Ponturi despre Praga

Prima pagină » Articole » Ponturi despre Praga

Cehia, țara încântătoare care ademenește milioane de turiști anual cu istoria și monumentele incredibile, se întinde mândră în inima Europei. Centrul istoric și cultural al țării se concentrează la Praga, capitala sa. Amprentele trecutului agitat al orașului se împart în trei teritorii istorice însemnate: Boemia, Moravia și Silezia Sudetină. Plimbăile pe străduțele elegante dintre clădirile cochete și vizitele la numeroasele muzee și monumente îți vor asigura o vacanță de vis, însă pentru a înțelege mai bine orașul și poporul ceh, iată câteva ponturi interesante.

 Foto: Prague Guide

  1. Castelul din Praga ocupă cel mai mare teritoriu din lume. Casa regelui ceh, a președintelșui și chiar a împăratului roma, castelul și numeroasele sale grădini ocupă o suprafață uluitoare de 72843.4 metri pătrați. De asemenea, castelul a intrat în Cartea Recordurilor cu titlul de cel mai mare castel din lume.
  2. Cehia este înconjurată aproape în întregime de munți. Cu excepția zonei de Sud, spre Austria, munții marchează o graniță naturală cu Germania și Polonia.
  3. Fabricarea aurului era foarte populară aici în evul mediu. Știința alchimiei, transformarea mineralelor în aur, era foarte practicată de populația de elită din Praga.
  4. Celebra rasă de cai Kladbury este considerată o operă de artă vie și se află pe lista patrimoniului cultural de sub protecția UNESCO.
  5. Iubitorii dulciurilor vor fi încântați să afle că în orășelul ceh Dacice au fost inventate cuburile de zahăr în anul 1841.
  6. Cehii au făcut progrese mari și în medicină. Doctorul Jan Jansky a fost primul care a împărțit sângele în cele patru grupe sangvine, în anul 1907.
  7. Cehii sunt cei mai mari consumatori de bere, însă tot aici au avut lol și primele măsuri pentru a remedia dependeța de alcool. Prima clinică pentru dezintoxicare alcoolică a fost deschisă în 1951, de doctorul Jaroslav Skala, cehul care a făcut primul pas spre tratamentele care există în ziua de astăzi.
  8. Și condițiile de spitalizare sunt superioare în Cehia. În prezent, spitalele de aici au cele mai multe paturi față de cele asigurate în celelalte țări din Europa.
  9. Universitatea Charles din Praga este cea mai veche universitate din Europa de Est și una dintre cele mai vechi din lume, fiind fondată în 1348. De asemenea, sondajele a arătat că aceasta este și cea mai prestigioasă universitate.
  10. Țara găzduiește peste 2000 de castele și ruine, fiind a treia, după Berlgia și Franța, cu un număr atât de mare de monumente.

 Foto: onlyrooms

Oferta Christian Tour

Fă un circuit Praga – Viena – Castelele Boemiei, de 8 zile, la prețuri începând de la 269 de euro de persoană. Beneficiezi de transport cu autocar modern cu climatizare, clasificat 2- 4 stele, 7 cazări cu mic dejun în hoteluri de 3- 4 stele, vizitele cuprinse în program și ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu. Detalii aici.