Croația, frumusețe naturală și turism rural

Prima pagină » Articole » Croația, frumusețe naturală și turism rural

Croația este situată în Europa de sud-est, chiar la intersecţia dintre centrul şi estul Bătrânului Continent. Țara se învecinează cu Slovenia la nord-vest, cu Ungaria la nord-est, cu Serbia la est, cu Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru la sud-est, iar Marea Adriatică îi scaldă ţărmurile de vest şi de sud-vest.

Cel mai înalt vârf muntos poartă denumirea de Dinara și urcă pînă la 1830 metri. Dintre cele opt parcuri naturale ale croaților, Parcul Plitvice a fost inclus pe lista Patrimoniului Universal UNESCO încă din 1979. Aici încântă turiștii cele 16 lacuri legate prin cascade, mai multe vîrfuri împădurite și câteva peşteri spectaculoase. Croaţia are două regiuni climatice distincte; de-a lungul coastei veţi întâlni un climat mediteranean care se caracterizează prin ierni blânde şi scurte şi veri lungi şi calde, în timp ce în Câmpia Panonică există un climat continental cu temperaturi extreme pe timp de vară, iar iarna se înregistrează sub 0 grade Celsius. Temperatura variază în Dubrovnik de la 0 la 7 grade Celsius în luna ianuarie, la 16 la 28 de grade Celsius în luna iulie.

Satele din Croația oferă confortul turismului de lux

Satele din Croația, așezate la malul mării, au devenit cele mai căutate puncte de sosire, mai ales de către turștii de elită din Europa și nu numai. Vilele construite în aceste sate oferă luxul și confortul unor hoteluri de cinci stele, numai că aici turiștii, veniți din întreaga lume se pot bucura  și de tradițiile unei țări mai puțin cunoscute. Tradiții încâtătoare, pe care dacă apuci să le cunoști te vei întorce pe aceste meleaguri fără tăgadă.

Obiceiurile naționale și cultura acestei țări, precum și specialitățile gastronomice unice, fac din Croația locul potrivit pentru o vacanță din care nu vor lipsi amintirile frumoase. Cele mai atrăgătoare sate, renumite de altfel pentru turismul rural de lux sunt cele din Dalmația, Istria sau Brac. Iubitorii de concedii care doresc să se bucure de un sejur trepidant, în stațiuni extrem de bine dezvoltate turistic pot alege orașele Umag, Porec sau Rovinj.

Bucătăria din Croația

Dacă vei ajunge aici vei fi surprins să vezi că cel mai mult se mănâncă preparate din carne de mile, oaie sau vițel. De obicei acestea sunt preparate la gril sau pe jar, sub capac… Tocănițele sunt și ele un must-have în bucătăria de pe Coasta Dalmației, iar în Peninsula Istria se servește des carne macră de porc cu sos de smântănă. În toată țara se consumă șnițelele din carne de vițel, șuncă și brânză învelite în aluat și bine prăjite.
Pentru că se află în vecinătatea mării, gastronomia croată are de oferit o multitudine de preparate din pește, unul dintre alimentele de baz în regiune. Specialitățile din pește sunt de obicei grill, înăbușite cu sos de roșii sau pur și simplu se fierb. Litoralul este plin de restaurante care oferă fructe de mare, moluște, creveți, cefalopode sau stridii care se consumă crude. Foarte gustoşi sunt şi calamarii tăiaţi în bucăţi şi prăjiţi în ulei. Cele mai scumpe specialităţi locale sunt homarii şi langustele.

Oferta de Revelion în Croația

Circuit prin Croația, de la 425 de euro de persoană, transport cu autocarul, 6 cazări cu mic dejun în hoteluri de 2* și 4*, două cine, plus cina specială de Revlion cu muzică live la hotel Optajia și ghid însoțitor din partea agenției pe traseu. Mai multe detalii pe www.christiantour.ro, tel. 021.270.00.99

M.R.