Maroc, ţara contrastelor

Prima pagină » Articole » Maroc, ţara contrastelor

Casablanca, oraşul fascinant cu bulevarde largi şi bijuterii arhitecturale în stil maur, se dezvăluie turiştilor într-un decor mediteranean pe coasta Atlanticului.

Tărâmul învăluit în parfumul condimentelor şi animat de medinele medivale pune simţurile în mişcare. Ţara este o călătorie pe covorul fermectat din Sahara mistuitoare în Munţii Atlas glazuraţi cu zăpadă; din medina Marrakech mereu aglomerată în serenicul oraş Fez. Este un loc unde spiritualitatea se remarcă cu prima chemare la rugăciune, iar oraşele sunt labirinturi care vă îmbie să le străbateţi cu ajutorul măgăruşilor. Aveţi nevoie de spirit de aventură, de talent în negociere şi multă răbdare pentru călătorie cu multe opriri, dar palpitantă.

În anii ’40 Hollywood-ul a transformat-un star de cinema şi de atunci, Casablanca sau Casa Albă nu se opreşte din creştere. Este diferită de alte oraşe ale ţării, fiind inspirată de cultura americană, a adus în premieră zgârie norii pe continentul african şi un singur cuvânt o defineşte întocmai: cosmopolită. Cunoscut mai mult pentru seminariile de afaceri, oraşul se transformă treptat-treptat într-o destinaţie turistică unde Moscheea Hasan II face furori. Este a doua clădire sfântă din lume – după moscheea din Mecca, iar la construcţia sa au participat 35 000 meşteri care au decorat-o cu jocuri complicate de ţiglă, arcuri de marmură şi panouri din lemn de cedru. Minaretul este excepţional cu turnurile sale înalte de 200 m şi un fascicul laser care poate fi văzut de la 20 de mile departare. Sala de rugăciune este enormă, adună 25 000 de credincioşi şi are un acoperiş care se deschide spre cer. Întregul complex se întinde pe malul mării şi îşi provoacă oaspeţii la o plimbare.

Cele mai plăcute experienţe

1. În Maroc, zidurile oraşelor sunt cunoscute sub numele de medina, iar pe străduţele înguste din aceste cetăţi, vă puteţi cufunda în trecutul şi în prezentul acestei ţări. Foste adăposturi în calea jefuitorilor, medinele sunt ameţitoare combinaţii de elemente tradiţionale şi moderne, unde souk-urile aglomerate şi atelierele meşteşugarilor stau cot cu buticurile trendy, cu restaurantele romantice şi cafenele Alfresco. În Old Medina din Casablanca veţi descoperi o piaţă animată cu standuri pline de mirodenii şi fructe. După o aşa experienţă, merită să vedeţi şi noua medina, construită în anul 1920. Veţi descoperi un amestec fascinant de străzi, grădini, pieţe care expun covoare şi cea mai bună patiserie din ţară – Chez Bennis cu cele mai bune prăjituri sub formă de gazelă şi delicii cu miere şi nucă de cocos.
2. Hammam Ziani – În inima oraşului Casablanca, echipa de la Ziani, a proiectat primul hammam, la fel ca în vise, unde s-au adunat cu aburi, parfumul plantelor aromatice, băile răcoritoare care oferă frumuseţe, relaxare şi vitalitate. Ritualul cuprinde o exfoliere cu mănuşa magică, un masaj blând cu un săpun care lasă pielea strălucitoare, un alt tip de masaj care elimină stresul, terapie cu alge şi răsfăţ în jacuzzi. După masaje vă puteţi destinde într-un spaţiu revigorant în timp ce savuraţi un ceai de mentă.

3. Plaja Aïn Diab aflată în suburbia şic Anfa este distinsă cu Steagul Albastru pentru servicii de curăţenie şi facilităţi. Este cea mai animată din Maroc şi are vibraţia urbană: cafenelele şi cluburile împânzesc malul mării, Boulevardul La Corniche este locul preferat de plimbare al trendsetterilor şi celebrităţilor locale. Pentru un strop de răcoare, puteţi alege Oceanuln Atlantic, piscinele de la cluburile şi hotelurile de pe plajă.
4. Vizitaţi Jardin Majorelle, un loc paradisiac, cu temperaturi plăcute, palmieri umbroşi şi muzică de fundal creată de păsări. Pictorul Jacques Majorelle s-a mutat în Marrakech (în 1919 şi a creat prima versiune a grădinilor pe care le-a deschis publicului în 1947. După dispariţia pictorului, Marrakech a fost redescoperit de generaţia hippie, iar Yves Saint Laurent, creatorul modei hippie s-a stabilit aici şi a transformat spaţiul într-un loc al artei, dar şi al relaxării. În grădina cu sute de mii de plante a fost presărată cenuşa lui Yves Saint Laurent şi tot aici se află şi vila creatorului transformată în Muzeul Artelor Islamice. Adăposteşte diverse obiecte de artă colecţionate de Yves si Pierre din lumea fascinantă a Maghrebului, Asiei şi Africii. Departe de agitaţia din Marrakesh, grădinile te îmbie la relaxare lângă bazinele pline cu nuferi şi broscuţe.

Oferta Christian Tour

Fa un circuit Spania – Portugalia – Maroc pret de la 1055 €/pers. Beneficiezi de transport cu avionul pe ruta Bucureşti-Barcelona-București, transport cu autocar de 2-4*, 18 cazări cu mic dejun în hotel de 3* sau 4* și ghid însoţitor din partea agenţiei în zilele 2-18 inclusiv, apoi asistenţă turistică. Detalii aici: http://www.christiantour.ro/hotel/hotel-3-4-0?h=25075&hot=24204

De Steluţa Năstase