“Banatu’ îi fruncea!” O excursie de 5 zile te va convinge

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Romania » “Banatu’ îi fruncea!” O excursie de 5 zile te va convinge

Te invităm într-o călătorie în vestul României, acolo unde Dunărea udă pământul vechi de secole, iar mâna omului s-a împletit armonios cu cea a naturii pentru a înnobila frumosul Banat. Descoperă locurile de poveste din ținutul Banatului în vacanțele tale și împărtășește experiențele cu noi!

Cascada Bigar

Cascada Bigar

Când ajungi în Dubova, plimbă-te cu barca prin cel mai lung defileu natural din Europa – defileul Dunării, acolo unde apa este forțată să treacă printre munți, formând Cazanele Mari și Mici. Vegetația mediteraneană se cațără printre crăpăturile stâncilor prăpăstioase ale Cazanelor Dunării, care ajung până la 250 m deasupra fluviului.

Oprește-te apoi pentru a admira faimosul Cap al lui Decebal (Decebalus Rex), cea mai mare sculptură în piatră din Europa, Tabula Traiana de pe malul sârbesc – monument ridicat de Traian pentru comemorarea victoriilor romane împotriva dacilor, Manastirea Mraconia și Grota Veterani.

La Băile Herculane te așteaptă edificii elegante din perioada habsburgică. Numele stațiunii se leagă de o legendă cu Hercule, care, rănit în lupta cu Hidra și-ar fi vindecat trupul în apele de aici. În secolul al XIX-lea, stațiunea era considerată ca fiind cea mai frumoasă din Europa.

Aflate în Caraș-Severin, Cheile Nerei se remarcă prin unicitatea peisajelor pe care natura le-a țesut spre încântarea celor care le străbat. Mulți turiști vin aici pentru a face rafting, cățărări, drumeții montane sau pentru a se poza cu faimoasa cascadă Bigăr. Cunoscută în întreaga lume, cascada se află pe locul întâi, în topul celor „mai unice cascade din lume” realizat de cei de la The World Geography. Pe lângă formele de basm care au consacrat-o și situarea ei exact pe paralela 45 îi dă unicitate.

Pornește într-o călătorie cu trenul, între Oravița și Anina, pe cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei și fotografiază peisajele superbe de pe traseu. În Oravița poți vizita cel mai vechi teatru din România, a cărei construcție arhitecturală în stil baroc, redă la scară mai mică teatrul din Viena.

La poalele Munţilor Almăjului vei găsi Parcul Mulinologic Rudăria, un complex de mori de apă, aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Alături de Clisura Dunării, vizitează Timișoara, locul de unde a pornit Revoluția din 1989 și unul dintre cele mai mari și mai frumoase orașe din România. Timișoara este primul oraș din România cu canal navigabil și cel dintâi din Europa în care s-a introdus iluminatul stradal, precum și unul dintre primele din lume cu tramvaie trase de cai.

Iar dacă ești pasionat de istoria străveche, o vizită în Drobeta Turnu-Severin este alegerea perfectă. Orașul are origini străvechi, fiind întemeiat de daci, pe Dunăre, acum peste 2000 de ani. Cuceritorii romani au marcat teritoriul cucerit prin piciorul Podului lui Traian, construit peste Dunăre de către arhitectul Apollodor din Damasc între 103–105 d.Hr. Două cioturi din impunătorul edificiu sunt încă vizibile din incinta Muzeului Porțile de Fier. În jurul muzeului pot fi văzute ruinele băilor romane și ale castrului ridicat de cuceritori pentru apărarea podului peste Dunăre.

Timisoara, Piata Unirii

Timisoara, Piata Unirii

Porțile de Fier. Defileul avea în trecut o faimă îngrozitoare, din cauza cataractelor, vâltorilor și bancurilor care îngreunau și restricționau navigația. Însă odată cu ridicarea celui mai mare baraj hidroenergetic din Europa, fluviul a fost pe deplin îmblânzit. Deși a redus debitul maxim al Dunării, barajul a scufundat și două locuri deosebite – insula Ada Kaleh și Orșova Veche, astăzi văzându-se un mic colțișor din paradisul pierdut.

Gustă din farmecul nesfârșit al Banatului, alegând programul Senior Voyage: Banatul și Clisura Dunării – 4 nopți cazare la o pensiune de 3*, mic dejun și cină, transport autocar/microbuz modern, ghid însoțitor, de la 169 €/persoană. Mai multe detalii despre excursie găsiți aici.

Autor: Loredana Ciubuc