Parlamentul Ungariei, Budapesta

Revelion cu ștaif la Budapesta

Prima pagină » Articole » Revelion cu ștaif la Budapesta

Dacă închideți ochii și ascultați Rapsodia Ungară compusă de Franz Liszt, vă puteți lesne imagina că sunteți legănați de apele Dunării în una dintre cele mai frumoase capitale europene. Visul poate fi transpus în realitate: alegeți să petreceți #RevelionulinBudapesta, orașul prin inima căruia trece fluviul ce a inspirat atât de mulți compozitori, scriitori, poeți, artiști.

Se spune că nicăieri Dunărea nu e mai frumoasă ca la Budapesta. Vă puteți convinge singuri de acest lucru: faceți o plimbare pe jos sau alegeți o croazieră pe Dunăre pentru a admira arhitectura fascinantă a clădirilor înșirate pe maluri precum mărgăritarele. Fără drept de apel, cea mai frumoasă construcție este Palatul Parlamentului, o bijuterie arhitectonică în stil baroc, ce concurează la frumusețe cu Westminster din Londra.

Palatul Parlamentului, Budapesta, Ungaria

Palatul Parlamentului, Budapesta, Ungaria

Cu siguranță, privirea vi se va opri și asupra Podului cu Lanțuri, unul dintre cele mai frumoase poduri peste Dunăre, care face legătura între Buda și Pesta. Realizat de un inginer englez, structura are multe în comun cu un pod construit peste Tamisa. La data inaugurării, era unul dintre cele mai lungi din lume.

Podul cu Lanturi, Budapesta, Ungaria

Podul cu Lanturi, Budapesta, Ungaria

Pe celălalt mal al Dunării, lăsați-vă cuprinși de atmosfera medievală la Castelul Buda, ce datează din secolul al XVIII-lea, sau pășiți pe urmele vechilor pescari maghiari în Bastionul Pescarilor; cele șapte turnuri ale bastionului oferă o panoramă minunată asupra Dunării și asupra insulei Margareta.

Bastionul Pescarilor, Budapesta, Ungaria

Bastionul Pescarilor, Budapesta, Ungaria

Bucurați-vă de câteva ore de relaxare în unul dintre numeroasele centre de spa din oraș. Budapesta este supranumită capitala apelor termale și își merită pe deplin renumele.

Pentru că perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre cele mai agitate din an, intrați în ritmul acestui oraș vibrant, animat, îmbrăcat în straie de sărbătoare. Și luați seama la superstiții! În noaptea dintre ani, vecinii noștri respectă cu sfințenie câteva obiceiuri și tradiții pentru a se asigura că vor avea noroc, sănătate, fericire, belșug și dragoste. Nu neapărat în această ordine. 🙂

Se zice că în noaptea în care anii se întrepătrund trebuie să faci mult zgomot pentru a alunga spiritele rele. Ca turist, nu există metodă mai bună decât aceea de a te alătura petrecăreților care se revarsă pe străzile orașului. Revelionul este celebrat pe tot cuprinsul Ungariei prin petreceri stradale și nelipsitele focuri de artificii.

Tot în Ungaria se zice că dacă vrei să plesnești de sănătate tot anul, trebuie să-ți speli fața cu apă rece, în care ai pus un măr roșu; fructul le va împrumuta obrajilor din culoarea sa.

Tot pentru belșug și sănătate, ar fi bine ca de Revelion să nu vă lipsească de pe masă carnea de porc, fie că e piftie, ruladă sau friptură, pentru că porcul este… simbolul progresului.

Și nu în ultimul rând, nu uitați să numărați secundele care vă despart de un an nou, unul cu siguranță mai bun.

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…

BÚÉK (La mulți ani!) tuturor!

 

Autor: Raluca Hatmanu