Croaţia răsfăţului absolut

Prima pagină » Articole » Croaţia răsfăţului absolut

Ai putea crede că eşti pe Riviera Franceză, dar de la fiecare terasă se aude muzică de operetă sau ceva care te face sa vibrezi pe ton croat! Iahturile opulente se leagănă leneşe în apele mării cu poveştile celor care uită de timp şi de bani aici.

Locuri aristocratice

Opatija radiază de eleganţă, linişte şi frumuseţe. Aici, unde marea sărută uşor de ţărmul, spiritul romantic pătrunde în fiecare colţ, iar clădirile evocă încă frumuseţea din vremea aristocraţiei. Parcurile şi grădinile luxuriante prin care se plimbau doamnele cu umbrele de dantelă au rămas intacte, iar pe terasa cu vedere la Golful Kvarner, regi şi împăraţi au fost negociat tratate importante. Vilele şi hotelurile înconjurate de Muntele Učka, veşnic verde, şi clima plăcută fac din această staţiune locul perfect pentru revigorare. Opatija este un loc bogat în evenimente culturale şi divertisment, delicatese culinare unice şi, mai nou, deţine secretul tinereţii în centrele de wellness.

Promenada infinită

 Foto:Vila Angiolina

Din 1885, când a fost construită linia ţărmului, Opatija îţi păstrează atmosfera de vacanţă lipsită de griji, care îi fascinează pe europeni. Poate cel mai popular mod de a te bucura de farmecul acestui colţişor de rai este Lungomare, o pasarelă care se întinde pe 12 km de-a lungul Golfului Kvarner, de unde poţi vedea Muntele Vojak, cel mai înalt din Istria. Nu departe de aici, Vila Angiolina, o casă decorată în stilul secolului XIX, este acum o galerie înconjurată de o grădină botanică plină cu bambuşi, camelii şi importate soiuri de arbori din Asia. Vei obţine o bucăţică din cultura religioasă a Opatijei prin vizitarea bisericii Buna Vestire, construită la începutul secolului XX în stil neo-romanic, cu vitralii tradafirii şi un dom observabil din orice parte a oraşului. Unul dintre simbolurile Opatijei este nimfa cu pescăruş, realizată de sculptorului Zvonko în 1956, în locul unei statui a Madonnei. Noaptea, face senzaţie cu aura de lumină creată de reflectoarele construite în roci.

Terapii cu valuri

Una dintre primele staţiuni pentru tratarea sănătaţii din Europa, Opatija a fost pentru mulţi ani locul preferat al aristocraţiei vieneze, care îi aprecia clima blândă şi amestecul inedit de peisaje. În scurt timp a devenit o Mecca pentru turiştii care doreau să îmbine relaxarea cu tratarea problemelor de sănătate, iar din anii ’50 a început adevăratul răsfăţ în centrul de Thalassoterapie cu o piscină olimpică plină cu apă de mare încălzită, masaj creat de curenţii subacvatici şi, mai nou, cu baia Kneipp care are efect benefic asupra sistemului nervos şi sistemului imunitar. Sauna, programele de înfrumuseţare şi terapiile cu arome au grijă de trup şi suflet. Ce ai zice de un sejur în imperiul celor cinci elemente wellness & spa la Hotel Ambasador? Au gândit un concept de relaxare senzual, diferit, relaxant, sexy, care să te facă să zâmbeşti şi să te bucuri de ploaia caldă, de băile cu nămol şi de cuburile de gheaţă care îţi revigorează pielea.

Vara festivă

Din iunie până în septembrie, evenimentele nu mai contenesc: Regata marină deschide sezonul estival cu o paradă de două zile în timpul căuia bărcuţele se plimbă între staţiunile Rijeka şi Omisalj şi se organizează jocuri distractive pentru participanţi şi spectatori. În cadrul Festivalului multimedia Malik vei asculta mituri şi legende din Kvarner şi Istria. Nu rata în iulie Festivalul deJazz din Opatija, cel mai mare eveniment cultural din Croaţia, cu o serie de concerte în diferite locaţii din oraş, iar în septembrie pregăteşte-te pentru bunătăţi locale: miere, brânzeturi şi prăjituri la Târgul Učka. Serile merită să le petreci în clubul Hemingway sau la Teatrul de vară, unde au loc spectacole de operă, balet, teatru şi filme. Localnicii te aşteaptă să dansezi frenetic până în zori la Nopţile de pescuit, serbări populare tradiţionale.

Korcula – un mini Dubrovnik


Este una dintre cele mai verzi insule din Marea Adriatică, înconjurată de vii, livezi de măslini, plaje mici şi golfuri liniştite. Grecii au asemănat-o cu insula Corfu şi turiştii s-au îndrăgostit instant de micul oraş cu aspect de târg, de amestecul său de cultură şi ziduri groase care amintesc de oraşul Dubrovnik. Are înfăţişarea unui loc tipic dalmatin, împânzit de turnuri, case cu acoperiş roşu şi numeroase centre culturale unde încă se păstrează dansurile cavalerilor. După ce vizitezi casa exploratorului Marco Polo, despre care localnicii spun că s-a născut aici, te poţi retrage în satele izolate de timp, unde se poate respira pace, iar casele mici au deschidere spre câmpurile verzi.

Oferte

Poți face un circuit de 10 zile pe ruta Serbia – Croația – Muntenegru. Prețurile încep de la 399 €/pers. și includ 9 nopți de cazare cu mic dejun la hoteluri de 2-4 stele, transport cu autocar modern și ghid însoțitor din partea agenției. Detalii pe site-ul agenției Christian Tour și la numărul de telefon 0745 523 794 sau 021 369 98 35.

 De Steluța Năstase