Muntenegru – mica bijuterie a Adriaticii

Prima pagină » Articole » Muntenegru – mica bijuterie a Adriaticii

Pe drumul de coastă, în timp ce conduci spre Golful Kotor, admiri ruinele clădirilor veneţiene gotice, care se oglindesc în Marea Adriatică şi mai că îţi vine să cobori pentru o porţie de aer proaspăt. În contrast cu vecina Croaţia care a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, în Muntenegru, lipsa de dezvoltare a contribuit la menţinerea frumuseţii naturale, a culturii şi a prieteniei locuitorilor faţă de vizitatori. Marile companii hoteliere au intuit potenţialul acestui loc şi au început să recondiţioneze clădirile vechi, pentru a oferi vizitatorilor adevărate castele de poveşti, înconjurate de vegetaţie mediteraneeană şi amplasate pe coline cu vedere la mare.

Insuliţele din golful Kotor 

Stând pe golf, oraşul fortificat Kotor este un important port mediteraneean încă din epoca romană. Cum rătăceşti pe străzile înguste pietonale, vei descoperi pieţe îmbrăcate în marmură şi mărginite de de clădiri medievale şi renascentiste, care amintesc de Dubrovnik înainte de a fi fost descoperit de către turişti. În căldura de zilei, atunci când toată lumea se bucură de siestă, descoperă oraşul vechi şi bogăţiile sale arhitecturale de la palatele Pima şi Drago, la Turnul cu Ceas şi Catedrala Sf. Trifon. În spatele catedralei, ziduri de apărare, de aproape trei mile lungime şerpuiesc pe dealul stâncos până la cetatea Sf. Ivan. Ai de urcat 1000 de trepte până aici, dar te recompensează cu o privelişte de vis asupra întregului Golf Kotor. Şi dacă tot ai ajuns până aici cu bărcuţa vizitează cele două insuliţe din mijlocul golfului: cea din dreapta este artificială, numită şi insula Maicii împietrite, are o biserică foarte frumoasă din piatră şi insula Sf. Gheorghe, care se mândreşte cu o biserică şi mai veche.

 

Atracţiile ciudate în Podgorica


În doar două ore de condus, poţi înlocui schiul pe apă cu schiul pe zăpadă şi te destinzi pe malul lacului Skadar care, alături de însorita Vale a Zetăi, o adevarată grădina a raiului. Nu e de mirare ca un asemenea loc dă şi un vin de prima calitate, deosebit de tămăduitor şi cunoscuta ţuică de struguri ‘lozovaca’ sau ‘apa vieţii’, cum i se mai spune. Cu o mâna de atracţii ciudate, mii de studenţi, o scenă de noapte plină de viaţă şi hoteluri decente, Podgorica este tare animată atunci când frumoasele oraşe de coastă din Balcani se scufunda în somn. Mai întâi îşi uimeşte oaspeţii cu Biserica catolică Sfânta Inimă a lui Iisus, o clădire îndrăzneaţă care arată ca o navă. Faţada nu a fost niciodată terminată, aşa că arată întocmai ca o fabrică dezafectată. În interior, un ingenios turn de 25 de metri aduce lumina asupra altarului principal.

  Foto: Continental Traveller

Oferta Christian Tour

Fă un sejur de 8 zile în Muntenegro, în Ulcinj, la prețuri începând de la 119 euro/pers. Ai parte de 7 nopți de cazare la vila Bonita, situată la aproximativ 250m de centrul stațiunii. Detalii aici

De Steluța Năstase