Mexic, tărâm cu tradiție veche…

Prima pagină » Articole » Mexic, tărâm cu tradiție veche…

Clima e perfectă. Nu degeaba Cuernavaca, situată nu departe, unde se află reşedinţa de vară a aztecilor, apoi a conchistadorilor şi pe rând a tuturor celor care au condus ţara, e numită oraşul eternei primăveri.  25 de grade este temperatura medie anuală… Clima aduce după sine o varietate de legume şi fructe de-a lungul întregului an.

Cât despre oamenii de aici, putem spune un singur lucru- sunt calzi: de cum te cunosc îţi spun “mi casa es tu casa”, dar lucrurile se opresc aici. Amabilitatea e doar de faţadă! La un mexican prietenia se sudează după multă vreme… Atitudinea lor se explică prin faptul că toți cei care au venit aici, în această țară, au venit numai să ia ceva, foarte puțini au dăruit… Tocmai de aceea un mexican care la început ar putea părea extrem de ospitalier, nu e tocmai așa…


Bucătăria mexicană este exotică, iar felurile de mâncare gătite în această țară sunt mai mult decât apetisante. Este foarte important să cunoști câte ceva din meniurile mexicane pentru a te familiariza cu mâncarea iute și cu cea în care nu există chilli. Specificul mâncărurilor din Mexic este dat în mare măsură și de clima din Mexic. Pentru că este foarte cald, e bine ca  mâncărurile să fie preparate rapid și servite cât mai repede, pentru a fi apreciate la adevarata lor valoare. Nu lipsesc porumbul, brânzeturile, roșiile, cartofii, puiul, peștele și foarte rar porcul.

Tortilla – un fel de lipii din făină sau cartofi care însoțesc toate felurile de mâncare mexicană
quesadillas – tortillas umplute cu diverse legume, pui si dressinguri
fajitas de pui/vita – carne de pui/vita la gratar garnisita cu legume si sosuri marinate pe baza de bere, vin sau otet
buritto – tortillas garnisite cu carnati mexicani, fasole boabe si dressinguri

Ce e devăzut în Mexic

Piramida „El Castillo”, aflata in centrul sitului arheologic Chichen Itza, a fost votata ca facand parte dintre cele sapte noi minuni ale lumii. Daca ajungeti la Chichen Itza dis de dimineata, inainte ca situl sa se deschida spre vizitare, va veti putea bucura de un spectacol uimitor: ceata dispare treptat, iar din spatele ei piramida incepe sa prinda forma.

Peșterile sacre Balankanche.
Se află la patru kilometri de situl arheologic Chichen. În 1959, un ghid local a descoperit in interiorul pesterii un perete fals care ascundea un intreg complex de pesteri. Astfel au fost scoase la iveala vase de lut, bijuterii si alte tipuri de obiecte datand din perioada precolumbiana. Dupa ce au fost studiate de specialisti, ele au fost inapoiate locului in care astazi gasiti un adevarat muzeu subteran.

Ziua morților în Mexic

In primele doua zile ale lunii decembrie, in Mexic si nu numai, se sarbatoreste „Dia de Muertos”. Familia și prietenii celor decedați se strâng și se roagă pentru cei disparuți dintre ei.  Obișnuiesc să construiască altare în onoarea celor decedați folosind cranii de zahâr,  flori de gîlbenele multă  băutura si mâncărurile preferate ale răposatului, altare pe care le duc in cimitir ca daruri.

La Quebrada este stanca din Acapulco, locul unde se fac salturi extreme în Oceanul Pacific

Oare  cum e să plonjezi de la 45 de metri înălțime direct în ocean de pe stânca La Quebrada? Pe lângă curaj ai nevoie și de experiența care să-ți spună când e momentul potrivit să sari, altfel te poți răni sau poți să mori.

Oferta de vacanță în Mexic, agen’ia ChristianTour
Hotel Grand Sirenis Riviera Maya de 5*, de la 975 de euro de persoană, 7 nopți de cazare, cu mic dejun inclus, plecare cu avionul din Madris- Spania. Mai multe detalii pe www.christiantour.ro, te. 021.270.00.99

M.R.