guvernat de o corporație privată. În parcul de antichități vei găsi ruinele construcțiilor făcute pe timpul lui Irod, iar vestigiile sunt prezente la tot pasul pe măsură ce înaintezi în centrul vechi.

Marea Galileei (sau Galileea) este un lac de apă dulce cu o circumferință de circa 53 km, aflat la 215 metri sub nivelul mării, fiind pe locul doi în lume, după Marea Moartă. Creștinii vin aici să vadă unde se află locul în care Iisus a mers pe apă. De asemenea, puteți încerca și o croazieră pe Marea Galileii.

Eilat e un oraș antic în Marea Roșie, care servește ca port încă din vremea Regelui Solomon, fiind cea mai sudică localitate din Israel. Aici găsiți unele dintre cele mai bune locuri pentru scufundări, datorită barierei de corali din larg. Alte atracții includ Orașul Regelui, un parc tematic high-tech bazat pe povești din Biblie, o zonă de observare a păsărilor, dar și Parcul Timna Valley, unde se află stâlpii lui Solomon și cea mai veche mină de cupru din lume.

Păstraţi bani pentru bacşiş

Un alt sfat de care ar trebui să țineți cont în timpul unui circuit in Israel: ca monedă, este de preferat să mergeţi în Israel cu dolari, astfel veți face cumpărături mai uşor şi la un preţ mai bun. În anumite magazine, puteţi cumpăra diverse lucruri chiar şi cu lei româneşti. Bacşişurile reprezintă, de asemenea, o sursă importantă de venit pentru şoferi, hamali şi ghizi, iar serviciile oferite de aceștia se plătesc la faţa locului.

Dacă îți dorești să mergi într-un circuit in Israel, vezi AICI oferta Christian Tour.

Autor: ALINA OPREA