Comportamente în Turcia

Prima pagină » Articole » Comportamente în Turcia

Cu toate că majoritatea orașelor din Turcia au adoptat comportamente moderne, atunci când plănuiești o vacanță în această țară nu trebuie să uiți că este una musulmană. Spiritul conservativ și tradițiile bine înrădăcinate sunt prezente în numeroase locuri, așa că este important să știi ce fel de comportament trebuie să adopți aici.

Nu neglija îmbrăcămintea

 Foto: alwaysclothes.com

Pe aceste meleaguri este foarte important ca hainele să inspire seriozitate. Adoptă un stil conservator, sombru, dar elegant. Dacă ai întâlniri în interes profesional, pregătește-ți un costum la patru ace. Pentru turci, ceea ce porti spune totul despre tine ca persoană. Inspiră incredere și seriozitate și totul va decurge perfect.

Ai grijă la limbajul trupului

 Foto: Expats Moving and Relocation Guide

Poporul turc pune preț și pe limbajul trupului, principala dovadă a unei educații desăvârșite și al bunului simț. Nu sta niciodată cu mâinile pe șolduri sau în buzunar. Aceste gesturi nu vor fi văzute cu ochi buni. Ai grijă și cui strângi mâna. Acest gest este unul cordial, primit cu căldură, însă există câteva excepții. Spre exemplu,  în anumite zone rurale, bărbații și femeile nu trebuie să aibă niciun fel de contact fizic, nici măcar prin strângerea mâinii.

De asemenea, nu arăta cu degetul spre cineva și nici nu mima gestul „ok”, care este considerat o insultă. Când stai jos, asigură-te că talpa picioarelor tale este lipită de pământ. Ridicarea călcâielor este, din nou, o ofensă către persoanele din preajma ta.

Adoptă un comportament adecvat la masă

Golește farfuria. Unele gazde se pot jigni dacă musafirii nu termină toată mâncarea din farfurie.  La sfârșit, așează cuțitul și furculița unul lângă altul pe farfurie pentru a arăta că ai terminat de mâncat. De asemenea, nu folosi mâna stângă atunci când mănânci pentru că este considerată murdară. Nu, spălarea mâinilor nu are nicio legătură cu această idee.

Dacă ai inițiat o invitație la masă, plătește întreaga notă, iar dacă tu esti cel invitat, nu uita să lansezi și tu, la rândul tău, aceeași invitație. Nu uita de bacșiș. De regulă, 10-15% din nota totală de plată este un bacșiș demn în restaurante mai elegante.

Oferta Christian Tour

Descoperă Turcia într-un circuit cultural 2013, la prețuri începând de la 359 € de persoană. Beneficiezi de transport cu autocarul, clasificat 2- 4 stele, exceptând ziua a 8-a, 11 cazări cu mic dejun în hoteluri de 2- 4 stele, ghid din partea agenției pe traseu. Detalii aici.

De Teodora Lozan