Ghid de călătorie: Descoperă Turda și împrejurimile sale

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Romania » Ghid de călătorie: Descoperă Turda și împrejurimile sale

 

Aflat la poalele Munților Apuseni, Turda are o istorie impresionantă și oferă numeroase obiective de vizitat. Aceasta a fost fondată ca o așezare dacă, sub numele de Turdava, iar ulterior a fost cucerită de romani și redenumită Potaissa.

În prezent, municipiul este apreciat de turiștii din diverse colțuri ale lumii și, deși doar câteva dintre frumusețile sale sunt foarte cunoscute, adevărul este că acesta are mult mai multe de oferit.

shutterstock_318108119

Centrul Medieval

Orice călătorie în Turda ar trebui să înceapă chiar din Centrul Medieval, un loc impresionant. Aici vei admira clădiri baroce și maghiare de o frumusețe fermecătoare și te vei simți ca într-o călătorie în trecut.

Printre cele mai frumoase clădiri se află și cea a Primăriei, care are o arhitectură aparte. În interiorul acesteia poți vizita sala elegantă de ședințe, amplasată în centrul clădirii, birourile centrale, arhiva și registratura. Vei fi fascinat să descoperi piese de mobilier și sobe care datează din anul 1920.

Nu rata nici Muzeul de Istorie, unde poți vizita Lapidarul Roman, Epoca Migrațiilor, Perioada Medievală și Modernă și Expoziția de Arheologie, care urmează să fie lansată curând.

Salina Turda

shutterstock_480047782

Acest obiectiv turistic absolut impresionant a fost reintrodus în circuitul turistic în anul 2010, fiind totodată un important centru de tratament și recuperare. Numeroși turiști vin aici nu doar pentru a admira frumusețea salinei, ci și pentru a beneficia de remediul natural contra afecțiunilor respiratorii.

În Mina Rudolf și Mina Terezia sunt amenajate piste de golf, mese de biliard, teren sintetic de fotbal, volei sau handbal, locuri de joacă pentru copii, bowling și un amfiteatru cu 200 de locuri, care beneficiază de scaune încălzite. De asemenea, nu rata priveliștea superbă de care vei avea parte dacă urci în roata uriașă, cu șase gondole.

În Mina Terezia există chiar și un lac, format în urma înfiltrării precipitațiilor de la suprafață. În mijlocul acestuia se află o insuliță de unde poți închiria bărci pentru plimbări line. Fie că vrei să închiriezi o bărcuță, fie că nu, nu rata aceasta insuliță, deoarece îți oferă o priveliște de nedescris asupra salinei.

 

Castrul de la Potaissa

Potaissa Castra of 5th Roman Legion

Pe Valea Arieșului, lângă vechiul oraș Potaissa, se află cel mai mare castru militar din Dacia romană. Acesta a fost ridicat de marii arhitecți militari ai timpului și în realizarea lui s-au respectat toate regulile artei fortificațiilor.

Orașul Potaissa a cunoscut o dezvoltare începând cu anii 167 – 168, atunci când s-a început construirea castrului, de către legiunea a  V-a Macedonica. Astăzi, platoul pe care se află acesta poartă numele de Dealul Cetății, iar în trecut a adăpostit în jur de 5.000 de soldați de elită.

În zona de vest a castrului au fost construite termele, unde soldații din Legiunea a V-a Macedonica își tratau diferitele afecțiuni reumatice. Una dintre regulile impuse aici era aceea ca femeile să își facă baie aici dimineața, iar bărbații după-amiaza.

În interior au fost construite 64 de cazarmi în care locuiau soldații, iar acestea aveau și câte o cameră pentru arme, unde se găseau săbiile, scuturile și toate celelalte elemente de care avea nevoie un soldat pentru a pleca la război.

Vei fi fascinat să afli că în centrul castrului se afla o basilica legiones, unde soldații îl venerau pe zeul oriental Mitras, considerat a fi unul dintre protectorii armatei romane.

Cheile Turzii

shutterstock_503645602

Fiind o rezervație naturală protejată de UNESCO, Cheile Turzii este, cu siguranță, una dintre cele mai impresionante atracțiii din municipiul Turda. Acestea reprezintă un defileu făcut de Valea Arieșului în Munții Trascău, care s-a format prin erodarea rocilor de calcar de către râul Hasdade.

Învecinată cu alte trasee turistice precum Cheile Borzești, Cheile Turului sau Cascada Ciucaș, această destinație deosebită este una dintre cele mai bune zone de alpinism din România. Ea se întinde pe o suprafață de peste 1.350 de metri, având o înălțime de 200 de metri.

Pregătește-te să rămâi impresionat de relieful carstic sălbatic, unde se găsesc 1.000 de specii de plante și animale.

Admiră și tu toate frumusețile municipiului Turda și descoperă tot ceea ce are de oferit! Te invităm pe helloromania.eu pentru a-ți rezerva din timp hotelul ideal, la cele mai bune prețuri.

Autor: Nicoleta Ungureanu