Moldova, un ținut de poveste

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Romania » Moldova, un ținut de poveste


Când spui Moldova, te gândești la farmecul nesfârșit al naturii, podgorii, la oameni care păstrează obiceiuri arhaice, la biserici cu moaște sfinte, unde mii de pelerini ajung anual. Dacă nu ai vizitat până acum acest ținut de poveste, programează-ți o vacanță de câteva zile pe meleagurile moldovenești pentru a fi sigur că nu ratezi nimic din atracțiile principale.

Pentru început îți recomandăm o oprire la spectaculoasele Chei ale Bicazului și Lacul Roșu, cel mai mare lac natural montan din România, situat la poalele Munților Hășmașu Mare. Cu siguranță îți vei pregăti aparatul de fotografiat pentru a surprinde frumusețea peisajelor.

Amintește-ți de năzdrăvăniile din copilărie ale marelui povestitor român Ion Creangă, poposind în Humulești, județul Neamț. Aici vei găsi Muzeul Memorial Ion Creangă, o căsuță veche păstrată cu grijă, în interiorul căreia încă domneṣte farmecul copilăriei.

Oprește-te la surprinzătorul Muzeu Neculai Popa din Târpești și pornește spre unele dintre cele mai vechi și impunătoare mănăstiri din Moldova – Agapia, Văratec, Neamț, Sihăstria, Secu, îngrijite cu multă dragoste de măicuțe și călugări.

Vizitați mănăstirile pictate din Bucovina, incluse în patrimoniul UNESCO, pentru unicitatea lor: Moldovița, Sucevița, Putna și Dragomirna. Pe traseu te poți opri în Marginea, la un atelier de ceramică neagră, pentru a vedea ultimii olari tradiționali în acțiune și la Chilia lui Daniil Sihastru din apropierea satului Putna.


Nu rata un tur al orașului Iași, locul unde s-a realizat Unirea Principatelor Române și unde se găsesc:  prima universitate din țară (Universitatea Al. Ioan Cuza), primul muzeu memorial literar (Bojdeuca lui Creangă), cel mai vechi teatru (Teatrul Național Vasile Alecsandri) și prima gradină botanică (Grădina Botanică Anastasie Fătu). Piețele largi, arhitectura superbă, muzeele cu exponate de mare valoare și viața universitară animată, au transformat acest vechi oraș într-una dintre cele mai atractive destinații turistice din România.

Demne de toată admirația vă așteaptă două palate minunate din împrejurimile Iașiului. Lasă-te sedus de atmosfera secolului XIX din interiorul Palatului Cuza de la Ruginoasa, unde o hologramă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, vorbindu-le românilor surprinde vizitatorii în palat. Iar Castelul Sturdza de la Miclăușeni te va surprinde cu decorațiunile neogotice exterioare unice în România și picturile interioare în stil Art Nouveau. Parcul de la Miclăuşeni este cel mai mare parc dendrologic privat, cu o suprafaţă de 30 ha. O data, pe moșia palatului se cultivau citrice și plante exotice, parcul era cândva împânzit de palmieri, iar în interiorul palatului te puteai răsfăța într-o saună.


Moldova este o regiune care merită vizitată pe îndelete. Ca să te convingi îți recomandăm programul Senior Voyage, Moldova și mănăstirile pictate, o excursie de 5 zile, cazare la hotel de 4*, transport cu autocarul, mic dejun și cină incluse, de la 169 €/pers. Află cum rezervi aici.

Autor: Loredana Ciubuc