Orientează-te în bazarurile din Iran!

Prima pagină » Articole » Orientează-te în bazarurile din Iran!

Cât de priceput ești la negocieri? În Iran, poți vizita cele mai frumoase bazaruri. Te vei distra și te vei și alege cu câteva suveniruri foarte frumoase, la prețuri mici. Bazaruri iraniene sau persane sunt printre cele mai vechi structuri din țară, formate inițial ca lanțuri de magazine la baza cursului râurilor sau a pârâielor din orașe. Cu timpul, acestea au fost acoperite și restaurate sub forma pe care o au azi în aproape fiecare oraș vechi. Află cum te poți orienta prin labirintul de magazine.

 Foto: irantravelingcenter.com

În general, un bazar conține un set mare de magazine, cu pasaje și coridoare. Pentru a satisface gusturile tuturor, în același complex poți gasi băi, școli și moschee, pe care să le vizitezi după ce te-ai săturat de cumpărături.

Vacarmul, agitația și îmbulzeala sunt la ordinea zilei atunci când ajungi într-un astfel de loc. Nu e deloc greu să te pierzi sau să amețești. Negustorii vor încerca cu siguranță să te păcălească într-un fel sau altul iar alții chiar vor atenta la portofelul tău. Tocmai de aceea, este foarte important sa te orintezi când ajungi în bazaruri, sa fii hotărât și, bineînțeles, să te distrezi. Fie că ajungi într-un bazar sezonal, săptămânal sau unul de zi cu zi, trebuie sa te orientezi printre tarabe.

De regulă, oamenii „din aceeași breaslă”, care oferă aceleași categorii de produse, își așază tarabele în același loc, pentru a preveni confuzii și a forma colaborări benefice. Astfel, dacă ești în căutarea unui lucru anume, îți poți analiza opțiunile fără a te plimba dintr-un colț în altul, într-o goană disperată. În plus, aici ai ocazia de a întâlni tot felul de oameni: comercianți, distributori, brokeri, portari sau chiar persoane care se ocupă cu schimbul de valută. Ei sunt, de obicei, oameni fără studii superioare, aparținând unei clase sociale de mijloc sau joasă. Așteaptă-te să întâlnești animatori, vânzători de ceai sau persoane în costume viu colorate, care îți vor lăsa senzația că te afli la un festival tradițional.

Această diversitate apare pentru că bazarurile jucau un rol cheie în economia țării acum sute de ani și, cu toate că importanța lor a scăzut considerabil, fac mare vâlvă printre turiștii în căutare de chilipiruri la acest festival al cumpărăturilor.

Oferta Christian Tour

Fă un circuit exotic în Iran în această toamnă!Petrece 16 zile admirând cele mai frumoase locuri din țară la prețuri începand de la 1790 €/pers. Beneficiezi de 15 căzari la hotel de patru stele, transport cu avionul, transferuri, taxele de intrare la obiective, ghizi locali și conducător de grup român. Detalii pe site.

De Teodora Lozan