Lacul Sfanta Ana

O oază de relaxare cu parfum elvețian în inima Carpaților: Băile Tușnad

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Alte tari » O oază de relaxare cu parfum elvețian în inima Carpaților: Băile Tușnad

Lacul Sfanta Ana

În mijlocul unor păduri de mesteceni și brazi, în inima Carpaților, te așteaptă “mica Elveție” – Băile Tușnad, nume primit datorită clădirilor construite în stil elvețian, încadrate într-un spațiu muntos. Băile Tușnad se află la o altitudine de 650 m, în cheile Oltului, pe vârful Stânca Șoimilor, la sud de Depresiunea Ciuc, între munții Harghita și Bodoc, fiind cea mai mică stațiune balneară din țară.

De îndată ce vei păși pe acest tărâm cu ape miraculoase, vei găsi un decor de poveste creionat cu lacuri, izvoare, cetăți, biserici catolice și ortodoxe, poteci de munte, păduri bogate, locuri de pescuit, schi (în sezonul de iarnă) și zone de tratament sau relaxare.

După ce te-ai cazat, pornește într-o mică drumeție spre Turnul Apor, o construcție pitorească ce-ți va oferi o panoramă deosebită cu Băile Tușnad. În drum spre turn te poți răcori cu apă proaspătă, bogată în minerale, de la unul dintre cele două izvoare pe care le vei întâlni.

Împrejurimile lacului Ciucaș sunt potrivite pentru promenadă, aici existând inclusiv un restaurant și posibilitatea de a închiria hidrobiciclete. După ce te-ai relaxat puțin, pornește apoi într-o aventură de cel puțin o zi și vizitează obiectivele de o reală frumusețe incluse în: Situl Natura 2000 Tinovul Mohos – Lacul Sfânta Ana.

Urcă la 946 m altitudine, în vârful Ciomatu din masivul Puciosu, pentru a admira o raritate a naturii, singurul lac format într-un crater vulcanic din Europa Centrală și de Est: Lacul Sfânta Ana. Te poți încumeta la o bălăceală dacă temperaturile permit, pentru că lacul nu este foarte adânc (7 m), iar apa este foarte limpede, datorită alimentării exclusiv din precipitații.

Baile Tusnad

Înainte de a ajunge la lacul Sfânta Ana, poți vizita și Tinovul Mohos (doar contra-cost, cu ghid), un vulcan acoperit cu apă, mușchi și arbori pitici, o mlaștină (tinov) cu sol sărac în minerale și substanțe nutritive, cu un farmec molipsitor. Turbăria este declarată monument al naturii datorită speciilor de plante care se găsesc aici: tufe de rozmarin ruginiu, afine, planta insectivoră numită „Roua Cerului”, trestia de câmp, răchita.

Ruinele cetății Balvanyos te așteaptă semețe la 1056 m altitudine, langă Băile Balvanyos. Este cea mai veche cetate a secuilor atestată din secolul al XIII-lea. Aflate pe versantul sudic al munților Bodoc, Băile Balvanyos oferă condiții excelente de odihnă și tratament, datorită izvoarelor minerale și a emanațiilor post vulcanice.

Și pentru că am pornit pe un trend ascendent, urcă și pe muntele Pilișca, pentru a vedea ruinele cetății Stânca Șoimilor. Se spune că în zidurile cetății erau bârloguri în care se prindeau și trimiteau ca arendă turcilor, șoimi de vânătoare. În apropiere vei găsi un alt obiectiv interesant, cimitirul păsărilor – galeria unei mine sulfurice în care s-a acumulat bioxid de carbon, după surpare.

Nu putem neglija să-ți propunem și alte activități și atracții ale Băilor Tușnad. Dacă ești iubitor de rafting și pescuit, ai posibilitatea de a vedea sau prinde păstrăvi pe râul Olt. Pentru cicloturism îți recomandăm să pornești pe un traseu presărat cu poienițe și poteci de pădure minunate de 10 km, din Tușnadul Nou spre Bixad.

Iar dacă alegi stațiunea iarna poți să schiezi sau să te bucuri de tratamentele Spa. Relaxează-te alegând câteva ședințe de tratament, indicate în afecțiuni cardiovasculare, reumatismale și chiar boli de piele. Atestate încă din secolul XIII, Băile Tușnad au 44 de izvoare naturale, dar numai 6 sunt exploatate în prezent, cele mai cunoscute și frecventate de turiști fiind: : Apor, Ileana, Mikes si Stanescu.

Alege să-ți petreci sărbătorile de iarnă într-un mod inedit, cu tratamente Spa, băi termale, într-un decor de vis, la Băile Tușnad. Află detalii AICI.

Autor: Loredana Ciubuc